Poslastica uz ručak: Mančester junajted - Liverpul

U prvenstvenim duelima do sada su se više radovali „đavoli”, koji su slavili 59 puta, šest puta više od rivala, uz 44 remija.
0 komentar(a)
Liverpul - Mančester junajted, Foto: Reuters
Liverpul - Mančester junajted, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2012. 07:57h

Prvi put u posljednjoj deceniji sudar najtrofejnijih klubova na Ostrvu nije u fudbalskoj žiži Engleske. Prvo mjesto zauzelo je pitanje budućeg selektora Gordog Albiona, pa je u osvit 157. međusobnog duela Mančester junajteda i Liverpula na „Old Trafordu” i ser Aleks Ferguson davao svoje mišljenje oko izbora budućeg selektora, apostrofirajući menadžera Totenhema Harija Rednapa kao najbolji izbor.

Ipak, i previše je „vatre” između „đavola” i „redsa” da bi bez pompe prošao dan uoči velikog derbija. Najveću pažnju privlači Urugvajac Liverpula Luis Suarez koji je zbog vrijeđanja Patrisa Evre pauzirao osam mečeva.

- Suarez će pružiti ruku svim igračima Mančester junajteda. Što se tiče reakcije publike, očekuje se da bude burna, pa to neće puno promijeniti ni Suarezovo pojavljivanje na terenu. Očekujem da svi akteri budu na nivou derbija, uključujući i sudiju, baš kao što je to bio slučaj sa našim duelom u FA kupu prije dvije sedmice, kada smo slavili na „Enfild roudu” (2:1). Naravno da i mi pomno pratimo situaciju sa selektorom reprezentacije i da se ja pitam najprije bih posao ponudio najtrofejnijem treneru u istoriji Premijer lige, i samo u slučaju njegovog odbijanja bih tražio dalje - kazao je trener „redsa” Keni Dalgliš, aludirajući na Fergusona u izboru za selektora.

Upravo je Ferguson najzaslužniji što su „đavoli” pretekli „redse” po broju titula u nacionalnom šampionatu. Odnosom 12:0 od osnivanja Premijer lige (1992. godine), „đavoli” su došli do 19. titule prvaka, dok je Liverpul ostao na 18. Zato nije ni čudo što sve „pršti” kada se sudare najveći na Ostrvu. A da poput Dalgliša zna da prebaci lopticu i nađe načina da dodatno motiviše ekipu, Ferguson je potvrdio jučerašnjim produžetkom ugovora najboljem igraču, 38-godišnjem Rajanu Gigsu.

- Gigs je simbol današnjeg Junajteda, prošao je kroz sve promjene sa stalnom prisutnom, nevjerovatnom glađu za pobjedom. On je primjer svim našim igračima. Mi smo nastrojeni na igru i pobjedu i samo o tome razmišljamo i u derbiju - rekao je Ferguson ne želeći da komentariše slučaj diskvalifikacije Suareza zbog rasističkog vrijeđanja Evre na prethodnom premijerligaškom derbiju.

A koliko je to veliki događaj za Ostrvo, potvrđujuću riječi najtrofejnijeg igrača lige, Gigsa.

- Nevjerovartan je bio osjećaj osvojiti 19. titulu sa Junajtedom, ali ništa se ne može mjeriti sa utakmicama protiv Liverpula. To je borba u svakom trenutku i na svakom dijelu terena. Pobjeda te „diže u nebo”, dok su porazi teški, deprimirajući. Propustiću derbi tek onda kada se povučem - objasnio je sjajni Velšanin.

A u prvenstvenim duelima do sada su se više radovali „đavoli”, koji su slavili 59 puta, šest puta više od rivala, uz 44 remija.

Spektakl na "Old trafordu" prava je poslastica uz ručak - meč počinje u 13.45.

Bonus video: