Desant na Prag i pomiješane emocije u baražu, smjena Kranjčara

Mnoštvo pomiješanih emocija, kontroverzna smjena bivšeg selektora Zlatka Kranjčara nakon prvog poraza u kvalifikacijama u Velsu, ponos i tuga...
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 08:58h

Ostaće sjećanje na veliku šansu - minula, 2011. godina biće upamćena prije svega kao godina baraža. Godina u kojoj je domaća javnost (ne samo fudbalska) zajedno sa reprezentacijom živjela san o plasmanu na Evropsko prvenstvo.

I sve je stalo u prethodnoj godini - mnoštvo pomiješanih emocija, kontroverzna smjena bivšeg selektora Zlatka Kranjčara nakon prvog poraza u kvalifikacijama u Velsu, ponos i tuga zbog neuspjelog pokušaja da reprezentacija ode na veliko takmičenje...

Crna Gora je bila na pragu podviga, ali je već prvi meč baraža sa Česima u Pragu udaljio "sokole" od Eura. Pokazalo se da je poraz od 2:0 bio nedostižan, mada su fudbaleri i navijači sačuvali entuzijazam u revanšu. “Sokoli” su imali nekoliko odličnih šansi pod Goricom, golman Čeh pokazao zbog čega je svjetska klasa... Crna Gora je na kraju pretrpjela surov poraz i u revanšu (0:1), a Jiraček, koji je odigrao odličan meč u Pragu, postigao jedini pogodak pod Goricom.

Mogrenu titula, Rudaru Kup

Na domaćoj prvoligaškoj sceni Mogren je postao prvi klub koji se u kratkoj istoriji elitne lige nezavisne Crne Gore drugi put okitio titulom prvaka.

Budvani su time na uspješan način završili turbulentnu sezonu, koju je počeo trener Stevan Mojsilović, a dovršio Branislav Milačić.

Nekadašnji trener Budućnosti i Lovćena proslavio je prvu titulu sa budvanskim timom.

"Žuti" su osvojili dva najvrednija pehara, ali je Rudar najtrofejniji kolektiv.

Pljevljaci su kolekciju trofeja upotpunili osvajanjem Kupa (treći put). U majskom finalu na stadionu pod Goricom Rudar je bio uspješniji od Mogrena u penal-ruletu (nakon 120 minuta borbe bilo je 2:2).

Rudar je, inače, u sezoni 2009/2010. pomjerio granice postavši prvi klub koji se okitio duplom krunom.

Povratak "varvara"

Najvatreniji simpatizeri Budućnosti vratili su se na stadion nakon 13-mjesečnog bunta.

"Varvari" su zapravo ostali istrajni u odluci da neće bodriti voljeni klub dok je na njegovom čelu Tomislav Čelebić.

Kada je podgorički biznismen otišao, sjeverna tribina ponovo je "oživjela" i to na prvoj zvaničnoj utakmici u novoj sezoni - sa Fljamurtarijem u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Navijačka podrška nije, međutim, pomogla "plavo-bijelima", koji su u prvom meču poraženi od albanskog tima (1:3).

Budućnost je potom u revanšu u Valoni slavila utješnu pobjedu od 2:1.

Sva tri gola za Budućnost na evrosceni postigao je Dragan Bošković, zvanično najbolji fudbaler domaćeg prvoligaškog takmičenja u 2011. godini (u tradicionalnoj anketi FSCG-a).

Grbić prešao u Olimpijakos, Vuković u Hajduk

Reprezentacija je digla cijenu i domaćim fudbalerima, a Petar Grbić kao kapiten šampiona Mogrena i povremeni reprezentativac napravio transfer iz snova - sa Lugova se preselio u Olimpijakos.

Transfer za poštovanje, pogotovo ako se ima u vidu da je domaće prvoligaško takmičenje na margini u evropskim okvirima.

Neizvjesnost je trajala dugo, počev od finalne utakmice Kupa između Rudara i Mogrena (tada je sportski direktor grčkog giganta Darko Kovačević "snimao" crnogorskog vezistu).

Pregovori su uspješno završeni krajem juna, a visina transfera nije objelodanjena. Grbić je trenutno na pozajmici u Levadijakosu.

Tokom ljeta, bivši kapiten i golgeter Budućnosti Ivan Vuković otišao je u splitski Hajduk, čime je podgorički klub napravio dobar posao.

U realizaciji oba transfera posredovao je menadžer Igor Gluščević.

Iz Crne Gore otišla su i dvojica najtrofejnijih stručnjaka - Nebojša Vignjević iz Rudara u Hajduk iz Kule (sada je u Radu), dok je Dejan Vukićević preuzeo Vojvodinu.

Vignjević je osvojio titulu i dva Kupa sa Rudarom, a Vukićević titulu sa Zetom, a potom Kup i titulu sa Mogrenom.

Debakl klubova na evro-sceni

Crnogorski klubovi razočarali su ljetošnjim nastupom na evro-sceni, niko od četiri predstavnika nije uspio da preskoči makar jednu prepreku u kvalifikacijama za evropska takmičenja. A što je još tužnije, domaći klubovi "stradali" su lako, praktično bez nade da mogu da učine nešto više u revanšu.

Naš prvak minulog ljeta nije igrao u pretkolu (sa predstavnicima Andore, San Marina...), ali pokazalo se da je bugarski šampion Liteks miljama iznad crnogorskog.

Mogren je poražen sa 5:1 u dvomeču (u prvom okršaju pod Goricom Bugari su slavili sa 2:1), a zanimljivo da je Rudar na ljeto 2010. godine poražen sa 5:0 u ukupnom skoru od istog rivala u istoj fazi takmičenja.

Budućnost je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope poražena sa 3:1 od Fljamurtarija pod Goricom, nakon čega je u revanšu na jugu Albanije popravila rezultatski utisak (slavila sa 2:1). Slično je bilo i sa Zetom, koja je nakon ubjedljivog poraza od 3:0 od Spartaka u Trnavi, slavila sa 2:1 u revanšu kraj Bistrice.

Rudar je kao aktuelni osvajač Kupa takmičenje počeo u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Pljevljaci su vjerovatno dobili i najtežeg protivnika - bečku Austriju. Austrijanci su već u prvom meču kraj Bistrice opravdali ulogu apsolutnog favorita - slavili sa 3:0, a potom potvrdili dominaciju i u revanšu (2:0).

Smjena Kranjčara nakon prvog poraza u kvalifikacijama

Smjena sada već bivšeg selektora Zlatka Kranjčara nakon prvog poraza u kvalifikacijama od Velsa u Kardifu uzdrmala je fudbalsku javnost.

Predsjednik Saveza Dejan Savićević pravdao je odluku nefudbalskim razlozima, među kojima su i Kranjčareve izjave u hrvatskoj štampi (o mogućnosti da se vrati u Dinamo, odnosno hrvatsku reprezentaciju), te odnosom prema Fatosu Bećiraju.

Nakon baraža sa Češkom Savićević je bez ustezanja rekao da je hrvatski stručnjak imao problem sa alkoholom...

"Nismo ga ja i FSCG smijenili bezveze, problem je postojao od početka, imali smo more razgovora na tu temu, na kraju smo mu doveli i suprugu da bude tu sa njim... Da ne ulazim u detalje o zabrani točenja alkohola u hotelu. Probali smo sve, on se smirio dok nije napravio rezultate", rekao je između ostalog Savićević gostujući u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

Bivši selektor je, međutim, u nekoliko navrata izjavio da nije smijenjen zbog toga...

"Iskreno, moram reći da sam iznenađen takvom izjavom", izjavio je Kranjčar za hrvatski T-Portal.

Istorijski remi sa Englezima

A baraž je osiguran remijem sa Engleskom (2:2) u kišnoj, veličanstvenoj oktobarskoj noći pod Goricom, golom Andrije Delibašića u sudijskoj nadoknadi. Englezi su rano poveli sa 2:0, ali je naša selekcija pokazala karakter.

Zverotić je u finišu prvog dijela vratio nadu, a naruku je išlo isključenje Runija, koji je udario Džudovića...

"Najsrećniji sam čovjek na planeti", kazao je Branko Brnović nakon debitantskog meča na selektorskoj klupi.

Volkov prvo hoće pa neće

Fudbaler Partizana Vladimir Volkov ostaće upamćen kao nesuđeni crnogorski reprezentativac.

Iako je dao riječ Branku Brnoviću, Dejanu Savićeviću i Savu Miloševiću, Volkov je prema nezvaničnim verzijama nakon pritisaka iz Fudbalskog saveza Srbije, ali i iz kluba bio primoran da bukvalno preko noći pogazi obećanje.

Volkov je nakon toga dobio poziv matičnog Fudbalskog saveza i zvanično objavio:

"Igraću za Srbiju".

Ubrzo je i zaigrao za "orlove" na prijateljskom meču sa Hondurasom.

Crnogorski pohod na Prag

A da je baraž sa Česima bio veliki događaj za čitavu državu potvrdilo je nezapamćeno interesovanje javnosti, te velika podrška koju su “sokoli” imali 11. novembra u Zlatnom gradu.

Našu reprezentaciju bodrilo je oko tri hiljade navijača, od kojih je ogromna većina doputovala iz Crne Gore autobusima, avionom, privatnim automobilima...

Više stotina crnogorskih fanova stiglo je u Prag iz dijaspore - Njemačke, Švajcarske, zemalja Beneluksa...

Revanš sa Češkom, navijači za pamćenje

Uprkos surovom porazu u revanšu sa Češkom pod Goricom (0:1), na sjevernoj tribini viđene su zaista dirljive scene u finišu utakmice - navijači su pjevali crnogorsku himnu, kao i stihove “Perpera”.

Horski je dopiralo "Ne tuguj noćas gore glavu"...

A činjenica da su crnogorski fudbaleri zaslužili pjesmu i u trenucima kada je velika šansa otišla u istoriju, obavezuje ih još više.

Navijači su priredili nezaboravnu trenutke, položili ispit zrelosti sa najvećom ocjenom.

Budućnosti jesenje počasti

Gladni trofeja i ambicija fudbaleri Budućnosti su novu sezonu dočekali kao prvi favorit za osvajanje titule.

Pola godine kasnije podgorički tim je na šampionskoj stazi, izabranici Miodraga Radulovića proslavili su jesenju titulu nakon 17 prvoligaških kola. Budućnost, međutim, ima žestoku konkurenciju u Rudaru, koji ima samo dva boda manje.

Ekipa Dragana Radojičića (zvanično najuspješnijeg trenera T-Com lige u protekloj godini) je pri tom pokazala ozbiljnu takmičarsku zrelost i zbog činjenice da je jedina u igri za oba trofeja.

Za razliku od Rudara, Budućnost se u masovnijem takmičenju okliznula protiv Bokelja.

Naslućuje se trka udvoje, jer Mogren i Zeta, koji su na diobi trećeg mjesta, zimuju na devet bodova minusa u odnosu na jesenjeg prvaka.

Galerija

Bonus video: