Barsin ponos je sada „Kamp Mou”

„As” je u šali promijenio ime Barsinog stadiona - više nije „Kamp nou”, već „Kamp Mou” po ugledu na nadimak bivšeg trenera Intera, Čelzija i Porta (Mou - koji je dobio u Engleskoj)
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 09:13h

Realovi dežurni kritičari su do prije dvije noći isticali da titula u Španiji neće imati smisla ako i ove sezone izgubi oba puta od Barselone, jer, u stvari, neće dokazati da je bolji od Katalonaca...

Žoze Murinjo vjerovatno ni sada ne može da ponosno kaže da je njegov tim bolji od Barselone, ali može da se pohvali da je našao način kako da unese nervozu u „blaugranu” - uzeo joj je jedan trofej (u igri je još Liga šampiona) i pobijedio je na „Kamp nouuu” prvi put još od decembra 2007. godine.

„Bio je to autoritet kakav samo imaju šampioni. Real je u jednom meču pobijedio sebe, Barselonu, oborio rekord po broju golova u Primeri i praktično osvojio titulu”, napisala je madridska „Marka”.

U Španiji su toliko oduševljeni izdanjem Murinjovih igrača da je „As” u šali promijenio ime Barsinog stadiona - više nije „Kamp nou”, već „Kamp Mou” po ugledu na nadimak bivšeg trenera Intera, Čelzija i Porta (Mou - koji je dobio u Engleskoj).

Murinjova tišina nakon prve pobjede na „Nou kampu”

A dan nakon „el klasika” je prava šteta što svjetska javnost nije imala priliku da čuje šta o svemu misli Murinjo, jer se i dalje drži bojkota i ne želi da daje izjave španskim novinarima.

Specijalni bi sigurno opet rekao nešto specijalno, a ovako je malo više u prvom planu bio junak Kristijano Ronaldo. As Reala je do sada dao 42 gola u ligi, ukupno 108 u 97 utakmica za madridski klub...

„Ponosan sam na tim, pobijedili smo velikog protivnika na njegovom terenu i pokazali svima koliko možemo”, rekao je Portugalac, koji je očigledno „preležao” kompleks velikih utakmica, jer je u dresu „merengesa” dao šest golova Barseloni.

Iako od Murinjo nema glasa, u Španiji se priča najviše o njemu i činjenici da je vjerovatno prvi put za dvije sezone od kada je u Realu nadmudio Barsu.

„Portugalac je spojio sve - fanatičnu odbranu, disciplinu, kreaciju i efikasnost. Bio je to Real za sve ukuse”, piše „Marka” nakon što je Murinjo upisao prvi trijumf na „Nou kampu” u 10. pokušaju.

Mediji: Pep, šta ti se desilo...

Na Pirinejima je utisak i da je Pep Gvardiola „zalutao” u pripremi utakmice i da je bespotrebno u prvi tim lansirao mlade Tijaga Alkantaru i Telja. Takođe, zamjera mu se što je u ključnim utakmicama u sezoni otpisao Đerara Pikea.

„To su moje odluke, stojim iza njih. Možda je trebalo od početka da igra Sesk Fabregas, ne znam. Razmišljao sam o tome nekoliko dana i donio ovu odluku. Ali, ne žalim”, kazao je Gvardiola.

Neke njegove odluke možda i nisu bile na mjestu, ali je zato Murinjo pogodio sve...

„Gvardiola je i sam priznao poraz i čestitao. Apsolutni pobjednik ovog „el klasika” nije samo Real, već i Murinjo. Nije bitan posjed lopte, najvažnija je kontrola. Žoze je pokazao da može svako da se pobijedi ako se primjenjuje taktika, kontroliše igra i, ono najvažnije, ako se protivnik čeka”, piše „Marka”.

Ćavi: Sve zavisi od revanša sa Čelzijem

Od Primere su vjerovatno i sami digli ruke, ali igračima Barselone ostaje da se do kraja bore za Ligu šampiona i Kup kralja (stigli su do finala sa Atletik Bilbaom).

„Teško da možemo da osvojimo titulu, ali već imamo tri trofeja u sezoni. Takođe, u igri smo u Ligi šampiona i Kupu kralja - ima još vremena da ova sezone bude sjajna. A ako osvojimo četiri ili pet trofeja, definitivno možemo da je proglasimo uspješnom. Mnogo zavisi od revanša sa Čelzijem, moramo da prođemo u finale”, kazao je Ćavi Ernandes.

I to je bilo praktično sve što su Katalonci htjeli da kažu, a da nema veze s Čelzijem. Sjutra ih čeka revanš polufinala Lige šampiona, a novi neuspjeh bi označio i veliki pad ekipe za koju mnogi smatraju da je najdominantnija u istoriji.

„Nakon meča sa Čelzijem ćemo znati šta je ostalo od ove sezone. Dovoljno smo iskusni da izađemo iz ovog teškog trenutka u kojem se nalazimo, tako da očekujem da protiv Čelzija odradimo ono što želimo. Neće biti lako - Čelzi je za revanš odmarao osam fudbalera, a mi to nismo mogli da priuštimo”, istakao je Gvardiola.

Mesi je bio Ronaldova sjenka

Real je, na kraju krajeva, pobijedio Barselonu i približio se tituli i zato što je potpuno zaustavio Lionela Mesija.

Statistika je nakon meča pokazala da je Argentinac samo jednom šutnuo na gol, a dešavanja na terenu da je Žoze Murinjo i ovog puta pronašao način da „primiri” najboljeg igrača na planeti.

Možda i nije samo postavka igre Reala uticala na partiju Mesija, ali je činjenica da je Kristijano Ronaldo ovog puta dobio bitku, da je možda prvi put u karijeri Mesi bio njegova sjenka, a ne obrnuto...

Galerija

Bonus video: