FIFA kaznila Uzbekistance zbog namjernih žutih kartona

Fudbaleri su namjerno zaradili kartone kako bi manipulisali sistemom suspenzije prema kome poslije dva žuta kartona slijedi utakmica neigranja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2012. 12:46h

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) kaznila je danas pet reprezentativaca Uzbekistana dodatnom utakmicom neigranja zbog namjerno zarađenih žutih kartona na utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Fudbaleri su namjerno zaradili kartone kako bi manipulisali sistemom suspenzije prema kome poslije dva žuta kartona slijedi utakmica neigranja.

Osim disciplinske kazne oni će morati da plate i 3.000 švajcarskih franaka dok će fudbalski savez te zemlje platiti 18.000.

Čak pet igrača Uzbekistana u pretposljednjem kolu druge faze kvalifikacija azijske zone potrudilo se da zaradi žuti kraton na susretu sa Tadžikistanom kako bi suspenziju od jednog meča odradili na posljednjem meču druge faze protiv Japana ovog mjeseca.

Uzbekistanci su se nadali, pošto su se već kvalifikovali u treću rundu, da će odraditi meč suspenzije u rezultatski nevažnom duelu a Japanom da bi u treću i odlučujuću fazu kvalifikiacija ušli sa čistim disciplinskim kartonom.

Ipak, FIFA je istražujući taj slučaj zaključila da su žuti kartoni zarađeni nepotrebnim odugovlačenjima i sličnim potezima pred kraj meča sa Tadžikistanom koji je Uzbekistan ubjedljivo dobio sa 3:0.

Zbog toga će Uzbekistanci preskočiti duel sa Japanom, ali i prvi meč završne faze Azijske grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazili 2014 koji se igra u junu.

Bonus video: