Svemogući Mesi, Kipar slavi APOEL

Argentinac dao pet golova Bajeru, a APOEL prvi put u istoriji došao do četvrtfinala elitnog takmičenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 23:04h

Samo jedan fudbaler na planeti može da naizgled dosadnu utakmicu, bez velike neizvjesnosti, u kojoj je sve jasno i prije početka, pretvori u spektakl.

Ne treba dva puta pogađati o kojem igraču je riječ - njegovo ime je Lionel Mesi, taj čudesni mađioničar iz Rosarija, koji je pomjerio sve granice u fudbalu i koji iz meča u meč obare sve rekorde.

Večeras je definitivno rekao „dosta” i riješio da po ko zna koji put ispiše istoriju - u pobjedi nad Bajerom iz Leverkuzena (7:1) je dao pet golova i postao prvi kojem je to pošlo zarukom u Ligi šampiona.

"Lijepo je dati pet golova, ali ono što se broji je trijumf i plasman u četvrtfinale", rekao je Mesi poslije meča.

Dok se ovo takmičenje zvalo Kup evropskih šampiona taj učinak je imao i Danac iz Ajaksa Soren Lerbi.

Opisivanje golova nije ni potrebno - Argentinac je lobovao i lijevom i desnom nogom, na sve moguće načine se potrudio da se golman „farmaceuta” Leno uvjeri da ima još mnogo da uči kada je „snimanje” velikih golgetera u pitanju...

„Njegovo visočanstvo Mesi”, bila je sasvim dovoljna jedna rečenica koju je na svom onlajn izdanju napisao katalonski „Sport”.Osmi het-trik u sezoniMesiju je ovo osmi het-trik u sezoni, a navijači širom Engleske su pratili Mesijeve bravure kao da je igrao protiv nekog tima sa Ostrva.

Čak je bilo i šaljivih komentara, ali na račun preplaćenih napadača u Premijer ligi.

„Mesi je ove sezone postigao više het-trikova nego Endi Kerol i Fernando Tores golova u Premijer ligi zajedno”, bio je komentar na BBC.

Preko „Tvitera” se u toku utakmice oglasio i Vejn Runi.

„Za mene je on najbolji u istoriji”, napisao je napadač Mančester junajteda.

Ni Mesijev saigrač Sesk Fabregas nije ostao ravnodušan.

"Od njega možete sve da očekujete, jednostavno je najbolji. Zar ste ikada vidjeli nekog kao što je on?", pitao je novinare bivši kapiten Arsenala.Lov na velikaneArgentinac je sa ovih pet golova došao do 4. mjesta najboljih strijelaca u istoriji Lige šampiona - ispred njega su samo Raul (71), Rud van Nistelroj (56) i Tijeri Anri (50). Treba li napomenuti da Mesi ima svega 24 godine...

Pored Barsine desetke, bilo je mjesta da se dokaže još jedan talenat iz katalonske škole - Kristijan Teljo je zamijenio Andresa Inijestu, a onda sa dva pogotka učinio da navijači skandiraju i njegovo ime.

Barsa je odigrala 50. meč u nizu na „Nou Kampu” u kojem nije poražena.

Posljednji put je izgubila od Erkulesa u Primeri u septembru 2010. To je, međutim, i dalje daleko od rekorda iz perioda od 1973. do 1976. kada je „blaugrana” povezala 73 meča u kojima nije poražena na svom terenu.

Čuda golmana Hjotisa, Kipar u ekstaziNekih sat nakon što su golovi Mesija obišli Evropu, na scenu je stupio APOEL - nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca Kiprani su eliminisali Lion i prvi put u istoriji se plasirali u četvrtfinale.

APOEL je nakon regularnog dijela slavio sa 1:0 (gol Manduke u 9. minutu), a u penal-ruletu je junak bio golman Dionizis Hjotis - odbranio je udarce Lakazetu i Bastosu u 4. i 5. seriji (domaćin je dao sva četiri), pa je Nikozija bila na nogama, tim Ivana Jovanovića je nastavio da sanja, da uživa u najboljoj sezoni od postojanja...

BARSELONA - BAJER 7:1 (PRVI MEČ 3:1)

Barselona - Stadion „Nou Kamp”. Sudija: Svejn Odvar Moen (Norveška). Strijelci: Mesi u 25, 43, 50, 58. i 85. Teljo u 55. i 62. minutu za Barselonu, a Belarabi u 90. minutu za Bajer. Žuti kartoni: Rolfs i Kastro (Bajer).

Barselona (4-3-3): Valdes - Danijel Alveš, Pike, Maskerano, Adrijano (Munijesa) – Ćavi (Keita), Buskets, Inijesta (Teljo) - Fabregas, Mesi, Pedro.

Bajer (4-4-2): Leno – Kastro, Švab, Toprak, Kadlec - Rajnarc, Bender (Širle), Rolfes, Augusto (Očipka) – Derdijok (Belarabi), Kisling.APOEL - LION 1:0 - PENALI 4:3 (0:1)

Nikozija - Stadion „GSP”. Sudija: Alberto Undijano Maljenko (Portugal). Strijelac: Manduka u 9. minutu. Žuti kartoni: Manduka, Solari, Almeida, Boaventura (APOEL), Bastos, Kone, Gonalon (Lion). Crveni karton: Manduka (APOEL).

APOEL (4-2-3-1): Hjotis - Pursaiditidis, Paulo Žorž, Oliveira, Boaventura - Moraiš, Sousa (Aleksandru)– Haralambidis (Marsinjo), Almeida, Manduka – Solari (Tričkovski).

Lion (4-2-3-1): Ljoris - Revelje, Kone, Kris, Cisoko - Gonalon, Kalstrom – Brijan (Lakazet), Ederson (Gomis), Bastos - Lisandro Lopes.

Galerija

Bonus video: