Pjetlići Budućnosti treniraju u dresovima Partizana i Barselone?!

"Ni ja, kao trener, nemam svoju opremu. I ne znam kako da je tražim, jer nema ekonoma kome treba da se obratim", kaže Janko Miročević.
173 pregleda 0 komentar(a)
Janko Miročević, Foto: Vesko Belojević
Janko Miročević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.03.2012. 09:58h

Trener najmlađe selekcije Budućnosti Janko Miročević obratio se juče “Vijestima” zbog, kako kaže, alarmantne i nepodnošljive situacije koja vlada u mlađim kategorijama podgoričkog kluba.

Miročević, nekadašnji dugogodišnji fudbaler “plavo-bijelih”, a potom i trener svih uzrasta - od pjetlića do seniora - ističe da najmlađi fudbaleri nemaju ni elemnarne uslove za treniranje, da su međuljudski odnosi poremećeni, a da je njegov zahtjev da razgovara sa čelnicima kluba i ukaže im na ove probleme, već treću godinu “na čekanju”.

"U Budućnosti sam od svoje 11. godine i pamtim zaista dosta toga, susreo sam se sa raznoraznim stvarima. Ali, ovo što se dešava u posljednje vrijeme, nije se dešavalo nikada ranije", ističe Miročević i nabraja probleme u mlađim kategorijama kluba:

"Zamislite, meni fudbaleri dolaze na trening jedan u dresu Milana, drugi u dresu Barselone, treći u šortsu, četvrti u trenerci. Imao sam slučaj i da se na treningu pojavi dječak obučen u dres Partizana. Morao sam da ga zamolim da ga ne nosi više na treninzima, jer ovo je ipak Budućnost. Ali, u neku ruku ga i razumijem, klub nije omogućio fudbalerima da treniraju u klupskoj opremi", kaže Miročević, koji je trenutno trener “pjetlića” Budućnosti.

Oprema je, međutim, samo jedan od problema...

"Djeca se već pet mjeseci prije i poslije treninga skidaju na klupama na kampu na Starom aerodromu. Od tada su možda samo desetak puta vidjela svlačionice. Od februara je uvedeno pravilo da dvije selekcije dijele jednu svlačionicu. Zamislite, 25 pionira koje vodi Slavko Vlahović, i još 38 pjetlića koje treniram ja, dakle ukupno 63 fudbalera, moraju da se skidaju u istoj svlačionici. Zar to nije tužno?"

I to nije sve, ističe Miročević.

"Treniramo sa svega pet lopti. Igrači nose pocijepane pancire kako bi se razlikovali kada se dijele u grupe. A kada pancire uzmu drugi, onda moramo da radimo bez njih, a to su elementarni rekviziti neophodni za trening. Ni ja, kao trener, nemam svoju opremu. I ne znam kako da je tražim, jer nema ekonoma kome treba da se obratim".

Miročević kaže da je prinuđen da reaguje preko medija, jer je to očigledno jedini način da ukaže na probleme.

"Reagujem preko medija tek sada, kada je kap prelila čašu. Još od 2009. godine, kada je Miodrag Ješić bio trener prvog tima, i kada smo mi, treneri mlađih kategorija, pozvani da prisustvujemo jednom sastanku sa prvim timom, imamo obećanje gradonačelnika Miomira Mugoše da ćemo sjesti i razgovarati o problemima, ukazati na ovo o čemu sada pričam".

Do sastanka, međutim, još nije došlo...

"Tri puta sam slao pismeni zahtjev klubu za sastanak sa čelnicima uprave. Prvi put tada, drugi put dok je predsjednik bio Tomislav Čelebić, a treći prije desetak dana. I niko mi nije odgovarao, niti se oglašavao. I ne tražim sastanak da bih tjerao mak na konac, već da bih ukazao na neke stvari koje su katastrofalne i očigledne. Zbog Budućnosti, a ne zbog ličnih interesa, jer meni promocija ne treba, meni je ostalo samo dvije godine do penzije. Jednostavno, ne želimo da dozvolimo da nas jašu, a da sa druge strane mi, treneri mlađih kategorija, budemo dežurni krivci kada nešto nije u redu", zaključuje Miročević.

Klub vode nesposobni ljudi

Problemi u mlađim kategorijama su, po Janku Miročeviću, kulminirali kada je prethodni predsjednik doveo ljude koji su i dalje tu.

"Najveća je nesreća što je Tomislav Čelebić doveo i ostavio tri čovjeka koja su fudbalski nesposobna da obavljaju svoje funkcije - izvršnog direktora Budimira Miranovića, sportskog direktora Nebojšu Jovovića i koordinatora za mlađe selekcije Voja Pejovića. Od kada su oni došli svi odnosi su poremećeni. Čak su i smijenjeni treneri mlađih kategorija koji su imali uspjehe, Jelenić i Savović, a Pejović je doveo u klub svog sestrića. Koliko pamtim, u Budućnosti do sada nije bilo nepotizma. A kada pokušate da im se suprotstavite, da kažete da nešto nije u redu, onda nastaje pravi rat", napominje Janko Miročević.

Bivši prvotimac i trener Budućnosti kaže da već četiri mjeseca nije primio ni centa, ali da je to samo problem u problemu.

"Zamislite apsurda - veću platu u Budućnosti ima ekonom, nego treneri mlađih kategorija. A valjda su treneri mlađih kategorija nosioci razvoja fudbalera. Zato se s pravom postavlja pitanje da li je u Budućnosti nešto trulo", zaključuje Miročević.

Bonus video: