Test sa nasljednicima Ćavija i Inijeste

Za Špance će nastupiti nekoliko fudbalera koji su već prošli pripreme sa Barselonom, Realom, Valensijom ili Seviljom, a neki od njih su čak i debitovali za prve timove najvećih španskih klubova.
83 pregleda 0 komentar(a)
Boljević, Foto: Savo Prelević
Boljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2012. 08:58h

Crnogorska publika će danas i u četvrtak na Starom aerodromu imati priliku da na djelu vidi nasljednike Ćavija, Inijeste, Kasiljasa i ostalih zvijezda španskog fudbala.

Iako su mnogo od njih tek postali punoljetni, fudbaleri koje je selektor Žulen Lopetegi (Baskijac, nekadašnji golman Reala i Barselone) doveo u Podgoricu imaju fantastičan pedigre, ne samo zbog titule šampiona Evrope koju je generacija “furije” do 19 godina osvojila avgusta prošle godine u Rumuniji.

U Podgorici će, naime, nastupiti nekoliko fudbalera koji su već prošli pripreme sa Barselonom, Realom, Valensijom, Seviljom ili Atletiko Madridom, a neki od njih su čak i debitovali za prve timove najvećih španskih klubova.

Crnoj Gori će se tako suprostaviti Đerar Lasaro, omaleni napadač koji je prošao čuvenu Barsinu školu “La Masija”, a krajem prošle godine je i odigrao jedan zvanični meč za katalonski tim. Bilo je to 29. oktobra, kada je ušao umjesto Davida Vilje u pobjedi Barselone nad Majorkom od 5:0.

"Mnogo je talentovan, ali mora da zna da nije Leo Mesi i da ne može da prođe tri igrača odjednom",, rekao je za njega sportski direktor Barselone Andoni Zubizareta.

Hese Rodriges Ruis nedavno je napunio 19 godina, takođe je napadač, igra za Real Madrid, a debitovao je za prvi tim “kraljevskog kluba” u subotnjem meču protiv Sosijedada. Već ga porede sa Kristijanom Ronaldom, kojeg je zamijenio u toj utakmici. Zbog sličnog stila igre, driblinga i preciznih udaraca...

I Fransisko Pako Alkaser je napadač. Ne igra za Barsu ili Real, ali može da se pohvali da je odigrao jedan zvanični meč za prvi tim Valensije (prije dva mjeseca protiv Sosijeda). Za ovog omalenog napadača se čulo u avgustu prošle godine, ali po tragičnoj vijesti - kada je postigao treći gol u prijateljskom meču protiv Rome (3:0), morao je da napusti teren jer mu je otac doživio srčani udar, od kojeg je ubrzo i preminuo.

Vezista Hose Kampanja je već odigrao osam mečeva za prvi tim Sevilje, njegov kolega iz veznog reda Denis Suares debitovao je za Mančester siti, a Huan Velasko pet puta oblačio dres prvog tima Valensije.

Bez iskustva u Primeri je jedino odbrana, ali bez obzira na to - Španci imaju vrlo talentovan tim.

Biće to, dakle, sjajna provjera za momke Aleksandra Miljenovića, koje predvode igrači Mogrena (Bakić i Đorđević), Budućnosti (Marko Vukčević), Zete (Boljević) ili Vojvodine (Kordić), da vide gdje se trenutno nalaze u odnosu na najtalentovanije evropske fudbalere.

Dva meča na Starom aerodromu između omladinskih selekcija Crne Gore i Španije igraju se danas i u četvrtak na Starom aerodromu, oba u 15 časova.

Miljenović: Nema razloga za tremu

Naša reprezentacija ima veoma atraktivnog suparnika, a predstojeći dvomeč sa Španijom treba da posluži kao generalna proba za turnir elitne runde kvalifikacija koji se igra u Engleskoj od 25. do 30. maja.

"Nakon meča sa Italijom ovo je jedna od rijetkih prilika da možemo da ugostimo ovako kvalitetnu reprezentaciju. I meni kao selektoru je čast i zadovoljstvo što igramo sa selekcijom koja je prvak Evrope u ovom uzrastu. Ovo je prava prilika i za naše igrače, a koliko je protivnik jak najbolje govori podatak da Španci imaju igrače iz Reala, Barselone, Sevilje, Valensije... A neki od njih su već debitovali za svoje senirske timove", rekao je Aleksandar Miljenović, selektor omladinske reprezentacije

Zbog svega toga, inspiracije ne može da fali crnogorskim reprezentativcima.

"Španija je favorit, imaju kvalitet i prepoznatljivu pas-igru. Mi ćemo, međutim, pokušati da igramo a ne da se branimo. Nadam se da će utakmica biti lijepa za gledanje, vjerujem da će doći i dosta publike, a rezultat nije prioritet. Ovo je, ipak, prijateljski meč", dodao je Miljenović.

Ostalo je još da se prevaziđe trema...

"Nadam se da hoće, a većina naših igrača imala je šansu da igra ne samo protiv Španije, već i Njemačke, Engleske... Pokušaću da ih rasteretim, nema razloga da se plaše", zaključio je Miljenović.

Bonus video: