Četiri proljećne dileme

Od pet najjačih evropskih šampionata, samo je u Bundes ligi odlučena titula. Paklen finiš u Španiji, Engleskoj, Italiji i Francuskoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 09:23h

Da je Arjen Roben realizovao penal u samom finišu derbija sezone u Dortmundu, ili da je koji minut kasnije sa peterca pogodio prazan gol, u svih pet najjačih evropskih šampionata gledao bi se pakleno neizvjestan finiš kada je u pitanju borba za titulu.

Ovako, odlučeno je samo u Bundes ligi. Ne teoterski, ali je teško vjerovatno da “milioneri” mogu da ispuste šest bodova prednosti četiri kola prije kraja, posebno ako se zna da je Bajern propustio priliku da u međusobnom duelu uhvati korak.

Junajted ili Siti

Slično je rastojanje između vodećih timova i u engleskoj Premijer ligi, gdje Junajted bježi Sitiju pet bodova, ali uz jednu bitnu razliku - mančesterske timove posljednjeg dana aprila čeka međusobni obračun na “Itihadu”.

Siti, koji do tada gostuje Noriču, Vulverhemptonu i Njukaslu, (jasno, mora da dobije sve utakmice), ima šansu da u međusobnom duelu na svom terenu smanji razliku na dva boda i sačeka eventualni kiks “đavola” 13. maja u Sanderlendu.

Neočekivani poklon Sitiju se ukazao nakon poraza Junajteda u Viganu, ali trener Roberto Manćini ne gleda baš tako na stvari. U Engleskoj je već dobio nadimak “čudak”.

- Gotovo je, ne vidim mogućnost da oni ispuste pet bodova - poručio je Italijan samo dva dana nakon izjave da je “još sve otvoreno”, iako je njegov tim tada bio na minus osam.

No, bez obzira na Manćinijeve vratolomije, prepreka Sitiju je teži raspored od rivala. Uz gradski derbi, jedina gostujuća utakmica Junajteda je put u Sanderlend, dok “građani” moraju da dobiju tri meča zaredom na strani, uključujući i pakleno teško gostovanje Njukaslu.

Real ili Barselona

Još neizvjesnije je u Španiji, gdje Real i Barsa vode epsku bitku za titulu.

Era je “svemirske Barselone”, ali su Madriđani uprkos Mesiju i neponovljivom tika-taka fudbalu najvećeg rivala, prije samo 20 dana imali nestvarnih 10 bodova prednosti. U Kataloniji su bili digli ruke od titule, kada je zaliha Reala počela neočekivano da se topi.

I sada, šest kola prije kraja, iznosi “samo” četiri boda, uz jedan “el klasiko” na horizontu, koji se u subotu veče 20. aprila igra u Barseloni.

U Realu, međutim, tvrde da su još spokojni?

- Poraz? Ta riječ ne postoji u mom rječniku - izjavio je Kristijano Ronaldo nakon het-trika protiv Atletiko Madrida.

U Barseloni računaju da će dobiti Real i sve utakmice do kraja (gostuju Levanteu, Rajo Valjekanu i Betisu), ali bi i u tom slučaju sve zavisilo od “merengesa”.

Osim Baseloni, momci Žozea Murinja gostuju Atletik Bilbau i Granadi. Sve su prilike da će put u Baskiju 2. maja biti presudan za Real.

Juventus ili Milan

Najneizvjesnije je u Italiji, gdje Juventus nošen duhovima prošlosti, ali na novom stadionu i sa novim entuzijazmom, grabi ka 28. tituli u klupskoj istoriji, a prvoj od 2003. godine.

Ali, ništa još nije osigurano, daleko od toga - šest kola prije kraja Milan ima samo jedan bod manje.

Kvota da će Mirko Vučinić i saigrači prigrabiti Skudeto iznosi 1,5, za razliku od Milanovih 2,4, ali trener “roso-nera” Masimilijano Alegri ne pomišlja da prizna poraz:

- Nismo se opuštali ni kada smo bili prvi, nećemo se predati ni sada kada smo drugi. Uostalom, imamo samo bod manje.

Na strani Juventusa je nešto lakši raspored. Torinezi jedini pravi derbi do kraja igraju s Romom, i to na svom stadionu, a gostuju Ćezeni, Novari i Kaljariju.

Milana, s druge strane, čeka iskušenje u Sijeni, ali i najteže od svega - gradski derbi sa Interom, samo kolo prije kraja.

Monpelje ili PSŽ

U Francuskoj miriše na senzaciju - Monpelje sedam kola prije kraja ima tri boda više od Pari Sen Žermena, uprkos arapskim petrodolarima koji su se nedavno iskrcali u Grad svjetlosti.

Tim sa “Mosona” grabi ka četvrtoj tituli u istoriji, prvoj od 1987. godine.

- Ako mene pitate, naš uspjeh je već fenomenalan, ali zašto ne dovršiti posao. Prvi smo i više ne možemo da se krijemo - izjavio je trener Monpeljea Rene Žirar.

Najteža tri meča tim sa Azurne obale ima na kraju - gostuje Renu i Okseru, a dočekuje Lil.

Na drugoj strani je majstor za domaće trofeje - Karlo Anćeloti.

- Tri boda nije zaostatak koji ne može da se nadoknadi - izjavio je Italijan.

PSŽ u nedjelju gostuje Okseru, a za dvije sedmice Lilu.

Galerija

Bonus video: