Arsenal stao na korak od senzacije

Arsenal slavio 3:0, nedovoljno da nadoknadi minus od četiri gola iz prve utakmice. U četvrtfinale ide i Benfika, koja je savladala Zenit 2:0
0 komentar(a)
Arsenal, Foto: Beta/AP
Arsenal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.03.2012. 22:04h

Fudbaleri Milana plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona, prvi put od 2007. godine, nakon što su u revanšu protiv Arsenala prošli takvu golgotu da nije sigurno da je Maksimilijano Alegri sinoć imao miran san, uprkos prolazu.

“Tobdžije” su, naime, već do poluvremena dale tri gola - jedan manje nego što su primili u Milanu! Momci Arsena Vengera igrali su kao u transu i pogocima Koščielnija, Rosickog i Van Persija iz penala stigli na korak od podviga.

I slutilo je na senzaciju decenije kada je Robin van Persi, pola sata prije kraja, promašio zicer nad zicerima da anulira prednost italijanskog šampiona iz prve utakmice.

“Kakav strah”, napisala je “Gazeta delo sport”.

Do kraja meča Englezi nisu bili ni blizu da stvore takvu šansu, Rosicki i društvo “disali si na škrge” u posljednjih pola sata, a Milan rutinski priveo utakmicu kraju.

Umjesto totalnog preokreta, završilo se utješnim aplauzom za Arsenalove fudbalere.

“Ponosni smo na vas”, napisao je “San”.

Ispostavilo se na kraju da je prednost Milana iz prvog meča ipak bila toliko velika da ni Arsenalovo poluvrijeme iz snova nije bilo dovoljno...

“Dali smo sve od sebe. Bolje od ovoga nismo mogli. Imali smo veliku šansu da damo četvrti gol, ali život ide dalje”, kazao je Loren Koščielni, strijelac prvog gola za Arsenal, glavom, nakon prekida, već u 7. minutu.

Kada je Van Persi već u narednom napadu promašio zicer, igrače Milana već su počeli da proganjaju duhovi iz prošlosti. Mnogi navijači su se prisjetili La Korunje 2003. (poraz od 4:0, nakon pobjede od 4:1 u prvom meču) ili legendarnog finala iz Istanbula sa Liverpulom dvije godine kasnije kada je Rosicki sačekao kiks Tijaga Silve i u 26. minutu pogodio za 2:0!

A kada je Van Persi dva minuta prije kraja realizovao penal koji je izborio hrabri Olslejd-Čemberlejn, cijela Italija hvatala se za glavu.

Strah je, međutim, trajao samo prvih 15 minuta nastavka...

“Mogu samo da budem ponosan na moje momke. Bili smo nevjerovatno blizu. Presudilo je to što na klupi nisam imao veznih fudbalera, a igrače je stigao umor. Da jesam, ubijeđen sam da bismo dali još jedan ili dva gola”, tješio se Arsen Venger.

Tek u finišu meča Milan je došao do daha i počeo da razmišlja na napad, a Noćerino je 15 minuta prije kraja promašio veliku šansu.

“Ne znam šta nam se dogodilo u prvom poluvremenu, nadam se samo da se to neće ponoviti više. Najvažnije je da smo prošli”, odahnuo je Filip Mekses, defenzivac Milana.

U četvrtfinale ide i Benfika, koja je stigla i prestigla prednost Zenita od 3:2 iz prve utakmice. Završilo se 2:0 za veliko slavlje 50 hiljada navijača na dupke punom stadionu “La Luš” u Lisabonu.

Rusi su pali u nadoknadi prvog i drugog poluvremena - Maksi Pereira i Oliveira donijeli su Portugalcima zaslužen plasman u među najboljih osam.

Arsenal - Milan 3:0 (prvi meč 0:4)

London - Stadion “Emirejts”. Gledalaca: 60.000. Sudija: Damir Skomina (Slovenija). Strijelci: Koščieni u 7, Rosicki u 26. i Van Persi (penal) u 43. minutu. Žuti kartoni: Sanja, Gibs, Song (Arsenal), Van Bomel (Milan).

Arsenal: Sćešnji - Sanja, Koščielni, Vermalen, Gibs - Song - Rosicki, Olslejd-Čemberlejn (Čamak) - Volkot (Park), Van Persi, Žervinjo.

Milan: Abijati - Abate, Mekses, Tijago Silva, Mesba (Bonera) - Van Bomel - Noćerino, Emanuelson - Robinjo - Ibrahimović, El Šaravi (Akvilani).

Benfika - Zenit 2:0 (prvi meč 2:3)

Lisabon - Stadion “La Luš”. Gledalaca: 40.000. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Strijelci: Maksi Pereira u 45+1. i Oliveira u 90+1. minutu. Žuti kartoni: Havi Garsija (Benfika), Anjukov, Denisov (Zenit).

Benfika: Artur Moraeš - Maksi Pereira, Luizao, Žardel, Emerson - Havi Garsija - Gaitan (Matić), Vicel - Rodrigo (Nolito), Bruno Cezar - Kardozo (Oliveira).

Zenit: Malafeev - Anjukov (Bruno Alveš), Hubokan, Lomberts, Krišito - Denisov - Semak, Širokov - Bistrov (Lazović), Zirjanov (Fazulin)- Keržakov.

Bonus video: