Paklena dilema: Barselona ili Milan?

I teško da Milan ima jedan jedini, najobičniji, adut koji nema Barselona, ali će malo ko u Kataloniji ovih dana priznati da ne osjeća makar malu dozu straha od večerašnje utakmice.
0 komentar(a)
Milan, Foto: Beta/AP
Milan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.04.2012. 10:43h

“Do or die” (biti ili ne biti, proći ili umrijeti) - dileme su koje najbolje opisuju stanje stvari uoči večerašnjeg paklenog revanša na “Nou kampu” između Barselone i Milana, nakon 0:0 iz prve utakmice prije šest dana.

Može li najbolji tim svih vremena, ili jedan od najboljih, da senzacionalno ostane bez krune u Evropi, nakon što je na dobrom putu da to uradi kod kuće, u Španiji? Je li Masimilijano Alegri spreman da krene stopama Žoze Murinja, čovjeka koji je do sada bio jedini sposoban da eliminiše Barselonu u punoj snazi, onu Ronaldinjovu iz 2005. dok je vodio Čelzi, i ovu Mesijevu (2010) dok je trenirao Inter?

Da li je, na kraju krajeva, Milan spreman da napravi takav podvig, na stadionu kojem posljednjih godina mnogo više pristaje natpis “ovdje ostavite svaku nadu”, nego li areni na kojoj se ta parola zaista ispisana (Liverpulova).

Katalonci u strahu

Jasno, mnogi su parametri na strani Barselone - od kvaliteta tima, klase individualaca, čudesnog Lea Mesija, trenutne forme, perfektnog terena, širine “Nou kampa” i domaće publike.

I teško da Milan ima jedan jedini, najobičniji, adut koji nema Barselona, ali će malo ko u Kataloniji ovih dana priznati da ne osjeća makar malu dozu straha od večerašnje utakmice.

Uticajni portal “goal.com” prognozirao je da će se utakmica završiti rezultatom 1:1, dakle prolazom Italijana u polufinale. Milan je, uostalom, veliki klub, nije da nema šta da ponudi na terenu, naprotiv, a sve staje u večerašnjih 90 minuta, nakon što su Katalonci propustili da dio posla završe u prvoj utakmici. Zaista, može li timu Pepa Gvardile da se “omakne” 1:1?

Važan, najvažniji

- Strahovito važan meč. Ne, nije važan, nego najvažniji. Ovo je kao finale. Mjesta i prostora za grešku jednostavno nema. Nema ispravke - bio je jasan Karles Pujol, kapiten Katalonaca.

I dok bukmejkeri nude mizernih 1,25 na pobjedu Barselone, stavljajući ipak do znanja ko je favorit u večerašnjem obračunu, domaći fudbaleri su usredsređeni:

- Kako ćemo igrati? Promjena stila značila bi samoubistvo. Moramo da napadamo i samo napadamo, kao što to uvijek radimo. Ako postignemo gol, navalićemo da damo još jedan. Filozofiju igre nećemo da mijenjamo, uostalom nama treba pobjeda, zar ne - dodao je Pujol.

Povratak Ibrahimovića

Zlatan Ibrahimović vraća se na “Nou kamp” prvi put nakon što je prije dvije godine na ružan način zatvorio vrata katalonskog kluba, autobiografijom u kojoj je prozivao redom - od bivšeg trenera do bivših saigrača.

Iako će ga dočekati salve zvižduka, Ibrahimović, koji zbog povrede nije igrao meč u grupi u Barseloni ove sezone (2:2), biće glavni adut Milana u utakmici svih utakmica.

- Njega je zaista teško markirati. Prije svega fizički, a bogami i tehnički. Moramo da ga držimo na distanci, ali nije sve u jednom igrači. Milan je opasan kao tim - dodao je Pujol.

I dok u Kataloniji muke muče da oporave Ćavija (po posljednjim najavama, neće biti u timu), Milan ne računa na fudbalere koji su dali golove početkom sezone u Barseloni - Pata i Tijaga Silvu.

Alegri: Barsa je najjača

Nisu samo njih dvojica problem Alegrija. Nesta je zbog povrede napustio sinoćnji trening na “Nou Kampu” i vjerovatno neće biti u timu, baš kao ni Mark van Bomel, nekadašnja uzdanica Barselone, koga muče leđa.

Uprkos svemu, Milan će pokušati da napravi čudo.

- Barselona je najbolja ekipa na svijetu i nemam sumnju da će večeras biti u najboljem mogućem izdanju. Mi ćemo pokušati da nađemo “rupe” u njihovoj igri. Je li to izvodiljivo? Mislim da jeste, potrudićemo se - kazao je Alegri.

Bajern ovjerava posao

Nema znakova pitanja iznad drugog večerašnjeg revanša polufinala, Bajern u Minhenu treba samo da završi posao koji je već obavio u Marseju (2:0).

- Neću da se foliram i da bježim od činjenice da smo blizu polufinala, ali ću tražiti od fudbalera da igraju kao da je 0:0. Neću ni da čuvam igrače koji imaju po jedan karton, oni su inteligentni momci - izjavio je Jup Hajnkes, trener Bajerna.

Francuzi u Minhen stižu turistički.

- Probaćemo da popravimo utisak - kazao je trener Didije Dešam.

BARSELONA - MILAN(prvi meč 0:0)

Barselona - Stadion “Nou Kamp”. Kapacitet: 99,354. Sudija: Bjorn Kuipers (Holandija). Početak u 20.45.

Barselona (4-3-3): Valdes - Dani Alveš, Pike, Pujol, Adrijano - Alkantara, Buskets, Inijesta - Sančez, Mesi, Fabregas.

Milan (4-3-1-2): Abijati - Bonera, Nesta, Mekses, Antonini - Sedorf, Ambrozini, Noćerino - Boateng - Ibrahimović, Robinjo.

BAJERN - MARSEJ (prvi meč 2:0)

Minhen - “Alijanc arena”. Kapacitet: 66,000. Sudija: Svein Odvar Moen (Norveška). Početak u 20.45.

Bajern (4-2-3-1): Nojer - Lam, Boateng, Badštuber, Alaba - Luis Gustavo, Kros - Roben, Miler, Riberi - Gomez.

Marsej (4-3-3): Mandanda - Azpiliketa, Fani, N'Kolo, Morel - Šejru, M'Bia, Amalfitano - Valbuena, Remi, Aju.

Bonus video: