Mirko Vučinić: Lijeni genije ili top igrač?

"Eliminacija Milana u Kupu može imati efekta i na prvenstvo. Na taj način raste nam samopouzdanje i vjerujem da možemo osvojiti sve - duplu krunu", ističe Vučinić.
124 pregleda 0 komentar(a)
Vučinić, Foto: Reuters
Vučinić, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2012. 10:02h

Od zvižduka na meču sa Kjevom do odličnih izdanja protiv Bolonje, Đenove, Fiorentine i Milana u Kupu, zbog kojih je dobio ovacije - Mirko Vučinić je za kratko vrijeme prošao put od kritika do pohvala kod navijača Juventusa, koji, kao i svi navijači na svijetu, na stadion dolaze sa željom i nadom da ga napuste zadovoljni rezultatom, ali i igrom…

"Ljudi plaćaju kartu i mogu da zvižde kome god žele", kaže Vučinić za “Gazetu delo sport”.

"Nisam igrao dobro protiv Kjeva, ali to je bio jedan od rijetkih takvih mečeva. Što se ostalih utakmica tiče, mislim da sam uvijek odradio svoj posao, žrtvujući se za ekipu kako je to od mene tražio trener ", dodaje 28-godišnji kapiten crnogorske reprezentacije, misleći na defanzivne zadatke po lijevoj strani, pomalo nalik na Etoa u vrijeme kada je Inter vodio Murinjo.

Zahvaljujući evrogolu koji je postigao u produžetku protiv Milana za konačnih 2:2, u revanšu polufinalu Kupa Italije (Juve je dobio prvi meč u gostima 2:1), “stara dama” je prvi put u finalu nekog takmičenja nakon sedam godina posta. U finalu Super kupa Italije 2005. godine Juve je poražen od Intera, a posljednji trofej je osvojen sada već 2003. godine, u Super kupu Italije, upravo protiv Milana.

Koliko sve to, uključujući i veoma dobru sezonu u Seriji A, utiče na navijače Juventusa, govori i podatak da je do kraja sezone “Juventus arena” rasprodata. A torinski klub je preplavljen zahtjevima za karte za finale Kupa protiv Napolija, koje se 20. maja igra na stadionu “Olimpiko” u Rimu, gdje je Vučinić igrao pet godina u dresu Rome...

"Biće lijepo ponovo se vratiti u Rim i igrati tako važno finale. Tamo sam proveo pet divnih godina, nezaboravnih", dodaje Vučinić, koji je sa Romom dva puta osvajao Kup Italije, i poziva navijače Juventusa da u velikom broju podrže ekipu u tom finalu.

"Vjerujem da će nam puno pomoći sa tribina i na “Olimpiku”, kao što su uvijek radili. Želim taj trofej", dodaje Mirko.

Plasmanom u finale Kupa, Juventus je definitivno ponovo u vrhu italijanskog fudbala, nakon godina tavorenja, čak i u drugoj ligi, zbog afere “Kalćopoli”. Slučajno ili ne, serija pobjeda, uz efikasnost, poklapa se i sa odličnim partijama Vučinića, koga “Gazeta” opisuje kao igrača koji je imao faze “lijenog genija”, momente “top igrača”, ali i pauze u igri “ala Ćelentano” (misli se na duge pauze u pjevanju u pjesmama svjetski poznatog italijanskog kantautora).

“On je neka vrsta “part-tajm” vanserijsog igrača, koji bi, ako slučajno pronađe kontinuitet u završnici sezone, mogao ekipu da vodi i do Skudeta”, napisao je novinar “Gazete delo sport”.

Iako zaostaje četiri boda za Milanom, Vučinić se nije odrekao titule.

"Eliminacija Milana u Kupu može imati efekta i na prvenstvo. Na taj način raste nam samopouzdanje i vjerujem da možemo osvojiti sve - duplu krunu. Ali, ne smijemo više da ostavljamo bodove tamo gdje ne smiju da se ostavljaju", ističe Vučinić.

Inače, dan poslije meča sa Milanom i golom za anale, Mirko je proveo sa porodicom, prvo u šetnji centrom grada, a onda na ručku u jednom restoranu, koji drži brat trenera Juventusa Antonija Kontea. U taj restoran često svraćaju i Pirlo, Lihtštajner, naravno i njihov trener...

Za Juve nema odmora, već u nedjelju veče je novi derbi, u Torino stiže ranjeni Inter.

Brojke

6 golova je postigao Mirko Vučinić ove sezone, pet u prvenstvu (dva puta protiv Bolonje, jednom se upisao u listu strijelaca protiv Intera, Kaljarija i Fiorentine), i jedan u Kupu Italije (Milan).

7,5 je prosječna ocjena koju je Mirko dobio na tri posljednje utakmice. Protiv Đenove je dobio ocjenu 7, protiv Fiorentine 8 i protiv Milana 7,5.

2 Kupa Italije je Mirko osvojio sa Romom, 2007. i 2008. godine, oba puta protiv Intera.

Bonus video: