Šest mjeseci zatvora za navijača koji je napao golmana AZ Alkmara

Huligan, koji je prema holandskim zakonima o zaštiti privatnosti identifikovan samo kao Vesli van V, prošao je dobro jer je tužilac tražio 10-mjesečnu kaznu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 09:04h

Holandski hooligan koji je na utakmici osmine finala Kupa Holandije između Ajaksa i AZ Alkmara napao golmana gostiju Kostarikanca Astebana Alvarada dobio je šest mjeseci zatvora, odlučio je holandski sud.

Huligan, koji je prema holandskim zakonima o zaštiti privatnosti identifikovan samo kao Vesli van V, prošao je dobro jer je tužilac tražio 10-mjesečnu kaznu. On je dobio dva mjeseca uslovne kazne, što znači da će taj dio odslužiti samo ako u sljedeće dvije godine počini novo kazneno djelo.

Sud mu je naredio javljanje u policijsku stanicu za vrijeme svih utakmica Ajaksa, AZ Alkmara i holandske reprezentacije u sljedeće dvije godine.

Incident se, podsjećanja radi, dogodio 21. decembra pri vođstvu 1:0 Ajaksaa, kada je s tribina na travnjak probio 19-godišnji pijani huligan i u punom sprintu krenuo na Alvaradu. Kostarikanac je, srećom po njega, bio priseban i fizički jači pa je napadača spremno dočekao i srušio ga preciznim volej-udarcem, te još dva puta udario punom nogom u tijelo dok je ležao na tlu.

Alvarado je zbog toga dobio direktni crveno karton, koji je kasnije poništio Fudbalski savez Holandije.

Utakmica je prekinuta, a FS Holandije je donio odluku da se utakmica 19. januara ponovi u cjelosti, i to pred praznim tribinama.

Ekipe će krenuti od nule, a biti će lišene i pomoći s tribina. Pobjednik će u četvrtfinalu igrati protiv trećeligaša GVVV-a.

Galerija

Bonus video: