Promocija i duh Evropskog prvenstva

Na promociji je prikazan i film o zemljama domaćinima Evropskog prvenstva, tačnije gradovima domaćinima - Varšavi, Vroclavu, Gdanjsku i Poznanju (Poljska), odnosno Harkovu, Lavovu, Donjecku i Kijevu (Ukrajina).
0 komentar(a)
Euro_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
Euro_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 08.04.2012. 18:58h

Evropsko prvenstvo koje se održava u Poljskoj i Ukrajini od 8. juna do 1. jula promovisano je danas u Podgorici, u saradnji FSCG i ambasada zemalja-organizatora.

Tim povodom održan je i fudbalski turnir „Euro 2012 za mlade u Crnoj Gori“ (nastupili su dječaci rođeni 1997. godine). Prvo mjesto osvojilo je Igalo, druga je bila Zeta, treća Budućnost i četvrto Brskovo. Na konferenciji u hotelu “Podgorica” govorile su ambasadorke Poljske i Ukrajine Gražina Sikorska i Oksana Sljusarenko.

To, međutim, nije izazvalo baš veliku pažnju u domaćoj javnosti, a što je neshvatljivo niti zvaničnih predstavnika države Crne Gore. Utisak je da su time i same ambasadorke bile neprijatno iznenađene...

"Iza nas su skupe i teške pripreme. Nakon pet godina smo spremni za EURO. Uz pomoć Evropske unije organizacija nas je koštala oko 20 milijardi eura. Kod nas je otvaranje, a u Kijevu zatvaranje prvenstva. U obje zemlje biće po 2.500 volontera", kazala je Sikorska.

"Ukrajina je spremna za Euro, a projekat je bio vrijedan i zahtjevan. Samo za stadione u Donjecku i Kijevu potrošeno je oko 700 miliona eura. Izgradili smo nove puteve, aerodrome, hotele. Ukupna vrijednost radova bila je oko 25 milijardi eura", između ostalog rekla je Sljusarenko.

Kompletnu akciju pozdravio je generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac.

"Organizacija Evropskog prvenstva je zaista grandiozan projekat, evo čuli smo da je uloženo 40 milijardi eura. Ta suma je uložena u izgradnju stadiona, puteva, aerodroma, hotela... Mi u Crnoj Gori tražimo nacionalni stadion čiji će kapacitet biti 25 hiljada mjesta, i računamo da nam za to treba između 30 i 40 miliona eura. A Ukrajina je za samo dva stadiona izdvojila 700 miliona eura, što pokazuje kako su to grandiozni projekti. Jasno je da su Fudbalski savezi Poljske i Ukrajine u čitavom projektu imali veliku pomoć i od svojih zemalja. Čestitamo organizatorima, sigurni smo da će oni na najbolji način opravdati povjerenje", rekao je Đurđevac.

Na promociji je prikazan i film o zemljama domaćinima Evropskog prvenstva, tačnije gradovima domaćinima - Varšavi, Vroclavu, Gdanjsku i Poznanju (Poljska), odnosno Harkovu, Lavovu, Donjecku i Kijevu (Ukrajina). Iz filma se jasno vidi na kakvim će grandioznim stadionima biti igrane utakmice, a mladi fudbaleri koji su prisustvovali prezentaciji uzdasima su stavili do znanja da bi voljeli da i oni jednog dana zaigraju na tim objektima.

Naša selekcija je u prethodnim kvalifikacijama bila blizu plasmana na Evropsko prvenstvo – “sokoli” su igrali u baražu, ali je sredinom novembra prošle godine Češka bila uspješnija na mečevima u Pragu i Podgorici.

U predstojećem, trećem kvalifikacionom ciklusu Crna Gora će igrati protiv obje zemlje koje su organizatori predstojećeg Evropskog prvenstva. “Sokoli” će na otvaranju kvalifikacija ugostiti Poljsku (7. septembra), dok će 16. oktobra igrati sa Ukrajinom u Kijevu.

Bonus video: