Vučinić: Najteže je ponoviti uspjeh, ali mi smo spremni za borbu

Moramo da budemo spremni da zadržimo nivo iz prošlih kvalifikacija", poručio je kapiten crnogorske reprezentacije Mirko Vučinić
0 komentar(a)
Vučinić, Foto: Savo Prelević
Vučinić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2012. 12:28h

"Najteže je ponoviti uspjeh, a pad sa vrha je obično najlakši. Moramo da budemo spremni da zadržimo nivo iz prošlih kvalifikacija", poručio je kapiten crnogorske reprezentacije Mirko Vučinić uoči sjutrašnjeg meča sa Islandom i početka novog (trećeg) takmičarskog ciklusa.

Plasmanom u baraž za Evropsko prvenstvo Crna Gora je postavila nove standarde koje je pokušati da zadrži i u novom ciklusu, iako povratak na početak nakon ispadanja u baražu psihološki nije lak, smatra napadač Juventusa.

"Igramo prijateljsku utakmicu sa Islandom i počinjemo novi ciklus, ali nismo navikli da igramo takve mečeve. Ipak, moramo da se prilagodimo i da budemo svjesni da se malo ko nadao da ćemo u prošlim kvalifikacijama zabilježiti onakav rezultat", kazao je Vučinić.

Tri i po mjeseca nakon Praga fudbaleri i dalje žale za propuštenom šansom.

"Nije lako kada shvatiš da si izgubio utakmicu u kojoj si puno više morao da daš. Malo ste nam otežali i vi (mediji), jer je Češka nekako olako shvaćena u javnosti. Nadam se samo da će nas te utakmice psihološki ojačati i da će nam biti dobra lekcija uoči predstojećih kvalifikacija. Imamo iskustvo više", dodao je Vučinić.

Prvi meč sa Poljskom, iako je do njega ostalo još šest mjeseci, veoma je značajan.

"I kada je Filipović bio selektor, da smo pobijedili prvu utakmicu mislim da bi se sve drugačije odvijalo. Ta pobjeda bi nam značila puno na samopouzdanju".

Sastav grupe jeste bitan, ali ne i presudan.

"Mi smo takva reprezentacija koja kada se ne bori i kada ne trči, nema čemu da se nada. Motiv, želja i borbenost su nas uvijek krasili i to moramo da zadržimo ukoliko želimo da se borimo za visok plasman", smatra kapiten.

Do kvalifikacija su, međutim, četiri prijateljske utakmice. Prva sjutra, druga i treća u maju, četvrta u avgustu. Crna Gora prije svega mora da prekine seriju utakmica bez pobjede, koja traje isto onoliko koliko je trajala i prethodna serija bez poraza - skoro 12 mjeseci.

"Izuzetno je značajno da pobijedimo Island, da nakon duže vremena uđemo u pobjednički mentalitet".

A pravi pobjednički mentalitet Mirko je naučio u Juventusu.

"Kada igraš u Juventusu naučiš da ti je u glavi pobjeda i samo pobjeda. I neriješen rezultat je neuspjeh. Zbog toga ekipa nema poraz ove sezone. Vjerujem da ćemo i mi u reprezentaciji početi tako da razmišljamo".

Vučinić je otkrio i da ima problema sa koljenom...

"Od prije mjesec dana počeo sam da osjećam probleme, to je povreda koju vučem i nadam se da na kraju sezone neću morati na operaciju. Trenutno se osjećam dobro i u dogovoru sa selektorom odlučićemo da li da protiv Islanda igram od početka, ili uđem sa klupe".

Ranijeri se "žalio" Konteu

Vučinić je lider sa Juventusom, a snovi o Skudetu nakon remija sa Milanom na "San Siru" su još veći.

"Guramo odlično, još nemamo poraz i nadam se da ćemo nastviti u istom ritmu i da ću prvi put u karijeri osvojiti Skudeto, što bi bio veliki uspjeh".

Iako se u Torinu nije nametnuo golovima (postigao je samo tri) Vučinić kaže da je zadovoljan igrama, ali i da su u klubu zadovoljni sa njim.

"Baš prije mjesec dana Ranijeri je pitao Kontea kako je uspio da me natjera da trčim", zaključio je Vučinić, uz osmjeh.

Bonus video: