Sjutra nastavak domaće lige: Makar će biti neizvjesno

"Rudar nije mijenjao ekipu već duže vrijeme i to bi mogla da bude stvar na koju Pljevljaci mogu da se oslone", smatra Nikola Rakojević.
0 komentar(a)
Rudar, Foto: Vesko Belojević
Rudar, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.03.2012. 10:28h

Nakon pauze koja je trajala 11 dana duže nego što će trajati druga polusezona, što je valjda jedinstven slučaj u Evropi, sjutra se nastavlja Crnogorski fudbalski šampionat.

Priče o lošem kvalitetu lige, nedostatku pravih fudbalera, o trenerima kojima je preče da budu sedmi na tabeli nego da ukašu šansu mlađima (ima izuzetaka), o poslodavcima koji ne isplaćuju ili žestoko kasne sa isplatama zarada, odavno su izlizane i više su puta ponovljene na stranicama “Vijesti”.

Zato se očekuje da će najmlađi evropski šampionat i u drugoj polovini svog šestog izdanja imati karakteristiku koja ga nikada nije napuštala - neizvjesnost.

Sprint Budućnosti i Rudara

Očekuje se da će Budućnost i Rudar, dva vodeća tima koja razdvajaju samo dva boda, voditi grčeviti borbu za titulu. Kako će u drugom dijelu šampionata za 80 dana biti odigrano 16 kola, što znači da će se u prosjeku igrati svaki peti dan, trka podgoričkog i pljevaljskog kluba imaće karakteristike sprinta.

I već u drugom kolu nastavka sezone (naredna srijeda), na programu je derbi. Budućnost pod Goricom ima šansu da napravi veliki korak ka tituli, dok će Pljevljaci vrebati priliku da potpuno zakomplikuju šampionat.

Po Nikoli Rakojeviću, nekadašnjem treneru Sutjeske, Lovćena i Budućnosti, trku za šampionsku titulu odlučiće nekoliko detalja:

"Budućnost je na samom startu u blagoj prednosti - dočekuje Rudar već u drugom kolu i ima šansu ne samo da se učvrsti na prvom mjestu, već i da najvjerovatnije osigura još jednu utakmicu protiv Pljevljaka na svom terenu, u trećem krugu. To jeste neka prednost na papiru, ali ne mora ništa da znači", kaže Rakojević.

Podgoričani su blagi favoriti zbog viška od dva boda i utakmice na domaćem terenu, a kada je u pitanju kvalitet tima stvari su prilično izjednačene.

"U Crnogorskoj ligi obično najbolje igraju timovi čiji su igrači duže na okupu i bolje se poznaju između sebe. Rudar nije mijenjao ekipu već duže vrijeme i to bi mogla da bude stvar na koju Pljevljaci mogu da se oslone", smatra Rakojević.

Budućnost je na polusezoni ostala bez najiskusnijeg, Sanibala Orahovca, svjesno se odrekla usluga Draška Božovića. Tek će se vidjeti jesu li Kojašević i desni bek Kamberović bolje ili lošije zamjene.

Rudar je, s druge strane, neokrznut - najveća zvijezda tima Ivica Jovanović ostao je u Pljevljima, jer uprava nije uspjela da ga proda, dok će Kaluđerović iz Lovćena pojačati konkurenciju u veznom redu, gdje su momci Dragana Radojičića ionako najjači.

Kao po običaju, problem Budućnosti mogao bi da bude veliki pritisak - samo jedna titula u minulih pet sezona nameće dodatni imperativ, dok se u Pljevljima neće desiti ništa strašno ni ako Rudar završi drugi. Uostalom, Vlahović i društvo računaju i na takmičenje u kojem su specijalisti - Kup. Budućnost je tu odavno ispala.

"Od Budućnosti se svakako očekuje da bude prvak, ali u tom detalju ne vidim neki problem. Jer, ako nemate pritisak plasmana, i ne borite se za neke ciljeve, onda ne vidim svrhu takmičenja. Sve je to sastavni dio fudbala", smatra Rakojević.

Velika gužva na dnu

Trećeplasirani Mogren je podmladio tim i relano neće biti u stanju da se bori za titulu, baš kao ni Zeta, koja mimo običaja ove zime nije prodala fudbalera.

Budvanima i Golubovčanima ostaje borba za Evropu, dok donekle bezbjedni još samo Petrovac i Grbalj.

Svi ostali timovi ulaze u “crvenu zonu” - počevši od sedmoplasirane Mladosti koja ima 20, do Bokelja i Lovćena koji dijele začelje sa po devet osvojenih bodova.

"Borba za opstanak biće grčevita. Podatak da se posljednjeplasirani Lovćen pojačao najviše od svih, najbolje govori kakva će se voditi borba", zaključuje Rakojević.

Tako će neizvjesna borba kakva se očekuje i na vrhu i na dnu donekle zamagliti realne probleme domaćeg fudbala. Oni obično isplivaju na površinu na ljeto, kada prva kola kvalifikacija za evropska takmičenja. Teško da će i ova sezona biti izuzetak.

91 dantrajala je provoligaška pauza, prinudno produžena na dvije sedmice zbog velikih sniježnih padavina koje su u prvoj polovini februara paralisale zemlju. Moderna era evropskog fudbala teško da pamti dužu pauzu 80 dana trajaće druga faza šampionata.

Počinje sjutra, utakmicom Sutjeska - Budućnost, završava se 30. maja. Prvoligaši će za to vrijeme odigrati 16 kola, maltene u NBA ritmu - u prosjeku će se, naime, igrati svaki peti dan. 2 derbija do kraja sezone odigraće Budućnost i Rudar.

Toliko i iznosi bodovna prednost sa kojom podgorički klub ulazi u drugi dio sezone u odnosu na drugoplasirane Pljevljake. 6 ekipa boriće se za opstanak u ligi, počevši od sedmoplasirane Mladosti, do Bokelja i Lovćena koji dijele posljednje mjesto.

Raspored drugog kruga

18.kolo (10. mart): Bokelj - Petrovac Mogren - Mladost Rudar - Grbalj Sutjeska - Budućnost Lovćen - Zeta Dečić - Berane

19. kolo (14. mart): Dečić - Bokelj Berane - Lovćen Zeta - Sutjeska Budućnost - Rudar Grbalj - Mogren Mladost - Petrovac

20. kolo (17. mart): Bokelj - Mladost Petrovac - Grbalj Mogren - Budućnost Rudar - Zeta Sutjeska - Berane Lovćen - Dečić

21. kolo (24. mart): Lovćen - Bokelj Dečić - Sutjeska Berane - Rudar Zeta - Mogren Budućnost - Petrovac Grbalj - Mladost

22. kolo (31. mart): Bokelj - Grbalj Mladost - Budućnost Petrovac - Zeta Mogren - Berane Rudar - Dečić Sutjeska - Lovćen

Bonus video: