Vorner iznio niz optužbi na račun Blatera

"Za SP u Francuskoj, FIFA mi je prodala prava za samo dolar i to putem jedne meksičke firme. To se dogodilo baš poslije onih najbrutalnijih izbora, na kojima je Blater pobijedio Lenarta Johansona", istakao Vorner
0 komentar(a)
Blater, Foto: REUTERS
Blater, Foto: REUTERS
Ažurirano: 01.01.2012. 16:59h

Džek Vorner, bivši potpredsjednik FIFA, objelodanio je da je predsjednik Sep Blater prodavao TV prava za minoran novac, a za uzvrat tražio podršku u višestrukim predsjedničkim kandidaturama, prenosi Sportal.

Na posljednjim izborima, na kojima Blater nije imao konkurenciju zbog suspenzije Mohameda Bil Hamana, Vorner je zaprijetio da će Blatera "pogoditi cunami optužbi", počeo je sedam mjeseci kasnije da ispunjava obećanje.

“Za SP u Francuskoj (1998. godine), FIFA mi je prodala prava za samo jedan dolar i to putem jedne meksičke firme. To se dogodilo baš poslije onih najbrutalnijih izbora, na kojima je Blater pobijedio Lenarta Johansona. Tako je mene i Bin Hamana nagradio za ključne uloge koje smo imali u toj kampanji”, rekao je Vorner i dodao da je novac koji je zaradio, isključivo koristio za razvoj fudbala.

Veoma slično je Blater "odigrao" i pred SP 2002. i 2006. godine.

“Koristio je to kao način da nam se zahvali za posao koji smo odradili prilikom njegovog ponovnog izbora. Ta prava mi je lično dao, bez ikakvog posredstva”.

Blater je nudio Vorneru prvenstva u Rusiji i Kataru, ali tada je došlo do prvih problema.

Vorner je optužen za pomaganje Bin Hamanu u kupovini glasova po Karibima, gdje je obećano po 40.000 dolara za podršku.

“Prije nego što se to dogodilo, iz FIFA su odustali od TV prava za SP u Brazilu i poništili ponude za 2018. i 2022. godinu. Zato je CONCACAF dobio novi "poklon". Rekli su da će nam dati novac od dva nova projekta, koji vrijede bar po pola miliona dolara i da taj novac možemo koristiti kako god hoćemo”, zaključio je Vorner.

Predsjednik FIFA za sada nije dao odgovor.

Bonus video: