Kakvi eksperimenti, dajte loptu Stevanu i Mirku!

Brnoviću ostaje za brigu to što je njegova ekipa mogla da izgubi, uprkos sjajnoj igri dva najbolja igrača, i i to od tima koji je “ispod 100” na Fifinoj listi
0 komentar(a)
Jovetić, Foto: Savo Prelević
Jovetić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2012. 00:53h

Pomiješane emocije pod Goricom, u prijateljskoj utakmici sa Islandom, kako na terenu tako i na tribinama. Kao da se igrala kvalifikaciona utakmica, i to odlučujuća.

U igri - pet minuta sjaja, pa 15 minuta očaja. Na tribinama - pet minuta “Brna odlazi”, pa 10 minuta “Crna Goro volim te”. I tako naizmjenično.

Na kraju, ”hepiend”, prekid serije od 11 mjeseci bez pobjede, trijumf sa potpisom maestralnog Stevana Jovetića. Napadač Fiorentine postigao je oba gola, prva iz igre na stadionu pod Goricom, od kojih će se drugi, za pobjedu, tri minuta prije kraja, projektikom sa više od 20 metara nakon fenomenalnog driblinga, pamtiti još dugo.

Trijumf se piše, kakav god da je, reprezentacija je razbila maler koji je trajao maltene cijelu godinu, ali je slabosti i oscilacija u igri Brnovićevog tima bilo previše da teško može da se kaže da je ekipa, makar u ovom modelu, spremna za kvalifikacije.

Super Jovetić

Jer, kao što je došla pobjeda, mogao je da dođe i poraz. Rezervni igrač Islanda Alfred Finbogason, napadač belgijskog Lokerena, imao je samo minut nakon što je postigao gol matnu poziciju da donese “ribarima” neočekivani ulov - njegov šut iz blizine pogodio je prečku!

A onda je Jovetić rekao “dosta je bilo”, valjda je i pomislio “neće nama ribari držati lekcije”, uzeo je stvar u svoje ruke, i - bombom sa 20 metara pogodio rašlje protivničkog gola, za ukupno 15 pogodak ove sezone.

Ove suprotnosti obilježile su i duel pod Goricom, gdje je Crna Gora u nastavku imala sjajne napadačke momente u koprodukciji Jovetić-Vučinić, ali je na drugoj strani rizikovala da primi i više od jednog gola.

Stoga, Brnoviću ostaje za brigu to što je njegova ekipa mogla da izgubi, uprkos sjajnoj igri dva najbolja igrača, i i to od tima koji je “ispod 100” na Fifinoj listi. Bio bi to veliki paradoks. Na sreću, nije se dogodio.

Loši eksperimenti

Dva eksperimenta nisu prošla, makar ne u prvoj utakmici novog ciklusa, uz pitanje koje ostaje da lebdi da li ih uopšte treba probati ponovo.

Prvi je “pas igra od golmana Božovića”, koju je najavio Brnović, a koja ne da nije mogla da prođe na džombastom terenu i po jakom vjetru, već je Crna Gora u dva navrata umalo sama sebi dala gol. Uostalom, malo koja ekipa na svijetu može da igra tako, osim valjda jedino Barselona, a realno je da Crna Gora nema baš takve kapacitete.

Drugi je igra sa četiri napadača (formacija 4-4-2, a ustvari je više 4-2-4), koju je Brnović sinoć probao u drugom poluvremenu, a već je oprobao protiv Češke. Uz Jovetića i Vučinića na terenu su u istom momentu bili Bećiraj i Damjanović, u finišu Delibašić.

Nije Crna Gora sa četvoricom napadača bila neproduktivna u napadu, naprotiv, ali je u defanzivi duvala tolika promaja da je pitanje koliko bi zicera mogla da napravi Ukrajina ili Poljska, ako je samo Island napravio tri!

Dovoljna su dvojica

Uostalom, Crna Gora ima reprezentaciju koja se sa manjim varijacijama uigrava već pet godina. Odgovarajući model pronađen je u prošlim kvalifikacijama, naročito u prvom dijelu, pa je logično pitanje - zašto eksprimentisati više?

I zašto je Crnoj Gori, pored Jovetića i Vučinića, posebno u izdanju u kakvom su bili sinoć (u drugom poluvremenu su igrali zajedno) potrebno još napadača na terenu? Njih dvojica su dovoljni.

Upravo su nekoliko magičnih momenata dvojice napadača iz Serije A obilježili vjetrovitu noć pod Goricom. Golovi Jovetića i potezi Vučinića pamtiće se mnogo više od loših 45 minuta, zbog čega je i prva provjera u 2012. uspjela, samo ako se izvuku pouke...

CRNA GORA - ISLAND 2:1

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 7.000. Sudija: Ognjen Valjić (BiH). Strijelci: Jovetić u 56. i 87. za Crnu Goru, Finbogason u 80. minutu za Island. Žuti kartoni: V. Božović, Jovanović (Crna Gora).

Crna Gora: M. Božović 6,5, Savić 6,5, Džudović 6,5, Jovanović 5,5, V. Božović 6,5 (Pejović), Drinčić 6,5, Zverotić 6,5 (Novaković), Vukčević 5,5 (Bećiraj 6), Ćetković 5,5 (Vučinić 7,5), Jovetić 8,5 (Bošković), Damjanović 6 (Delibašić).

Island: Magnuson 6,5, Stenson 6 (Severson), R. Sigurdson 6,5, Erikson 5,5 (Valgardson), Otesen 6, Jonson 6 (Sigurdson), Arnason 6 (Gunarson), Halfredson 6 (Gudmundson), Gislason 6,5 G. Sigurson 6,5, Bjarnason 6 (Finbogason 7).

Bonus video: