Brazilske novine optužuju Teišeiru za korupciju

Istraga policije je pokazala da su, između ostalog, tokom organizacije meča, avionske karte i smještaj za reprezentativce Portugala naplaćene po neobjašnjivo visokoj cijeni.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 19:51h

Brazilke dnevne novine Folja de Sao Paulo objavile su danas članak u kome je predsjednik Fudbalskog saveza Brazila (FSB) Rikarda Tešeira optužen za primanje mita.

Teišeira se i prije objavljivanja članka nalazio pod pritiskom javnosti da napusti položaj na čelu brazilskog fudbala na kome se nalazi 23 godine.

Novine navode da je prvi čovjek FSB-a i predsjednik organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva 2014, u saradnji sa kompanijom koja je organizovala prijateljski susret Brazila i Portugala, 2008. naplatio za taj događaj od države više novca nego što je bilo potrebno.

Organizacija prijateljskog meča koštala je državu skoro pet miliona dolara a istraga policije utvrdila je da je jedan od partnera Ailanto marketinga, koji je bio zadužen za organizaciju, uplatio Tešeiri pet mjeseci poslije utakmice iznos od 350.000 dolara.

Uplate su navodno date na račun iznajmljene zemlje u blizini Rio De Žaneira koja je u vlasništvu Tešeire.

Istraga policije je pokazala da su, između ostalog, tokom organizacije meča, avionske karte i smještaj za reprezentativce Portugala naplaćene po neobjašnjivo visokoj cijeni.

Teišeira je porekao navode novina i izjavio da je meč organizovala marketinška agencija, a da savez nije imao udjela u tome.

On je na čelo FSB-a došao 1989. godine i značajno popravio finansijsku i organizacionu strukturu. Tokom njegove uprave Brazil je osvojio dva Svjetska prvenstva 1994. i 2002. godine.

Ipak, uprava Tešeire bila je često na udaru javnosti zbog kontroverzi i optužbi za korupciju.

Jedna od njih tiče se, takođe, marketinške agencije ISL koja je od FIFE otkupila prava za emitovanje televizjskih prenosa tokom 90-ih.

On je zbog afera dva puta bio i predmet istrage Kongresa Brazila, ali krivica nije dokazana.

Posljednje kontroverze uslijedile su oko organizacije Svjetskog kupa koji će biti održan u Brazilu 2014.

Bonus video: