FA: Suares sedam puta oslovio Evru sa “Negro”

U danas objavljenom izvještaju nezavisne komisije navodi se da je Suares na utakmici 15. oktobra, pošto ga je Evra upitao zašto ga udara, odgovorio na španskom "zato što si crnac"
0 komentar(a)
Suares, Foto: REUTERS
Suares, Foto: REUTERS
Ažurirano: 31.12.2011. 21:43h

Napadač Liverpula Luis Suares sedam puta je tokom utakmice fudbalera Mančester junajteda Patrisa Evru nazvao "negro" zbog čega je kažnjen s osam mečeva neigranja, objavila je engleska Fudbalska asocijacija.

U danas objavljenom izvještaju nezavisne komisije na 11 strana, navodi se da je Suares na utakmici 15. oktobra, pošto ga je Evra upitao zašto ga udara, odgovorio na španskom "zato što si crnac" (Porque tu eres negro).

Evra je odgovorio da će udariti Suaresa ako to ponovi, na šta je napadač Liverpula na španskom rekao "ne razgovaram s crncima" (No hablo con los negros).

Engleska Fudalska asocijacija je tražila od lingivističkih stručnjaka da procjene koliko je Suaresov rječnik bio uvrijedljiv, pošto je Liverpul u odbrani igrača iz Urugvaja naveo da "negro" u toj zemlji nema uvijek uvrijedljiv karakter, već ima značenje poput "drugar" ili "ortak".

Fudbalska asocijacija saopštila je da je Suares obećao da "ubuduće neće koristiti riječ 'negro' na fudbalskim terenima u Engleskoj".

Takođe se navodi da je Suares u izjavi bio "nepouzdan" i "inkonzistentan".

Suares je 20. decembra kažnjem s osam utakmica neigranja i s 40.000 funti, pošto je komisija utvrdila da je vrijeđao Evru na rasnoj osnovi, a Liverpul još razmatra da li da uloži žalbu.

Bonus video: