Fifa usvojila mjere za borbu protiv namještanja utakmica

"Fudbal je trenutno suočen sa do sada neviđenim poteškoćama kada je u pitanju namještanje utakmica ", ističe FIFA u saopštenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 14:13h

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je danas usvojila niz mjera za borbu protiv namještanja utakmica i planira da u sve uključi i Interpol.

FIFA želi i da uvede program za zaštitu svjedoka koji budu govorili o ilegalnim aktivnostima kojima se zarađuju milijarde eura.

"Fudbal je trenutno suočen sa do sada neviđenim poteškoćama kada je u pitanju namještanje utakmica ", ističe FIFA u saopštenju.

"Najveća prijetnja danas dolazi od međunarodnih kriminalnih organizacija koje pletu mrežu i uspijevaju ponekad da manipulišu i međunarodnim utakmicama".

Ove godine FIFA planira da pošalje svoje istražitelje u Aziju, Ameriku i na Bliski istok. Takođe, želi da uvede amnestiju, program zaštite za izvore vezane za namještene utakmice, telefonski broj koji bi bio kako bi anonimno mogle da se daju informacije o namještenim utakmicama...

Kris Iton, sekretar za sigurnost u FIFA smatra kako je lako korumpirati sport. Prema njemu, najteži je problem manjak međunarodne koordinacije u borbi protiv takvih kriminalnih radnji.

Iton je, pozivajući se na podatke Interpola, ocijenio da se 400 do 500 milijardi eura godišnje zaradi legalnim i ilegalnim klađenjem, te da se najviše novca okreće u jugoistočnoj Aziji.

"Od tog iznosa od oko pet do 15 milijardi eura svake se godine zaradi namještanjem utakmica", dodao je Iton.

Bonus video: