Pojačana borba protiv namještanja utakmica

Najavljeno je da će UEFA i FIFPro zajedno rješavati probleme diskriminacije, nasilja, rasizma i neizmirivanja obaveza iz ugovora.
0 komentar(a)
Mišel Platini, Foto: REUTERS
Mišel Platini, Foto: REUTERS
Ažurirano: 29.03.2012. 14:23h

Predsjednici Evropske fudbalske asocijacije Mišel Platini i Svjetskog udruženja profesionalnih fudbalera (FIFPro) za Evropu Filip Piat potpisali su memorandum o razumijevanju kojim je definisano da u naredne tri godine bude pojačana borba protiv namještanja utakmica.

Predviđena je saradnja na socijalnom dijalogu koji će uvesti minimalne uslove ugovora.

Najavljeno je da će UEFA i FIFPro zajedno rješavati probleme diskriminacije, nasilja, rasizma i neizmirivanja obaveza iz ugovora.

Evropska komisija je urgirala da "svijet fudbala" počne da probleme rješava zajednički, kako je FIFPRO predložio tokom prezentacije Crne knjige 6. februara u Briselu.

Predsjednik Sindikata sporta Željko Janović kazao je da fudbal u Crnoj Gori nema problema sa fizičkim nasiljem i rasizmom na tribinama.

"Ostaje nam gorući problem, a to je neredovnost ili čak nemogućnost isplate zarada igračima, propisanih ugovorima. Nadamo se da će se i taj problem postepeno rješavati, jer će ovako sve teže ići i za igrače i za klubove, što nikako ne donosi napredak našem klupskom fudbalu", rekao je Janović.

Janović smatra da je ključ rješavanja problema u najavljenoj privatizaciji ili u "stavljanju finansijske politike klubova u realne i izvodljive okvire".

"Što se tiče problema isplaćivanja zarada igračima osvrnuo se i Platini, rekavši da su mnogi klubovi trošili novac koji nijesu imali i da sada nijesu u stanju da isplaćuju igrače", rekao je Janović

On je podsjetio da je Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore potpisao memorandum sa Fudbalskim savezom Crne Gore, navodeći da je akcenat stavljen na brže rješavanje sporova.

Bonus video: