Heroj nacije sanja profesionalni ugovor

Sve što je David Alvares poželio bilo je da češće igra pred punim tribinama, jer nosi dres tima iz Četvrte lige Španije, Langrea, gdje nastupa pred tek stotinjak gledalaca
72 pregleda 0 komentar(a)
David Alvares, Foto: Beta/AP
David Alvares, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.02.2012. 11:57h

David Alvares je postao nacionalni heroj u Ekvitorijalnoj Gvineji kada je koorganiozatoru Kupa afričkih nacija golom u 94. minutu donio i pobjedu nad Senegalom (2:1) i mjesto u četvrtfinalu.

Ali, sve što je poželio bilo je da češće igra pred punim tribinama, jer nosi dres tima iz Četvrte lige Španije, Langrea, gdje nastupa pred tek stotinjak gledalaca.

Alvaresov otac je iz Ekvatorijalne Gvineje, a 27-godišnji defanzivac, koji je rođen i odrastao u Španiji, nada se da nije kasno da napokon potpiše profesionalni ugovor.

Njegov tim se sada sastaje sa Obalom Slonovače, čiji igrači, kao i Senegalci, nastupaju za najbolje evropske klubove. To će biti nova Alvaresova šansa da se dokaže...

“Ne želim da zaradim milione eura. Bio bih srećan kada bih potpisao profesionalni ugovor, kako bih mogao da živim od fudbala. San mi je da odem u Englesku, ali bih bio srećan da odem bilo gdje”, rekao je fudbaler koji je poznat po svom nadimku Kili.

Iako trenira pet puta sedmično, ne može da preživi od plate koju dobija od Langrea.

“Fudbal može da bude teška, nezahvalna profesija. Da biste uspjeli, mora mnogo stvari da se poklopi, neophodan vam je i trener koji vjeruje u vas”.

Alvares je proveo dbvije sezone u Atletiku Madridu B i bio je na pragu prve ekipe, kada mu se dogodila teška nesreća.

“Izabran sam za prvi tim Atletika, ali samo dan prije meča pokidao sam ligamente skočnog zgloba. Neko je čudno stao na mene i to je bilo to. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da se oporavim, ali je do tada šansa već propuštena”, prisjeća se Alvares.

On je počeo da igra za reprezentaciju 2007. godine, kada je Ekvatorijalna Gvineja počela u Evropi da traži igrače porijeklom iz te zemlje.

“Ništa nisam znao o Africi prije toga. Nisam imao predstavu kakav je život. Vidio sam neke stvari koje su me potresle. U Sijera Leone i Liberiji, gdje su bili ratovi, vidio sam ljude sa amputiranim nogama i rukama, ljude koji žive u jako teškim uslovima. To je bio šok”.

Alvares, ipak, napominje da nije sve baš tako loše.

“Mnogi imaju pogrešnu sliku o Africi. Misle da su svuda plemena sa lukovima i strijelama, da svi umiru od gladi. Naravno, ima mnogo siromaštva, ali i mnogo lijepih stvari”.

Sada ga čeka najveći meč u karijeri, jer se mala Ekvatorijalna Gvineja sastaje sa Didijeom Drogbom i ostalim velikanima iz Obale Slonovače.

“Kada se rukujete sa rivalima prije utakmice, tek tada shvatitet da ti momci igraju u Premijer ligi ili Seriji A. Ali, kada sudija označi početak utakmice, ne mislite o ličnostima protiv kojih igrate, već se samo koncentrišete na zadatke”, zaključio je Alvares.

Bonus video: