Antalija - bijeg od stvarnosti

Tri crnogorska fudbalska prvoligaša i ove zime će odraditi dio priprema u mondenskom turskom ljetovalištu Antaliji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 10:43h

Redovnom linijom “Turkiš erlajnsa” preko Istanbula, tri crnogorska kluba otputovala su juče u Antaliju i makar na 14 dana pobjegla od surove domaće stvarnosti – totalne besparice, nemogućnosti da se fudbalerima redovno isplate dogovorene plate, premije iz ugovora…

Budućnost, Rudar i Zeta petu godinu zaredom boraviće u luksuznim hotelima, treniraće na perfektnim terenima, nadmetati se sa kvalitetnim protivnicima. I tako sve do 14. februara, kada će se idila završiti, a fudbaleri vratiti u realnost – Crnu Goru.

Pojedini klupski operativci će za to vrijeme pokušati da završe “tekuće poslove” i fudbalerima po povratku iz Turske obezbijede makar minimalne egzistencijalne uslove za rad.

Budućnost promijenila kurs

Budućnost je u Antaliji 4. put u pet godina, nakon “pauze” prošle zime i boravka u Međugorju.

A neočekivani markentiški udarac omogućio je podgoričkom klubu da ovog februara napravi i korak više i fudbalerima obezbijedi pripreme u Beleku – najluksuznijem dijelu antalijske rivijere. Podgoričane su sinoć dočekala svjetla “Arkadije”, hotela sa šumom, prostranim bazenima i golf terenima.

"U Beleku su još bolji uslovi nego u Antaliji, ali svejedno – ne idemo tamo ni da se odmaramo, ni da se takmičimo, već da izbrusimo formu, napravimo dobru bazu za nastavak sezone", kaže trener Miodrag Radulović.

Podgoričani očajnički žele titulu prvaka, pa će svrha njihovog boravka biti makar u jednom segmentu drugačija od konkurenata sa domaće scene. Budućnost, naime, nije previše zainteresovana da prodaje fudbalere.

"Nećemo se odreći niti jednog fudbalera, osim da to bude neka ekstra ponuda", dodao je Radulović.

Mjesto u avionu našlo se i za Radenka Kamberovića, nekedašnjeg beka Parizana i užičke Slobode. Sve su prilike da će Podgoričani sa njim riješiti goruće pitanje kraj desne aut linije.

"Idemo da se dobro spremimo, imaćemo sve uslove, od klime i hotela, do kvalitetnih protivnika", kaže Dragan Bošković, koji će odlaskom Sanibala Orahovca na proljeće nositi kapitensku traku.

"To je čast, ali i velika odgovornost. Potrudiću se da kao kapiten odvedem ekipu do titule, što je naš osnovni, rekao bih jedan i jedini cilj na proljeće".

Rudar u „Kremlin palasu”

Rudar je u Antaliji 5. put zaredom, u “Kremlin palasu” – minijaturnoj kopiji moskovskog Crvenog trga.

Igumanović i drugovi vjeruju da će im u “Kremlju” biti toplije nego u Pljevljima, gdje su minulih dana trenirali u dubokom snijegu i na rekordnim minusima.

"Trenirali smo u izuzetno teškim uslovima, obično u sali, gdje su dimenzija manje od pravog fudbalskog terena. Zato smo zadovoljni što ćemo napokon imati prave uslove za rad", kaže Blažo Igumanović.

Jedan od najboljih igrača Rudara minulih sezona nada se da će ostati u Antaliji i nakon 14. februara.

Tako bi pomogao i sebi, u vidu inostranog angažmana, ali i saigračima, koji bi od njegove prodaje primili makar dio zaostalih primanja.

"Postoje neki kontakti, kombinacije… Vidjećemo šta će biti. Iskreno, volio bih da napustim Rudar, mislim da sam dovoljno dao klubu i da je pravo vrijeme da se oprobam u inostranstvu", istakao je Igumanović.

U uslovima totalne besparice, trener Dragan Radojičić će pokušati da održi “borbenu gotovost” u timu kako bi fudbaleri spremni dočekali borbu za titulu i Kup.

"Iskreno, o pojačanjima ne razmišljamo. Ako treba da ih pronađemo, pokušaćemo da to uradimo u sopstvenom kadru, kao što je prošle godine bio slučaj sa Alićem. Vodimo nekoliko mladih fudbalera, Bambura, Šljivančanina, Alića, Mrdaka, Jeknića… Ovo će biti veliko iskustvo za njih", kaže Radojičić, koji se ne odriče borbe za oba trofeja.

"Nadam se da nas na proljeće čeka 19 jakih utakmica. To bi značilo da igramo finale, nadam se da ćemo do kraja biti konkurentni i u prvenstvu".

Zeta domaća u Topkapiju

U Zeti se, s druge strane, ne libe da priznaju da je prodaja jednog, dvojice ili trojice fudbalera možda i glavni cilj njihovog 5. odlaska u Antaliju.

"Postoji mogućnost da ode nekoliko fudbalera, Zeta živi od prodaje, ali to je više pitanje za upravu"; kazao je trener Rade Vešović.

Da je Zeta vrlo ozbiljno zainteresovana da prodaje, govori i podatak da je u Antaliju prvi put sa ekipom otputovao i Radojica Božović, nekadašnji predsjednik kluba, sada menadžer sa licencom Fife.

Ekipa iz Golubovaca boraviće u svojoj tradicionalnoj bazi, hotelu “Topkapi”, minijaturnoj kopiji palate iz Istanbula, nekadašnje baze moćnog Otomanskog carstva. Jasno, Zećane interesuju i takmičarski ciljevi.

"Četvrti put idem u Antaliju, znam da su uslovi fenomenalni, ali nije to ništa bolje od onog što bi moglo i kod nas da se napravi", kaže Goran Burzanović, koji će, ako ostane, pokušati da pomogne ekipi da na proljeće bude treća.

"Kao i uvijek, naš cilj je izlazak na Evroscenu, vjerujem da ćemo u Antaliji udariti dobru podlogu za tu borbu".

Kojašević rekorder

U brojnoj crnogorskoj ekspediciji koja je brojala preko 100 članova, bilo je fudbalera i funkcionera koji su po četvrti ili peti put sletjeli u Antaliju.

Ipak, niko nije kao Damir Kojašević, najveće pojačanje Budućnosti, koji se na turskoj obali Sredozemnog mora priprema – šesti put.

"Bio sam tri puta sa Jagielonijom, dva puta sa Sarajevom, evo sada idem i sa ekipom Budućnosti", nabrojao je nekadašnji fudbaler Dečića i Zete.

Galerija

Bonus video: