Zvijezde kojima je povratak bio suđen

Britanski analitičar Kris Majson je nabrojao igrače koji su se jednog dana vratili u klub u kojem su napravili najviše ili u kojem su ponikli...
0 komentar(a)
Veron, Foto: REUTERS
Veron, Foto: REUTERS
Ažurirano: 30.12.2011. 13:10h

Sve jače glasine na Ostrvu da će Tijeri Anri da se vrati u Arsenal makar i na dva mjeseca (dok ne startuje sezona u američkoj MLS ligi), bile su dobar povod za specijalizovani fudbalski sajt „goal.com” da sastavi listu od 10 najvećih povrataka u svjetskom fudbalu.

Britanski analitičar Kris Majson je nabrojao igrače koji su se jednog dana vratili u klub u kojem su napravili najviše ili u kojem su ponikli...

MIHAEL BALAK (Bajer) - za Bajer iz Leverkuzena je igrao od 1999. godine do 2002, a onda nakon finala Lige šampiona otišao u Bajern.

Nakon više nego uspješnih epizoda u Minhenu, a potom i Čelziju, Balak se vratio na "Baj arenu" u ljeto prošle godine.

U početku je imao velikih problema sa povredama, ali ove sezone se vidi koliko je bitan za svoj tim i koliko mu znači u Ligi šampiona.

SOL KEMPBEL (Arsenal) - za navijače Totenhema je postao neprijatelj broj jedan kada je 2001. godine otišao u redove najvećeg rivala Arsenala. Pet godina u dresu "tobdžija" je začinio sa dvije titule u Engleskoj i tri FA kupa, a 2006. godine je igrao i finale Lige šampiona.

Bio je nakon toga i član Portsmuta i Nots kauntija prije nego što ga je Arsen Venger vratio na "Emirejts" u 35. godini.

HENRIK LARSON (Helsingborg) - u sezoni 1992/93. je na 56 mečeva dao 50 golova za ovaj švedski klub, a potom se proslavio igrajući za Fejnord, Seltik, Barselonu...

RUI KOŠTA (Benfika) - legenda Benfike i čovjek kojeg crveni dio Lisabona prosto obožava.

Vratio se na "La Luš" 2006, a nakon dvije godine i riješio da završi karijeru. Sada je sportski direktor kluba koji ima najveći broj registrovanih navijača u Evropi.

SESK FABREGAS (Arsenal) - Arsenal ga je „oteo” Barseloni 2003. kada je još bio u mlađim kategorijama. Poslije 303 zvanične utakmice za "tobdžije" došlo je vrijeme da se stvari mijenjaju - Barsa je riješila da ispravi grešku koju je napravila ranije i vratila svog mladića na "Nou Kamp".

ROBI FAULER (Liverpul) - navijači Liverpula su mu sredinom devedesetih godina prošlog vijeka dali nadimak "bog" zbog svih golova kojima je uveseljavao „Enfild”.

Kasnije se na oduševljenje svih vratio u klub, probudio uspomene, ali to više nije bilo to - nakon jedne sezone je morao da ide zbog velikih problema sa fizičkom spremom. Bez obzira na sve, ostao je ikona...

Prije pet godina se vratio u Helsingborg, klub iz rodnog grada sa kojim je i osvojio švedski Kup. Od 2009. je trener Landskrone.

ĐERAR PIKE (Barselona) - njegov fudbalski put je bio kao odličan film - od rezervnog štopera je postao jedan od najboljih defanzivaca na planeti.

Sa samo 17 godina je napustio Barsu i pošao u Mančester junajted, prije nego ga je "blaugrana" 2008. vratila kući i lansirala u sam vrh svjetskog fudbala.

JAN RAŠ (Liverpul) - gotovo cijela karijera je vezana za "Enfild". Ukupno je 15 godina bio član Liverpula, a imao je kratku epizodu u Juventusu (sezona 1987/88), ali to nije bilo to, jer je odigrao samo 29 utakmica za "staru damu"...

U karijeri je odigrao ukupno 828 mečeva, a samo je u dresu Liverpula sakupio 660...

ANDRIJ ŠEVČENKO (Dinamo Kijev) - njegov drugi boravak u Ukrajini možda nije bio trofejan kao što se očekivalo, ali to ne mijenja puno.

Sve što je uradio sa Milanom i Dinamom u prošlosti čine ga jednim od najvećih ukrajinskih fudbalera u istoriji.

HUAN SEBASTIJAN VERON (Estudijantes) - počeo je karijeru u Estudijantesu, potom je bio član Boke juniors, prije nego što je godinama bio jedan od najboljih vezista u Evropi.

Vratio se u La Platu i donio titulu prvaka Argentine nakon 23 godine posta. Podigao je i trofej pobjednika Kopa Libertadores.

"To nije nimalo loš povratak, zar ne?", upisao se autor teksta na sajtu goal.com.

Bonus video: