Vlade moraju da se umiješaju, fudbaleri se ubijaju zbog namještanja!

“Postoje dokazi da su neki igrači već ubijeni zbog takvih stvari”, rekao je šef bezbjednosti Fife Kris Iton
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.01.2012. 11:27h

Namještanje utakmica pošast je sa kojom se Fifa bori već godinama, a sada su u svjetskoj kući fudbala izrazili bojazan da bi to moglo da dovede čak i do ubistava igrača!

Iz Niona poručuju da bi države trebalo da budu oprezne kada je u pitanju prisustvo kriminalnih organizacija u sportu, koje diktiraju svote novca uključene u prljave poslove.

Šef sigurnosti Fife, Kris Iton, podigao je prašinu izjavom o zabrinutosti unutar svjetske fudbalske organizacije:

“Postoje dokazi da su neki igrači već ubijeni zbog takvih stvari”, rekao je Iton.

On je naglasio da je namještanje utakmica svojevrsna krađa novca.

“To uništava živote i karijere mnogih ljudi, a morale bi da se umiješaju i vlade, jer je iznos novca koji se okreće zaista zapanjujući. Osim toga, kriminalne organizacije novac koji zarade troše na druge kriminalne aktivnosti, koristeći pare za snagu i eskalaciju moći”, naglašava Iton.

Prošle godine gotovo 50 fudbalera uhapšeno je u najgorem skandalu koji je pogodio južnokorejski fudbal, a bivši trener Sangmu Feniksa So-Čul Li izvršio je samoubistvo u oktobru, tri mjeseca nakon što je optužen u istrazi.

“Imamo dokaze da su igrači u Južnoj Koreji počinili samoubistvo zbog sramotnih namještanja. Postoje ljudi koji plaćaju takvu cijenu za odbijanje učešća u nečasnim radnjama, a većina ukazuje da su pod nekim oblikom prijetnje. Često su fudbaleri pod kontrolom viših igrača, kapitena ili trenera”, ističe Iton.

Kao uzor, operativac Fife je istakao defanzivca Stefana Farinu, koji je odbio 200 hiljada eura za namještanje utakmice Kupa Italije između njegove Ćezene i Gubija.

“To je ponašanje na koje mladi moraju da se ugledaju”, zaključio je Iton.

Bonus video: