Rosel: Igrači da plaćaju proviziju menadžerima, a ne klubovi

"Agenti brane interese igrača i nastoje za njih isposlovati najbolje moguće uvjete, a na kraju provizije agentima plaćaju klubovi?!¨To nema nikakvog smisla", rekao je Rosel.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 11:26h

Predsjednik Barselone Sandro Rosel smatra da bi igrači trebali biti ti koji će svojim menadžerima prilikom transfera plaćati iz džepa proviziju, a ne klubovi.

"Uvijek sam se pitao zbog čega, kada agent predstavlja igrača i dolazi na pregovore oko njegovog ugovora u neki klub, naknadu agentu ili agenciji plaćaju klubovi, a ne igrači? Agenti brane interese igrača i nastoje za njih isposlovati najbolje moguće uvjete, a na kraju provizije agentima plaćaju klubovi?!¨To nema nikakvog smisla. Stoga bih apeovao na UEFU da promijeni to pravilo", rekao je Rosel.

UEFA je, međutim, lopticu prebacila u tuđe dvorište. Generalni sekretar Đani Infantino je kazao kako je za kontrolu poslovanja fudbalskih agenata i agencija odgovorna Fifa. Ujedno je izrazio i slaganje sa stavom predsjednika Barselone.

"Takođe, smatram kako bi usluge agenata trebali platiti igrači, jer su oni korisnici tih usluga. Mislim da je to prilično jasno. Kada idete frizeru, ne šaljete svog poslodavca da vam plati račun" dodao je Infantini.

Pet eura za gledanje Mesija na treningu kako barata s loptom

Barselona je, očigledno, odlučila da poboljša budžet ne samo uštedom od provizija menadžera, već i naplaćivanjem ulaznica za otvoreni trening koji će ekipa odraditi 5. januara, na stadionu Mini, u blizini Camp Noua.

Za članove kluba je ulaz besplatan, a svaki od njih može pozvati i troje gostiju. Međutim, svi ostali moraju će izdvoje po pet eura ako žele gledati kako Mesi, Ćavi, Inijesta i društvo uvježbavaju akcije i podižu formu.

To je novost, jer Real nije naplaćivao trening, pa je u avgustu otvoreni trening Madriđana besplatno gledalo 57 hiljada navijača.

Barselona je, naime, jako zadužena, pa Rosel koristi svaku priliku kako bi smanjio troškove i povećao prihode. Barselona je prošlu sezonu okončala s gubitkom od devet miliona eura, iako jeekipa osvojila Ligu prvaka i Primeru.

Bonus video: