Real staje na put kiparskom čudu

APOEL protiv Reala i Benfika protiv Čelzija, igraju večeras prve mečeve četvrtfinala Lige šampiona
0 komentar(a)
Real, Foto: Reuters
Real, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2012. 10:57h

Kad god je Žoze Murinjo kao trener vodio neki klub u četvrtfinalu Lige šampiona obezbijedio je prolaz u polufinale - 2004. je to uradio sa Portom, potom 2005. i 2007. sa Čelzijem kao i sa Interom 2010. godine.

Dakle, tradicija mu ide u prilog, a ako je ne nastavi i 2012. biće to jedna od najvećih senzacija, jer je protivnik Reala kiparski APOEL.

„Snaga Reala protiv srca APOEL-a”, najavila je „Marka” prvi meč četvrtfinala koji se igra večeras u Nikoziji.

Drugi večerašnji par čine Benfika i Čelzi.

Murinjo: Poštujemo to što je uradio APOEL

Murinjo je pet dana bio nedostupan za medije, kao i svi u taboru Reala, jer nisu bili zadovoljni suđenjem u meču sa Viljarealom.

Portugalac je, međutim, to morao da prekine pred duel u Ligi šampiona, kako ne bi prekršio pravila UEFA.

- Favoriti smo, to ne može niko da porekne. Real i APOEL ne mogu da se porede, ali jako poštujem sve što su uradili do sada. Proučavao sam njihovu sezonu i biće teška utakmica - rekao je Murinjo.

Trener Reala, naravno, zna za podatak da nikada nije eliminisan u četvrtfinalu elitnog takmičenja.

- To ne znači ništa, svaki meč i svaka sezona se razlikuju. Nadam se da ćemo i nakon ovog dvomeča da budemo zadovoljni, jer je naš cilj da odemo u polufinale - kazao je Murinjo.

„Kraljevski klub” je na putu do četvrtfinala odigrao osam utakmica i upisao sedam pobjeda, uz remi protiv moskovskog CSKA u prvom meču osmine finala.

Za Madriđane je ovo 29. četvrtfinale u istoriji Lige šampiona, a samo šest puta nije prošao među četiri...

- Da, uz nas je i tradicija, ali želimo da sve pokažemo na terenu. I to već u prvom meču - jasan je trener „merengesa”, koji neće moći da računa na suspendovanog Ćabija Alonsa, te povrijeđene Anhela di Mariju, Lasanu Dijaru, Hosea Kaljehona i Rikarda Karvalja.

Kiprani više ne vjeruju u čuda?

APOEL je ove sezone ispisao istoriju, prvo plasmanom u osminu finala, a potom i u četvrtfinale.

Sada, međutim, svi na Kipru znaju da im šanse da se nose sa Realom nisu velike.

- Napravili smo najveći uspjeh u istoriji kluba. Do sada smo već priredili čudo, podvig koji će se teško ponoviti. Naš cilj protiv Reala je da pružimo što jači otpor - rekao je trener APOEL-a Ivan Jovanović.

APOEL, koji u svojim redovima ima samo tri kiparska fudbalera, slavio je u pet od sedam domaćih utakmica ove sezone u Ligi šampiona. Međutim, nikada u evropskim takmičenjima nije pobijedio neki španski klub.

- Dolazi Real, ovo je za sve nas utakmica života - rekao je Brazilac Ailton, koji je dao sedam golova u Ligi šampiona, uključujući i kvalifikacije.

Di Mateo želi Romanovo povjerenje

Čelzi je napravio podvig protiv Napolija sa Robertom di Mateom na klupi, a ako bi i eliminisao Benfiku Italijan bi možda i natjerao Romana Abramoviča da mu ponudi ugovor i da se prekine priča o kandidatima za menadžera „plavaca”...

- Moramo da se psihički pripremimo za gostovanje u Lisabonu. Naš cilj je da ne primimo gol, a bilo bi sjajno kada bismo makar jednom pogodili mrežu. Utakmice u Evropi se razlikuju od onih u Premijer ligi i nemamo previše mjesta za popravni. Benfika je ozbiljan rival što je ove sezone već dokazala - istakao je Di Mateo. Portugalci su srećni što će za polufinale da se bore baš sa Čelzijem.

- Bolje i Čelzi nego Barselona ili Real. Mislim da možemo da im se suprotstavimo - rekao je trener „orlova” Žorž Žesus.

APOEL - REAL M.

Nikozija - Stadion „GSP”. Kapacitet: 22.859. Sudija: Feliks Brih (Njemačka). Početak u 20.45.

APOEL (4-5-1): Hjotis - Pursaitidis, Žorž, Oliveira, Boaventura - Morais, Marsinjo, Haralambidis, Tričkovski, Solari - Ailton.

Real Madrid (4-2-3-1): Kasiljas - Arbeloa, Ramos, Pepe, Marselo - Kedira, Granero - Ozil, Kaka, Ronaldo - Benzema.

BENFIKA - ČELZI

Lisabon - Stadion „Da Luš”. Kapacitet: 65.647. Sudija: Paolo Taljavento (Italija). Početak u 20.45.

Benfika (4-4-2): Artur - Maksi Pereira, Luizao, Žardel, Emerson - Havi Garsija, Gaitan, Vicel, Bruno Sezar - Kardoso, Rodrigo.

Čelzi (4-2-3-1): Čeh - Ivanović, David Luiz, Teri, Kol - Lampard, Esjen - Staridž, Mata, Ramireš - Drogba.

Bonus video: