FIFpro: Klubovi iz Srbije i Hrvatske namještaju mečeve, spremaju se velika hapšenja

"U pojedinim ligama istočne Evrope zna se ko će biti prvi, ko drugi, ko treći, pošto prave dogovore među sobom, ne mogu više ništa da vam kažem", izneo je oštre optužbe Van Segelen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 13:17h

Generalni sekretar FIFPro organizacije Teo van Segelen izjavio je da srpski i hrvatski klubovi njameštaju mečeve i da će uskoro uslediti hapšenja tim povodom.

"Klubovi iz Srbije i Hrvatske, ali i iz drugih zemalja namještaju utakmice, imam potvrdu od igrača. To traje već neko vrijeme. Biće veliko hapšenje uskoro", poručio je Van Segelen za sajt insideworldfootball, a prenosi Blic.

On je istakao da određeni klubovi u istočnoj Evropi kupuju svoj konačni plasman na tabeli i da je to postalo praksa, pa predstavlja veliku opasnost igri.

"U pojedinim ligama istočne Evrope zna se ko će biti prvi, ko drugi, ko treći, pošto prave dogovore među sobom, ne mogu više ništa da vam kažem", izneo je oštre optužbe Van Segelen.

Čelnik FIFPro je objasnio da bi uvođenje plej-ofa koji bi odličivao o eliminaciji u niži rang u mnogim evropskim prvenstvima, znatno uticao na smanjenje namještanja utakmica. On je dodao da mu je i čudno kako mnogi igrači, koji se prodaju za veliki novac, ne dokažu svoju vrijednost.

"Često sam se pitao, kako to da mladi igrači koje iz istočne Evrope pređu u klub na zapadu za velike pare, ne budu tako dobri kao što svi misle da jesu. Moraju da se spriječe dogovori klubova o konačnom plasmanu. To je ogroman problem i postoji skoro 10 godina. Lako je reći policiji i Vladi da riješe problem, ali i fudbalski svijet mora da preuzme odgovornost, da ne da zatvara oči", poručio je Van Segelen.

Portparol Pol Falkner je rekao da je više hiljada utakmica prođe kroz njihovu kontrolu.

"Kroz naš sistem UEFA za praćenje prevara i namještanje prođe oko 29.000 mečeva domaćih šampionata i oko 1.800 utakmica pod okriljem UEFA", istakao je Falkner.

Bonus video: