Stojković: Zvezdu sam spasao od propasti

"Sve pare od prodaje igrača išle su na potrebe kluba, plate fudbalera, premije i servisiranje dugova", rekao je Stojković dnevnom listu "Press".
96 pregleda 0 komentar(a)
Piksi, Foto: Trojka
Piksi, Foto: Trojka
Ažurirano: 23.01.2012. 10:45h

Bivši predsjednik Crvene zvezde Dragan Stojković demantovao je optužbe navijača da je napravio dug od 20 miliona eura i poručio da je klub bukvalno spasao od propasti.

"Sve pare od prodaje igrača išle su na potrebe kluba, plate fudbalera, premije i servisiranje dugova. Pri stupanju na funkciju predsjednika kluba zatekao sam dug od 11 miliona eura i približno toliki deficit ostao je u kasi 2007, kada sam odlučio da odem u Japan", rekao je legendarni fudbaler crveno-bijelih i državne reprezentacije dnevnom listu "Press".

Stojković je istakao da je novac trošen za potrebe kluba i da teret duga nije želio da koristi kao alibi, jer je želeo da "Zvezda bude dominantna na evropskoj sceni".

"Kada sam zamoljen da preuzmem Zvezdu, prikazano mi je da je klub u dugu od osam miliona eura. Bilo je mnogo problema, kako finansijskih tako i organizacionih, isključivali su nam vodu, struju, čak i telefone. Zvezda praktično nije postojala", naveo je popularni "Piksi".

Pod vođstvom Stojkovića Crvena zvezda je osvojila dve duple krune, ali mnogi mu na teret stavljaju rasprodaju igrača iz ljeta 2006. godine (Žigić, Janković, Kovačević, Stojković).

"Nije nikakva novost da Crvena zvezda 80 posto budžeta popunjava prodajom igrača. Tako je bilo i u moje vrijeme, jer smo bili prinuđeni da gasimo finansijske požare. Istovremeno smo napravili sportski rezultat, igrali 26 utakmica u Evropi, a sve pare smo potrošili za potrebe kluba, plate igrača, premije i servisiranje dugova", naglasio je sadašnji trener Nagoje u izjavi "Pressu".

Kada je Stojković napustio Zvezdu u oktobru 2007, čelnu funkciju je preuzeo Toplica Spasojević.

"Naredni predsjednik je napravio presjek stanja i rekao da je dug 12 miliona, dakle približan onome kada sam ja došao. Ali, u fudbalu je sve relativno i glupo je što se uvek postavlja pitanje gdje su pare od Piksijevih prodaja. Zaboravlja se da smo dovodili igrače, a morali smo da samo na ime plata radnoj zajednici mjesečno obezbijedimo 150.000 eura. Sve to postoji u knjigama", kazao je Stojković i potvrdio da je sa navijačima imao "korektan odnos".

"Samo sam tražio da se ne miješaju u rad uprave kluba, kako se po kuloarima ne bi pričalo da navijači vode Zvezdu. Nisu me ucjenjivali, niti sam ja njih. Znam da su im smetali neki moji potezi, kao i neki njihovi meni. Ali, svađe se dešavaju i u najboljim porodicama", zaključio je Stojković.

Legendarni fudbaler doživeo je 16. januara neprijatnost u kafeu na klupskom stadionu, gde ga je grupa navijača crveno-bijelih isprovocirala i primorala da napusti lokal. Stojković je doputovao je u Beograd na odmor i kako bi prisustvovao komemoraciji i sahrani preminulog Miljana Miljanića.

Bonus video: