Suspenzije u Fudbalskom savezu Egipta zbog tragedije

Premijer Egipta Kamal el Ganzuri je, takođe, rekao da je Narodna skupština prihvatila ostavku guvernera Port Saida, general-majora Mohameda Abdulaha
0 komentar(a)
nasilje, utakmica, Egipat, Foto: Rojters
nasilje, utakmica, Egipat, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.02.2012. 13:39h

Premijer Egipta Kamal El Ganzuri suspendovao je danas rukovodstvo Fudbalskog saveza Egipta (EFA) zbog jučerašnje tragedije u Port Saidu, u kojoj je poginulo više od 70 osoba.

Protiv čelnika EFA biće pokrenuta istraga.

El Ganzuri je, takođe, rekao da je Narodna skupština prihvatila ostavku guvernera Port Saida, general-majora Mohameda Abdulaha, kao i da su suspendovani šefovi bezbjednosti i policije u tom gradu na severu Egipta.

Nesreća se dogodila po završetku fudbalske utakmice između Al Masrija i Al Ahlija iz Kaira, kada su navijači domaćeg kluba utrčali na teren i napali igrače i stručni štab gostujuće ekipe.

Šef diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton zatražila je “nezavisnu istragu” da bi se utrvdili uzroci nasilja koje se dogodilo Port Saidu.

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater rekao je da je ova “srijeda crni dan za fudbal” i da je “šokiran događajem u Port Saidu”.

“Moramo da preduzmemo korake da se ovakva katastrofa više nikada ne ponovi”, dodao je Blater.

Al Masri je sinoć pobijedio Al Ahli sa 3:1 poslije preokreta, nakon čega su domaći navijači utrčali na teren da proslave trijumf svoje ekipe. Dio njih napao je igrače i trenere kluba iz Kaira, koji su uz pratnju policije uspjeli da stignu do svlačionice.

Potom je uslijedila krvava tuča navijača dva kluba...

Bonus video: