Zašto Crnogorci nisu glasali?

Selektor Crne Gore Branko Brnović i kapiten Mirko Vučinić nisu učestvovali u glasanju za dobitnika Zlatne lopte, iako su imali pravo na to
0 komentar(a)
Mesi, Foto: Beta/AP
Mesi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.01.2012. 13:36h

Kapiteni i selektori fudbalskih reprezentacija juče su otkrili “glasačke listiće”, nakon što je na zvaničnom sajtu Svjetske fudbalske federacije objavljen kompletan spisak ko je kome dao bodove u izboru za Zlatnu loptu Frans fudbala, koja je treću godinu zaredom pripala Barsinom velemajstoru Leu Mesiju.

Tako se saznalo da se najbolji svjetski fudbaler očigledno pribojavao izbora, jer kao kapiten Argentine svom najvećem konkurentu, Kristijanu Ronaldu, nije dao ni bod u ovom prestižnom izboru (pet je dao Ćaviju, tri Inijesti, jedan Agueru). Saznalo se takođe da kapiten Švedske Zlatan Ibrahimović nije glasao emocijama, pa je glas za najboljeg trenera u 2011. godini dao Pepu Gvardioli, zbog kojeg je napustio Barselonu, uz konstataciju: “Pep je kukavica koja drhti pred Žozeom Murinjom”. Dao je i glas Andresu Inijesti, kojeg je pišući autobiografiju opisao kao jednog od “Gvardiolinih poslušnika”.

Saznalo se i da je Džon Teri glasao za Ćavija, pa tek onda za Mesija, za razliku od svog selektora Fabija Kapela koji se poklonio Argentincu, baš kao i španski Visente del Boske, italijanski Ćezare Prandeli ili hratski Slaven Bilić.

A šta se još saznalo? Da selektor Crne Gore Branko Brnović i kapiten Mirko Vučinić uopšte nisu glasali , iako su imali pravo na to! U prestižnom izboru Fife i “Frans fudbala” glasali su, ili je trebalo da glasaju, selektor, kapiten i po jedan novinar iz svake države koja je članice Fife.

Ipak, pored natpisa “Montenegro” nalazi se samo glas “Vijesti”, dok Brnović i Vučinić uopšte nisu uvršteni na spisak, za razliku od kapitena i selektora ostalih reprezentacija svjetskog fudbala, poput Brazila, Argentine, Španije, ili Andore, Ruande, Omana, Mozambika...

Kako se i zašto dogodio ovaj gaf zaista je teško objasniti. Vjerovatno da krivica nije Branka Brnovića, niti Mirka Vučinića, jer Fifa ne kontaktira kapitene i selektore lično, već šalje formulare nacionalnim Fudbalskim savezima. U FSCG ili nisu željeli da glasaju, ili su propustili da registruju obavještenje Svjetske fudbalske federacije. Trećeg odgovora nema, jer je teško povjerovati da je Fifa poslala formulare svim savezima, a da je pritom propustila da ih adresira Fudbalskom savezu Crne Gore.

Mesi je u izboru “Frans futbala” i Fife dobio 47,8 odsto glasova selektora, kapitena reprezentacija i sportskih novinara, dok je Kristijano Ronaldo bio drugi sa 21,6 odsto.

Bonus video: