Treća sreća, Zambija prvak Afrike

Za senzacionalni epilog finalne utakmice krivac je bio kapiten i najbolji fudbaler Obale Slonovače Didije Drogba, koji u 70. minutu nije realizovao jedanaesterac
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 23:59h

Fudbalska reprezentacija Zambije osvojila je titulu prvaka Afrike, pošto je u finalu Afričkog kupa nacija pobijedila u Libervilu u Gabonu favorizovanu selekciju Obale Slonovače poslije izvođenja jedanaesteraca rezultatom 8:7.

Utakmica je završena bez golova, a pogodak nije postignut ni u produžecima.

Odlučujući gol za Zambiju u penal seriji postigao je Stopira Sunzu, a pethodno je penal promašio reprezentativac Obale Slonovače Žervinjo.

Za senzacionalni epilog finalne utakmice krivac je bio kapiten i najbolji fudbaler Obale Slonovače Didije Drogba, koji u 70. minutu nije realizovao jedanaesterac (loptu je poslao preko prečke).

Zambiji je to prva titula prvaka Afrike, nakon dva izgubljena finala (1974, 1994).

Titulu je osvojila u gradu u kome 1993. godine u avionskoj nesreći poginulo 18 reprezentativaca te zemlje.

Inače, finale šampionata u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji najavljivano je kao "David protiv Golijata", s obzirom da su Obalu Slonovače predvodile evropske zvijezde Didije Drogba, Žervinjo, Salomon Kalu, Jaja i Kolo Ture.

Gotovo svi poznavaoci afričkog fudbala već su vidjeli popularne "slonove" na tronu nakon 20 "sušnih" godina, ali je Zambija priredila iznenađenje...

Bonus video: