Pakleni tandem Stevan i Mirko

“Problem” je što samo napad ne čini tim. U crnogorskom primjeru, igra u defanzivi je čak i puno važnija, jer napad obično nije problem kada Jovetić i Vučinić igraju zajedno
66 pregleda 0 komentar(a)
Jovetić, Foto: Savo Prelević
Jovetić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2012. 10:28h

Uprkos vjetru, neravnom terenu, lošim eksperimentima u igri, povremenim zvižducima sa tribina i - sve zajedno - više blijedom nego sjajnom izdanju reprezentacije, u prijateljskoj utakmici sa Islandom bilo je dovoljno samo jedno poluvrijeme pa da Crna Gora opet pokaže da ima nešto što mnoge reprezentacije nemaju.

U pitanju je, naravno, fenomenalni tandem Jovetić-Vučinić. Napadači i rivali iz Serije A pokazali su koliko mogu da budu moćni kada igraju zajedno, što je kvalitet koji Branko Brnović mora da iskoristi. Makar i po cijenu da svih preostalih devet fudbalera (ili osam, bez golmana Božovića) budu imali defanzivne zadatke.

Uostalom, prava filozofija igre crnogorskog tima otkrivena je u prvom dijelu prošlih kvalifikacija, tada čak i bez Jovetića, kada je samo jedan fudbaler imao slobodu u igri (Vučinić), a svi ostali, čak i drugi napadač (kod Kranjčara je to bio Đalović) radili krvavo kako bi osvojili nezaboravnih 10 bodova u četiri utakmice kvalifikacija.

Crna Gora je u srijedu pokazala da je samo klasom dvojice napadača spremna da ponovi, ili se makar približi takvom podvigu. “Problem” je što samo napad ne čini tim. U crnogorskom primjeru, igra u defanzivi je čak i puno važnija, jer napad obično nije problem kada Jovetić i Vučinić igraju zajedno.

- Konsolidovali smo se tek na poluvremenu, a u nastavku smo mogli da damo i još nekoliko golova, iako smo došli do pobjede tri minuta prije kraja. Znali smo da nas očekuje teška utakmica, jer danas svako igra fudbal, pokazao je to i Island, a vjetar i loš teren su nam dodatno otežali posao - smatra Stevan Jovetić, junak pobjede, autor dva fenomenalna gola.

Prvi je postigao glavom, u 56. minutu, nakon centaršuta Vladimira Božovića.

"Kako je krenula utakmica osjećao sam da sam “u igri” da mogu da postignem gol. Presrećan sam što sam postigao dva, iz igre, jer sam pod Goricom do sada davao samo golove iz penala. Takođe, drago mi je zbog načina na koji sam postigao prvi gol, jer ove sezone još nisam pogodio glavom", kaže Jovetić.

Drugi gol bio je remek-djelo. U nekoliko sekundi, na malom prostoru, vidjela se moć - fenomenalan prijem lopte, pa izvrsno građenje (dokaz koliko je as Fiorentine ojačao), prepoznatljiva kontrola lopte i šut kao iz topa za prekid serije bez pobjede od 11 mjeseci.

"Golman nije imao šanse, jer je lopta prešla preko pune, dobro sam je pogodio. Prije toga mi je odbranio jedan udaracm takođe iz daljine, kada se gađao njegov ugao", dodao je Jovetić.

Ali, as Fiorentine proradio je tek kada je ušao Mirko Vučinić. Kapiten crnogorske reprezentacije je u drugom poluvremenu pokazao takvu eleganciju na džombastom terenu da je mogao da igra u odijelu i cipelama.

"Naravno da se osjećam puno lakše i komotnije kada je Mirko na terenu, i ne samo ja, već i cijela reprezentacija. Mislim da dobro sarađujemo na terenu. Takođe, i Delibašić je odigrao odlično kada je ušao, a žao mi je zbog Bećiraja, koji je takođe dobro ušao u utakmicu, a nije postigao gol", dodaje Jovetić.

Mirko i Stevan postigli su ukupno 20 golova u reprezentaciji, iako su zajedno igrali na samo 15 od 41 meča, koliko je puta Crna Gora nastupala od marta 2007. Pri tom su svega 10 puta počeli zajedno - i na tim mečevima dali tačno deset golova!

Jovetić se juče u 15 časova krenuo ka Firenci, gdje ga u nedjelju čeka utakmica sa Ćezenom. Kazao je da je umoran, ali je otktio i jedan detalj:

"Trebao sam da igram samo poluvrijeme, ali nisam htio da ostavljam ekipu na cjedilu kada je bilo gusto. Završilo sve kako treba"!

Bonus video: