Voronjin najbolji Sovjet

Napadač moskovskog Dinama dobio je 175 poena u izboru koji je organizovao dnevni list “Sport ekspres”. Učestvovalo je 45 novina i magazina iz 15 republika nekadašnjeg SSSR-a
50 pregleda 0 komentar(a)
Andrij Voronjin, Foto: Www.fcdynamo.ru
Andrij Voronjin, Foto: Www.fcdynamo.ru
Ažurirano: 12.01.2012. 12:32h

Ukrajinac Andrij Voronijn danas je proglašen za najboljeg fudbalera 2011. na području bivšeg Sovjetskog Saveza.

Napadač moskovskog Dinama, koji je ranije igrao za njemačke klubove Borusiju Menhengladbah, Keln, Bajer Leverkuzen i Hertu, kao i slavni Liverpul, dobio je 175 poena u izboru koji je organizovao dnevni list “Sport ekspres”. Učestvovalo je 45 novina i magazina iz 15 republika nekadašnjeg SSSR-a.

Ova nagrada je kruna na sve što je 32-godišnji Ukrajinac uradio u Dinamu, za koji je na 31 utakmici postigao 12 golova i brzo uzeo kapitensku traku.

Voronjin je karijeru počeo u Černomorecu iz rodne Odese, ali je kao 16-godišnjak otišao u Menhengladbah.

Nakon duge internacionalne karijere i lošeg perioda u Liverpulu, odlučio je da dođe u Moskvu kako bi se što bolje pripremio za Evropsko prvenstvo, koje Ukrajina organizuje sa Poljskom. Naravno, ni zovu dolara nije bilo lako da se odoli...

“Srećan sam samim tim što sam postao standardni prvotimac Dinama. Sada treba da potvrdim svoju poziciju u klubu, ali i reprezentaciji Ukrajine. Imamo šansu da u grupi sa Engleskom, Francuskom i Švedskom dostignemo drugu fazu, jer nam izdanje iz prijateljske utakmice sa Njemačkom (3:3) daje nadu”, rekao je Voronjin.

Drugo mjesto u izboru “Sport ekspresa” pripalo je napadaču Zenita i prošlogodišnjem pobjedniku Aleksandru Keržakovu (119), a treći je bio njegov saigrač, golman Vjačeslav Malafejev (63).

Najbolji “stranac” je vezista Bajerna, Analotij Timošćuk (Bajern), koji je tik iza najboljeg trija sa 61 poenom.

Bonus video: