Ozil i Gundogan se slikali sa Erdoganom i uzburkali njemačku javnost

U Njemačkoj su se otvorile polemike po dva osnova. Prvi je - kako njemački fudbaleri i reprezentativci nazivaju predsjednika druge države "svojim predsjednikom", a drugi - zašto podržavaju čovjeka koji, najblaže rečeno, nije omiljen u zapadnoj Evropi
64 pregleda 3 komentar(a)
erdogan, Foto: Twitter
erdogan, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.05.2018. 14:56h

Mesut Ozil i Ilkaj Gundogan našli su se na spisku Loakima Leva, selektora Njemačke, za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali su istovremeno izazvali oštre reakcije njemačke javnosti zbog jedne fotografije.

Njih dvojica su se, naime, fotografisali sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a Gundogan, as Mančester sitija, ostavio i poruku:

"Posebno poštovanje za mog predsjednika".

U Njemačkoj su se otvorile polemike po dva osnova. Prvi je - kako njemački fudbaleri i reprezentativci nazivaju predsjednika druge države "svojim predsjednikom", a drugi - zašto podržavaju čovjeka koji, najblaže rečeno, nije omiljen u zapadnoj Evropi.

Mediji podsjećaju da je Ozil nedavno u intervjuu za "Zidojče cajtung" rekao da nikada ne priča o politici i pitaju se šta se to promijenilo.

Morao je da reaguje i predsjednik Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) Rajnhard Grindel.

"Njemački savez poštuje posebnu situaciju igrača koji imaju imigrantsko porijeklo. Međutim, fudbal i DFB promovišu vrijednosti koje često gospodin Erdogan ne predstavlja. Nije dobro da se naši fudbaleri uključe u predsjedničku kampanju, niti na taj način pomažu procesu integracija koje sprovodi DFB", kazao je Grindel.

Gundogan je kasnije pokušao da ublaži tenzije, saopštivši da "fotografija ne predstavlja političku izjavu, niti dio kampanje".

"Kao njemački reprezentativci dijelimo vrijednosti koje promoviše njemački fudbal i svjesni smo naše odgovornosti", kazao je Gundogan.

Gundogan i Ozil su odrasli u Njemačkoj, kao djeca turskih imigranata.

Sa njima u društvu bio je i Dženk Tosun, koji je, takođe, rođen u Njemačkoj, ali nastupa za selekciju Turske.

Bonus video: