Petrović za vrh, Grof neće u baraž

Plasmanom dva kluba iz Rusije u nokaut fazu Lige šampiona, ali i pristigla zvučna trenerska i igračka imena plasiraju ovu ligu među najjače u svijetu. A ko je najbolji?
64 pregleda 0 komentar(a)
Grof, Foto: Vesko Belojević
Grof, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.03.2012. 10:00h

Ruska Premijer liga od ove godine igra novi sistem takmičenja, kako bi prelaskom od naredne sezone na sistem jesen-zima bila konkurentnija i u Evropi, ali i još jači magnet za najbolje svjetske igrače.

Plasmanom dva kluba iz Rusije u nokaut fazu Lige šampiona, ali i pristigla zvučna trenerska i igračka imena plasiraju ovu ligu među najjače u svijetu. A ko je najbolji?

Možda će se odgovor znati već u prvom kolu razigravanja od osam timova iz gornjeg dijela tabele, pošto dvije vodeće ekipe CSKA i Zenit derbijem otvaraju šampionat danas.

U prethodnom dijelu sezone, koji bi u svakom ranijem takmičenju odlučio prvaka, ”crveno- armejci” su slavili u Sankt Petersburgu, a izabranici Lućana Spaletija su se revanširali u Moskvi i prvi dio su završili sa šest bodova prednosti u odnosu na CSKA.

Danas od 13 sati CSKA će pokušati da se odupre uprkos povredi kapitena, golmana Akinfejeva i podatku da je dovođenjem Aršavina, Zenit dodatno dobio na probojnosti. Tim prije, što je Aršavin postigao gol za Rusiju protiv Danske, uprkos višemjesečnom grijanju klupe u Arsenalu.

Vodećem tandemu će račune pokušati da pomrse Dinamo i Spartak, a “policajcima” koje je početkom sezone trenirao Miodrag - Grof Božović, će skalp na “Himki areni” pokušati da skine Anži, kojeg je preuzeo Gus Hidink sa Željkom Petrovićem kao saradnikom. Anži se dodatno pojačao i trijumfom bi došao na samo pobjedu iza trećeplasiranog Dinama.

Osim za titulu, žestoka borba vodiće se i za opstanak. Uprkos “tankom” budžetu niko ne otpisuje Amkar, koji blista od kada se vratio Grof. I naš reprezentativac Mitar Novaković ima značajnu rolu u uzletu Amkara, koji je sa 31. bodom na četvrtom mjestu u grupi koja se bori da izbjegne selidbu u niži rang. Znatno će teže biti Spartaku iz Naljčika, Miodraga - Nana Džudovića koji je pretposljednji sa 27 bodova.

Amkar startuje u utorak kući sa Krilima Sovjetov koje imaju isti broj bodova. Naljčik danas od 11 sati gostuje Volgi. Krasnodar našeg veziste Nikole Drinčića predvodi timove koji se bore za opstanak sa 42 boda i 5. marta dočekuju Rostov.

"Sada sam neuporedivo veći optimista da ćemo izboriti opstanak, nego kada sam došao u oktobru. Čak smatram da ćemo izboriti direktan opstanak i da ćemo izbjeći baraž. Raspored nam je odličan i naša je obaveza da to iskoristimo za opstanak bez baraža", optimista je Božović.

Da bi ispunio cilj Amkar mora da zadrži sadašnju, 12. poziciju na tabeli, pošto 13. i 14. mjesto razigrava sa trećom i četvrtom ekipom iz Prve divizije. Direktno ispadaju posljednje dvije ekipe.

Bonus video: