Bezbijeve bebe - 54 godine tuge

Avion se podigao, ali je počeo da gubi brzinu, zakačio ogradu, udario u zgradu, a zatim u kamion pun benzina. Poginula su 23 od 44 putnika, od čega osam fudbalera Junajteda
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 15:52h

Navijači Mančester junajteda, bez obzira na to koliko imaju godina, zauvijek će pamtiti najtužniji datum u istoriji kluba - 6. februar 1958. godine.

Prije tačno 54 godine, na povratku iz Beograda nakon utakmice Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom, pao je avion sa fudbalerima Junajteda.

Čuvena generacija “Bezbijevih beba”, nazvana po legendarnom treneru Matu Bezbiju, koja je osvojila englesko prvenstvo 1956. i 1957. godine, doživjela je nezapamćenu tragediju.

Ekipa je sletjela u Minhen kako bi se natočio kerozin. Let je trebalo da bude otkazan zbog problema sa motorima, a i vrijeme je bilo vrlo loše.

Odlučeno je da se, ipak, krene, a nakon dva neuspješna pokušaja treći je bio koban. Avion se podigao, ali je počeo da gubi brzinu, zakačio ogradu, udario u zgradu, a zatim u kamion pun benzina.

Poginula su 23 od 44 putnika, od čega osam fudbalera Junajteda - Dankan Edvards, Rodžer Birn, Mark Džons, Tomi Tejlor, Dejvid Peg, Džef Bent, Edi Kolman I Lajam Velan.

Bezbi je preživio i vodio “crvene đavole” još 13 godina nakon nesreće. Živio je sve do 1994.

Mančester junajted je tog 6. februara u Beogradu igrao četvrtfinale Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. Vodio je 3:0, ali je Zvezda izjednačila. U posljednjih pola sata nije bilo golova pa je završilo 3:3, a Junajted je zbog 2:1 u prvoj utakmici otišao u polufinale.

“Da sam iskoristio stopostotnu priliku, igrala bi se majstorica, vjerovatno tri dana kasnije u Italiji, a oni se ne bi vraćali kući. Zašto nisam bio bolji golgeter, svi bi ti momci ostali živi”, sa tugom u glasu, 54 godine nakon nesreće, rekao je Dragoslav Šekularac za “Večernje novosti”.

Bonus video: