Hidink mi je poslao poruku: Uzmi kopačke i čekam te u Antaliji

"Rad sa Hidinkom biće neprocjenjivo iskustvo za moju dalju trenersku karijeru, ovo doživljavam kao neku vrstu besplatnog trenerskog kursa", ističe Petrović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 09:58h

Željko Petrović ide u Rusiju, ili još egzotičnije - u Dagestan, na najuzbudljiviju misiju u dosadašnjoj karijeri.

Crnogorski trener biće prvi saradnik slavnog Holanđanina Gusa Hidinka u ruskom Anžiju, “novom Čelziju” evropskog fudbala, moćnoj igrački u rukama ultrabogatog oligarha Sulejmana Kerimova.

Sve se, kaže Petrović, dogodilo maltene preko noći.

"Hidink mi je prije nekoliko dana nagovijestio da postoji mogućnost da radimo zajedno u Anžiju, a u četvrtak kasno uveče poslao mi je SMS: “Uzmi kopačke i dolazi u Antaliju, čekam te”, kaže Petrović za “Vijesti”.

I dok je Hidink dogovarao posljednje finese desetomilionskog ugovora sa moćnim klubom iz Mahačkale, Petrović je iz Amsterdama letio ka Istanbulu, a dalje za Antaliju, gdje Anži boravi na pripremama. Jer, bio je to poziv koji se bukvalno ne odbija.

"Velika mi je čast što ću sarađivati sa Gusom Hidinkom, jednim od najboljih i najcjenjenijih trenera u svjetskom fudbalu. Vjerujem da njegov poziv nisam dobio samo zbog toga što sam dobar momak, već valjda zbog toga što znam ponešto o fudbalu", ističe Petrović uz osmijeh.

Nakon angažmana u japanskoj Uravi reds, gdje je od decembra 2010. do oktobra 2011. radio kao glavni trener, činilo se da je nekadašnji vezista Budućnosti, Dinama, Sevilje i PSV Ajndhovena zauvijek rekao zbogom “asistiranju”, te da se definitivno posvetio samostalnom trenerskom poslu.

A onda je nazvao - Gus Hidink.

"Radio sam sa Gulitom u Fejnordu, Jolom u Hamburgeru, Grantom u Vest Hemu, što su sve eminentna trenerska imena, dok sam samostalno vodio Boavistu, RKC i Uravu. Imam iskustva, a sa druge strane i dalje sam mlad kada je u pitanju trenerski posao, imam 46 godina i vjerujem da mogu još puno da naučim. Rad sa Hidinkom biće neprocjenjivo iskustvo za moju dalju trenersku karijeru, ovo doživljavam kao neku vrstu besplatnog trenerskog kursa", ističe Petrović.

Da je besplatan - i nije baš. Gazda Anžija Sulejman Kerimov “težak” je 7,8 milijardi dolara (po Forbsovoj listi iz marta 2011) i trenutno sa Silviom Berluskonijem dijeli 118. mjesto na listi najbogatijih ljudi svijeta. Podatak da Samjuel Eto zarađuje u Anžiju duplo više nego što je zarađivao u Interu (oko 20 miliona eura godišnje) najbolje opisuje finansijsku moć “simbola Dagestana”.

"Još ne znam konkretno sve detalje, tek danas ću po dolasku u Belek razgovarati sa Hidinkom i sve ćemo precizirati. Bez obzira na to, vjerujem da ćemo dobro sarađivati i da ćemo ostvariti uspjeh. Prvo treba formirati tim i napraviti igru, a Hidink je za to velemajstor. Isto kao što je majstor da objasni gazdama da se u fudbalu tim i rezultati ne prave preko noći", ističe crnogorski trener.

Hofenhajm izmakao za dlaku

Prije samo dva mjeseca Petrović je umalo postao trener Hofenhajma, člana Bundeslige. Četiri člana uprave glasala su za, dok su šestorica bila protiv, jer je presudio stav da ekipu u teškom trenutku treba da preuzme njemački trener. Potom je izabran Markus Babel.

Bez obzira na to, Petrovićeve veze u evropskom trenerskom establišmentu, naročito u holandskom, su zaista impresivne.

"Sa Hidinkom se poznajem odavno, sa raznih trenerskih seminara. Prvi put ćemo raditi zajedno, ali ne sumnjam da će saradnja biti odlična", zaključuje Petrović.

Bonus video: