Barsa vs Čelzi: Kraljica se bori za život

Može li Barsa da preživi najteži momenat u eri Pepa Gvardiole ili će Roberto di Mateo odjednom da postane čudesni spasilac i junak „plavaca”?
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 08:58h

„Pobijedite i dokažite da ste najbolji”, tako je katalonski „El mundo deportivo” najavio revanš meč polufinala Lige šampiona između Barselone i Čelzija i valjda najbolje odslikao strah koji vlada pred dvoboj sa londonskim timom.

Poraz na „Stemford bridžu” prošle srijede i pogotovo onaj od Reala u subotu učinili su da Barsa pred večerašnju utakmicu nema alternativu - mora da eliminiše „plavce” ako želi da nastavi san i odbrani titulu prvaka Evrope čime bi spasla sezonu.

Barsina perfekcija u napadu ili Čelzijeva italijanska defanziva - koji će sistem da prevagne?

Može li Barsa da preživi najteži momenat u eri Pepa Gvardiole ili će Roberto di Mateo odjednom da postane čudesni spasilac i junak „plavaca”?

Sve su to pitanja koja večeras lebde iznad „Kamp noua”...

Ako Mesi postigne gol...

Možda i jednako važno pitanje, kao i sva prethodna je - da li će navijači večeras da vide pravog Lionela Mesija.

Argentinac nije bio strijelac u posljednja dva meča (Čelzi i Real), a podatak da je Barselona slavila samo osam puta u 21 utakmici kad on nije tresao mrežu govori da je Mesijev pogodak potrebniji možda i više nego taktika Gvardiole ili Di Matea.

"Mesi nije u krizi. Pa šta ako nije dao gol dvije utakmice. Leo nam je neophodan, jer je veliki igrač, siguran sam da će biti pravi večeras", branio je svog igrača Gvardiola.

Pamte se pobjednici

"Rezultat 1:0 je sjajan za Čelzi. Oni su favoriti. U prvom meču smo dominirali, želim da tako bude i sada, ali više od svega me zanima trijumf i prolaz. Pobjednici se pamte", rekao je Gvardiola.

Karles Pujol se trudi da izbriše iz glave Real.

"Vjerujte da smo bliže finalu nego što mnogi misle. Ovaj revanš će da bude mnogo drugačiji od utakmice u Londonu i mislim da je nemoguće da ponovo propustimo toliko šansi. Zato, sve zavisi od nas", optimista je Pujol, koji će da zaigra u tandemu sa povratnikom Đerarom Pikeom.

Pujol priziva i finale sa Realom.

"Bio bi to fenomenalan meč. Međutim, prvo želimo da eliminišemo Čelzi, a protivnik u finalu je najmanje bitan".

I dok Evropa i dalje priželjkuje finale između Reala i Barselone, bivši golman Edvin van der Sar se nada da u Minhenu neće biti Čelzija.

"Za dobro fudbala, očekujem pobjedu i prolaz Barselone. Volim timove koji napadaju, a Čelzi to sigurno nije, brani se sa devet igrača. Prvi meč u Londonu je mogao da se završi 5:1 za Barselonu, valjda će sve da dođe na svoje u revanšu", jasan je Van der Sar, osvajač dvije Lige šampiona (sa Ajaksom i Mančester junajtedom).

Di Matep za finale i veliki bonus

Ako Čelzi eliminiše Barselonu Roberta di Matea će vjerovatno već od sjutra na stolu da čeka ugovor od Romana Abramoviča. Ipak, ono što mu neće izmaći ako osvoji Kataloniju i ugrabi trofej Lige šampiona je bonus koji je bio prvo namijenjen Andreu Viljaš-Boašu - nagrada od 750 hiljada funti, prenosi „Tajms”.

"Trebaće nam još jedna perfektna utakmica, baš kao i ona u Londonu. Da li je to moguće? Težimo ka tome, vidjećemo na terenu. Već sam rekao da su šanse 50:50 pred revanš", istakao je Di Mateo, kojeg najviše brine povreda koljena Didijea Drogbe.

"Ne znam da li će biti spreman, nadam se da hoće".

Vezista Ramireš vjeruje da je rasterećenost Čelzija glavni adut.

"Barsa odavno nije bila u ovakvoj situaciji. Mora da postigne makar gol, a mi znamo kako da to iskoristimo. Već smo vidjeli da naš protivnik nije nepobjediv. Ovo će da bude borba gladijatora u kojoj će da pobijedi jači, a to smo mi", rekao je Ramireš.

Venger: Nije ovo Barsa od prošle sezone

Menadžer Arsenala Arsen Venger je prošle sezone najbolje mogao da osjeti snagu Barselone u Ligi šampiona, ali je siguran da ovaj tim „blaugrane” nije na tadašnjem nivou.

"Nije ovo ta Barsa, nekako je sporija. David Vilja je igrač koji nedostaje, njegov izostanak nije lako nadomjestiti, jer je pravi golgeter", rekao je Venger.

Francuz je skenirao i Lionela Mesija. - Mesi mi izgleda pomalo umorno. Jako je opasan, ali definitivno nije tako oštar u ovom trenutku. Venger daje velike šanse Čelziju.

"Ovo sigurno nije nemoguća misija za Čelzi. Imaju odličan rezultat i ako se budu branili kao u Londonu, imaju šansu. I to veliku...", istakao je Venger.

BARSELONA - ČELZI (prvi meč - 0:1)

Barselona - Stadion „Kamp Nou”. Sudija: Džunejt Čakir (Turska). Početak u 20.45.

Barselona (4-3-3): Viktor Valdes - Danijel Alveš, Pujol, Pike, Adrijano - Ćavi, Buskets, Inijesta - Sančes, Mesi, Pedro.

Čelzi (4-2-3-1): Čeh - Ivanović, Kejhil, Teri, Kol - Obi Mikel, Raul Meireleš - Ramireš, Lampard, Mata - Drogba (Tores).

Galerija

Bonus video: