O’Nil novi selektor Sjeverne Irske

O’Nil je početkom ovog mjeseca napustio Šamrok, čime je potvrdio spekulacije da će preuzeti Sjevernu Irsku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 21:06h

Majkl O’Nil, doskorašnji trener Šamrok Roversa, novi je selektor Sjeverne Irske. Na tom mjestu naslijedio Najdžela Vortingtona.

Bivši sjevernoirski reprezentativac i igrač Njukasla, potpisao je dvogodišnji ugovor, a pokušaćeda odvede na prvo veliko takmičenje još od 1986. godine.

O’Nil je početkom ovog mjeseca napustio Šamrok, čime je potvrdio spekulacije da će preuzeti Sjevernu Irsku. Dobio je prednost u odnosu na drugu dvojicu nekadašnjih reprezentativaca Sjeverne Irske – Džima Magiltona i Ijejna Douvija.

Na dužnost će stupiti 1. februara.

"To što mi je ovako rano u karijeri povjerena ova uloga, tera me da budem skroman, ali sam uvjeren da možemo da napredujemo. Sjeverna Irska ima jaku fudbalsku tradiciju, ali ona treba da se osvježi nekim savremenim uspjesima", rekao je O'Nil.

O'Nil je osvojio dvije titule sa Šamrokom, a ove sezone izborio je nastup u grupnoj fazi Lige Evrope, što je najveći uspjeh za neki klub iz Irske. Roversi su dotle došli eliminisavši beogradski Partizan.

Sjeverna Irska ima nešto manje od dva miliona stanovnika, a na Svjetskom prvenstvu učestvovala je tri puta - 1958, 1982. i 1986. godine, ali od tada nema rezultate. Trenutno je 88. na svjetskoj rang-listi FIFA.

Najpoznatiji igrač Sjeverne Irske svih vremena je pokojni Džordž Best, a najveće zvijezde su defanzivac Mančester junajteda Džoni Evans i vezni igrač Vest Bromvič Albiona Kris Brant.

Bonus video: