Čelzi spremio zamku za Mesija

"Želim da svoju misiju u Čelziju završim osvajanjem Lige šampiona. Vjerujem da to nije nerealan cilj", izjavio je Drogba
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 08:08h

Večeras sa Čelzijem, u subotu sa Realom, u srijedu opet sa Čelzijem - u samo šest dana staje najvažniji dio Barsine sezone.

Kreće konačno razračunavanje Gvardiole i Murinja, finalni obračun Mesija i Kristijana Ronalda. Projekcija je da će se ovaj "sudar decenije" zavšiti 19. maja u Minhenu na "Alijanc areni", a mnogi predviđaju da će dvostruka trka dva najveća španska kluba u finišu sezone biti i kvalitetnija i uzbudljivija od predstojećeg Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, na kojem će igrati Ronaldo, ali neće biti Mesija.

Čelzi bi na tom putu trebalo da bude samo solidan sparing partner Barseloninom drim-timu, a da li je baš tako?

"Starci" vjeruju u podvig

Na "Stemford bridžu", u zapadnom i najelitnijem dijelu Londona, negdje u baštama Kensingtona, krije se - razjarena zvijer.

Tako engleski mediji opisuju pokušaj Drogbe, Terija, Lamparda i drugih Čelzijevih "staraca" da napokon osvoje Ligu šampiona.

Imali su šest ili sedam pokušaja, nisu uspjeli čak ni sa Žozeom Murinjom, na putu do trona dva puta ih je zaustavljao Liverpul, jednom sudija Evrebo (baš protiv Barselone), a jednom čak i klizava plastika moskovskog "Lužnjikija", gdje je stajna noga Džona Terija odletjela u vazduh kada je kapiten Čelzija pucao odlučujući penal u finalu.

I niko nema dilemu da je ovo posljednja šansa fudbalera koje je Evropa otpisala još kada su u Napulju u prvom meču osmine finala jedva izbjegli debakl (3:1).

"Želim da svoju misiju u Čelziju završim osvajanjem Lige šampiona. Vjerujem da to nije nerealan cilj", izjavio je Drogba.

Osveta ili prizemljenje

Upravo je Drogba u aprilu 2009. predvodio juriš fudbalera Čelzija na norveškog sudiju Evreba.

Samo nekoliko sekundi prije toga Inijesta je projektilom sa ivice šesnaesterca odveo Barsu u finale, ostavivši fudbalere londonskog kluba da bijes iskale na sudiji koji im prije toga nije dosudio makar pet penala?!

Sjenka kontroverzne utakmice iz 2009. nadviće se večeras nad stadionom "Stemford bridž" kada će momci Roberta di Matea pokušati da budu makar približno dobri kao što su bili te noći.

"Puno toga se promijenilo od posljednje utakmice protiv Barselone. Imamo dobra, ali i loša sjećanja na taj meč. Ali, naša želja je ista kao te 2009, želimo da ih pobijedimo" rekao 34-godišnji napadač.

Veliki optimista je i tri mjeseca mlađi Frenk Lampard.

"Mi smo u formi, pokazali smo to i protiv Totenhema (5:1), ali nekoliko utakmica prije toga. Kada je tako, možemo da pobijedimo bilo koga. Čak i Barselonu" izjavio je Lampard.

Gvardiola: Teže nego 2009.

Problem Čelzija je u tome što je Barselona još jača i kompaktnija nego što je bila 2009, kada se poigrala sa Mančester junajtedom u finalu u Rimu.

Mesi je sazreo i njegovi golovi imaju formu serijske proizvodnje, a Pep Gvardiola komanduje sa klupe ekipom koja je spoj talenta i imaginacije.

Uostalom, koeficijent 1,17 koji su ponudili bukmejkeri na Barsin prolaz dovoljno govori koliki je Čelzi autsajder.

"Biće nam opasan rival, ali mi ćemo uraditi sve da prođemo", izjavio je Sesk Fabregas sinoć na na konferenciji za novinare.

I Gvardiola je, tradicionalno, pozvao na oprez:

"Mi smo 5. put zaredom u polufinalu Lige šampiona i to pokazuje snagu našeg kluba. Ipak, vrlo je teško stalno nizati uspjehe i svaki put kada to učinimo postane još zahtjevnije. Posebno kada se namjerite na kvalitetnu ekipu kao što je Čelzi. Biće nam teže nego prije tri godine", kazao je trener Katalonaca.

Kako zaustaviti Barsu?

Može li da se zaustavi ovakva Barselona i je li Čelzi tim koji to može da uradi, pitanja je kojima se bavio i BBC uoči utakmice.

"Fokus, koncentracija i komunikacija - i nikad ne gubiti Mesija iz vidokruga", jedna je od definicija koja je izvučena iz izjava brojnih stručnjaka.

Britanski novinari su kombinovali izjave Žozea Murinja koji je sa Interom eliminisao Barsu 2010, te Rafe Benitesa kome je to uspjelo sa Liverpulom 2007. godine.

"Barsa je u revanšu protiv Intera imala 548 tačnih pasova, Inter svega 67, a prošao je dalje. Dakle, nije sve u posjedu", napisao je BBC.

"Morate biti jaki i direktni", poruka je Rafe Benitesa.

Zanimljivo da jedan od zaključaka glasi - zaustaviti Serhija Busketsa!

"On je vitalan. Njegove lopte Ćavi filtrira i servira ih Mesiju. Barsa mora da se zaustavi u korijenu".

Zemljani teren i sudija Evrebo

Dueli Barselone i Čelzija obilježili su posljednju deceniju evropskog fudbala.

Sve je počelo 2005, kada je tadašnji trener Čelzija Žoze Murinjo napravio podvig i u prvom pokušaju eliminisao Ronaldinjovu i Rajkardovu Barselonu, koja je i tada bila prozvana drim-timom.

U spektakularnom revanšu osmine finala, igranom 8. marta, Čelzi je golom Džona Terija u finišu slavio 4:2 i nadoknadio 1:2 iz prve utakmice. Sezonu kasnije opet se sudbina poigrala i još jednom sastavila dva tima u osmini finala.

Murinjo je ukapirao da će ovoga puta biti teže zaustaviti Barselonu i spremio je zamku - na terenu „Stemford bridža” nije bilo ni trunke trave, navodno zbog vremena koje nije pogodovalo vegetaciji!

Ali, Barsa se nije upecala, slavila je 2:1 i u revanšu potvrdila prolaz. Konačno, 2009. godine nije bilo toliko tenzija, umjesto Murinja na klupi Čelzija sjedio je Hidink, a Barsa uz veliku pomoć sudije Evreba u revanšu izjednačila na 1:1 (gol Inijeste u nadoknadi) i sačuvala 2:1 iz prvog meča.

Van Persi posjetio Barsin hotel

Robin van Persi u hotelu "Grosvenog haus" u Londonu, gdje je odsjela Barselona!

Novinari "El mundo deportiva" napravili su fotografiju kroz prozorsko staklo i krenula je mašta - ¸je li došao na pregovore ili samo u posjetu?

Holanđanin se na fotografiji pozdravlja sa Afelajem, a navodno se vidio i sa Seskom Fabregason, bivšim klupskim drugom u Arsenalu. Van Persi je, inače, odavno na meti Real Madrida, a možda se u trku uključi i Barselona.

Međusobni dueli

LIGA ŠAMPIONA

1999/00. (četvrtfinale)

Čelzi - Barselona 3:1, Barselona – Čelzi 5:1 (nakon produžetaka)

2004/05. (osmina finala)

Barselona - Čelzi 2:1, Čelzi - Barselona 4:2

2005/06. (osmina finala)

Čelzi - Barselona 1:2, Barselona - Čelzi 1:1

2006/07. (grupa)

Čelzi - Barselona 1:0, Barselona – Čelzi 2:2

2008/09 (polufinale)

Barselona – Čelzi 0:0, Čelzi - Barselona 1:1

KUP SAJAMSKIH GRADOVA

1965/66. (polufinale)

Barselona – Čelzi 2:0, Čelzi - Barselona 2:0, Barselona – Čelzi 5:0

ČELZI - BARSELONA

London - Stadion "Stemford bridž". Kapacitet: 41.837. Sudija: Feliks Brih (Njemačka). Početak u 20.45.

Čelzi (4-2-3-1): Čeh - Ivanović, Teri, Kejhil, Kol - Mikel, Lampard - Ramireš, Mata, Kalu - Drogba.

Barselona (4-3-3): Valdes - Alveš, Pike, Maskerano, Pujol - Ćavi, Buskets, Inijesta - Sančes, Mesi, Pedro.

Galerija

Bonus video: