Liga pred bankrotom

U istraživanju koje je sproveo crnogorski ogranak FIFpro organizacije, pokazalo se da čak 95 odsto fudbalera u crnogorskim klubovima ne prima redovno plate
59 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.01.2012. 09:32h

I dok se nacionalna selekcija sprema za novi kvalifikacioni ciklus, crnogorska fudbalska liga je pred bankrotom. U istraživanju koje je sproveo crnogorski ogranak FIFpro organizacije, odnosno svjetskog sindikata profesionalnih fudbalera, pokazalo se da čak 95 odsto fudbalera u crnogorskim klubovima ne prima redovno plate, ni obaveze iz ugovora.

Odavno je poznato da su finansije najveći problem crnogorskog klupskog fudbala, nije tajna ni da klubovi izbjegavaju da ispune obaveze prema igračima, na koje su sami pristali, ali se na kraju nekako nađe rješenje. Najčešće je to - otpis duga, uz raskid ugovora i slobodne papire.

Igrači su sada odlučniji u namjeri da dođu do novca koji im pripada, jer su gotovo svi su suočeni sa istim problemom. Željko Janović, predsjednik sindikata fudbalera, smatra da je došlo vrijeme da se klubovi drastičnije kažnjavaju zbog takvog odnosa.

- Mislim da smo po tome najgori u Evropi. Nije mnogo bolja situacija u zemljama iz okruženja, ali u Hrvatskoj redovno plaćaju Dinamo, Hajduk i još dva-tri kluba, u Srbiji Zvezda, Partizan i Vojvodina, a kod nas ama baš nijedan - kaže Janović za “Vijesti”.

A sve te propuste i probleme trebalo bi da kazni – Fudbalski savez...

- Nije ni malo lako donositi neke odluke, ali plašim se da samo na taj način problemi mogu da se riješe. Klubovi očigledno nemaju viziju, dugoročne planove, jer ne mogu da shvatim da potpisuju ugovore koje ne mogu da ispune, da dovode igrače koji se ne sviđaju narednom treneru... Ali,ako nastave da se ponašaju kao do sada, mislim da ih čekaju kazne. Moguće sankcije za neispunjavanje finansijskih obaveza su zabrana dovođenja fudbalera, oduzimanje bodova, pa čak i selidba u niži rang takmičenja. Imamo dobru saradnju sa Fudbalskim savezom, znam da Savićević i njegovi saradnici rade dosta da bi održali ligu, ali shvataju da se problemi gomilaju.

Zbog toga, Janović poziva sve zainteresovane strane da iznesu probleme, da pokušaju da nađu rješenje.

Problem je u tome što se u Crnoj Gori ne priča mnogo o problemima, za razliku od zemalja iz okruženja, posebno Hrvatske i Slovenije u kojima je sindikat fudbalera veoma moćna organizacija.

- Oni uvijek nešto traže, pričaju, žele da naprave korak naprijed, a mi samo ćutimo, kao da je situacija idealna. Pred arbitražnom komisijom je 40-ak slučajeva, a recimo u Sloveniji svega tri-četiri - zaključuje Janović.

Budućnost suspendovana

Drastičan primjer je Budućnost. Očajna poslovna i svaka druga politika, česte smjene trenera i sportskih direktora, doveli su do toga da je Fudbalski savez suspendovao najveći crnogorski klub upravo zbog neispunjenja finansijskih obaveza.

Nenadu Brnoviću i Iliji Radoviću duguje se novac zbog jednostranog raskida ugovora, a pravosnažna presuda je da Budućnost isplati dugovanja bivšim članovima – Ivanu Vukoviću i Aleksandru Radoviću. Petar Vukčević je samo formalni član kluba, jer traži da mu se ispune obaveze iz važećeg ugovora, a slična situacija do skoro je bila i sa Blažom Perutovićem...

- Imam podatak da je u vrlo kratkom periodu Budućnost potpisala 50-ak ugovora, a sada smo mi krivi što tražimo da se ugovori poštuju. Problem je u tome što je Budućnost otpuštala igrače, a nije ih isplaćivala, a dovodila nove i tako u krug. Tako se samo gomilaju problemi – objašnjava Željko Janović.

Nije Budućnost jedina, ali bi, kako kaže i Janović, trebalo da bude pozitivan, a ne negativan, primjer kako se posluje, planira i razvija.

Bonus video: