U znaku Barselone i Mesija

Najveće senzacije u godini na izmaku su bez dileme Crna Gora i Estonija, dok je 2011. lansirala u orbitu i tri nova kluba (Mančester siti, PSŽ i Malagu)
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2011. 21:58h

Pet trofeja u 2011. godini samo su potvrda onima koji su sigurni da je Barselona koju vodi Pep Gvardiola najveći tim u istoriji, da je Lionel Mesi neponovljiv, te da Real mora još da pričeka ako želi da preuzme primat u španskom i evropskom fudbalu.

Najveće senzacije u godini na izmaku su bez dileme Crna Gora i Estonija, učesnici baraža za Euro, dok je 2011. lansirala u orbitu i tri nova kluba (Mančester siti, PSŽ i Malagu) koja pomoću arapskih “petrodolara” žele da postanu velikani...

„EL KLASIKO” i dominacija Barse

Barsina dominacija je potvrđena i u 2011. godini. Osvojeno je pet trofeja, Real je ponižen u gotovo svakom „el klasiku” (izuzetak je onaj u finalu Kupa kralja), a ono što Žoze Murinjo ne želi da izgovori je rekao ser Aleks Ferguson nakon poraza u finalu Lige šampiona u Londonu.

„Ova Barsa je najbolja u istoriji. Mislili smo da možemo da joj pariramo, ali na terenu to nije bilo moguće. Kada izgubite od ovakvog tima, onda je drugo mjesto u Evropi veliki uspjeh”, kazao je tada Ferguson.

Barsa je u velikom stilu i završila godinu - samo nekoliko dana nakon što je osvojila „Bernabeu” prigrabila je i trofej prvaka svijeta u Jokohami.

Tamo je Brazilce iz Santosa učila ono što oni najbolje rade - da igraju fudbal...

CRNA GORA i Estonija senzacije kvalifikacija

Baraž mečevi sa Češkom su donekle pokvarili utisak, ali svejedno je - „sokoli” su napravili jednu od najvećih senzacija plasmanom u doigravanje za Evropsko prvenstvo.

Iako rezultati u 2011. godini nisu bili na nivou prethodne, dugo će da se pamti slika i slavlje u Podgorici kada se Andrija Delibašić zakucao u stativu i izborio remi protiv Engleske...

Crna Gora, međutim, nije bila sama u cijeloj priči, jer je još jedna reprezentacija napravila još veće čudo, sa totalnim anonimusima došla na korak od plasmana na Euro.

U pitanju je Estonija, mala reprezentacija koja je u grupi bila uspješnija od Srbije, Slovenije, Sjeverne Irske. U baražu je morala da prizna poraz od Republike Irske...

SITI ide ka vrhu, šestica na „Old trafordu”

Engleska je dobila još jednog favorita u 2011. godini - Mančester siti je za kratko vrijeme napravio bum, angažovao vrhunska pojačanja i novac je već počeo da se isplaćuje.

Na kraju prošle sezone je osvojen FA kup, to je prvi trofej „građana” poslije 35 godina, a ako je iko i pomislio da je sve to slučajnost, ubrzo se uvjerio u suprotno.

Manćinijev tim je stasao 23. oktobra kada je na „Old trafordu” nanio Junajtedu i Fergusonu vjerovatno najteži poraz u istoriji.

Bilo je 6:1, moglo je i da bude 10:1...

„Ovo je godina Sitija, kad ako ne sad”, napisali su mediji nakon spektakla protiv gradskog rivala.

SVJETLA Pariza sad sijaju za PSŽ

Po uzoru na Siti, i Pari Sen Žermen je istom klupskom politikom krenuo ka vrhu.

Arapi su preuzeli klub, a dolazak Havijera Pastorea i trenera Karla Anćelotija, te najava da stižu Pato i Dejvid Bekam mirišu na to da će Parižani ubrzo da postanu vladari francuskog fudbala.

Minula godina je zaokružena jesenjom titulom i odlaskom trenera Antoana Kombuara, jer je sportski direktor Leonardo želio „ime sa autoritetom na klupi”.

I to nije sve - Parižani se neće smiriti dok ne počnu da stižu trofeji, dok PSŽ ne postane veliko ime i u Evropi.

Nešto slično pokušava i Malaga, ali je njen put do vrha gotovo nemoguć, jer nastupa u ligi u kojoj su dva tima nedodirljiva. Samim tim, trofeji su predaleko od „La Rosalede”.

HAPŠENJA u Italiji i Hrvatskoj, kauboj Mamić preživio sve

U posljednjih dvadesetak dana je u svjetskom fudbalu viđeno baš sve - od goleada Barselone i Reala i „el klasika”, pa do sramotnih stvari - hapšenja zbog namještanja utakmica.

U Italiji je platio Kristijano Doni u akciji „posljednja opklada”, a u Hrvatskoj su pali potpredsjednik Fudbalskog saveza, sekretar udruženja prvoligaša...

Nije, međutim, čovjek kojem pola Hrvatske „traži glavu” - Zdravko Mamić, alfa i omega Dinama i tamošnjeg fudbala.

Zagrebački kauboj je preživio i nakon bruke na Maksimiru u Ligi šampiona, nakon što je Lion pobijedio sa 7:1, i više od razlike koja mu je bila potrebna da se plasira u osminu finala. Ništa mu nisu mogli ni navijači Dinama koji su nedavno uletjeli u prostorije kluba dok je Mamić držao konferenciju za medije.

„Budite srećni što sam u Dinamu, jer da nisam... Sram vas bilo”, rekao je tada Mamić navijačima „modrih”.

ČIME je Džudović isprovocirao Runija?

U noći kada je crnogorska reprezentacija pisala istoriju i hvatala voz za baraž, Evropa je željela da sazna samo jedno - šta je natjeralo Vejna Runija da onako divljački udari Miodraga Džudovića i zaradi crveni karton.

Runijev bijes je povezan sa hapšenjem oca i strica zbog namještanja utakmica koje se dogodilo tačno na dan kada su Englezi doputovali u Podgoricu.

Uefa je prvo izrekla kaznu od tri meča suspenzije, ali je poslije popustila, pa Runi neće igrati u prve dvije utakmice na Evropskom prvenstvu.

OKRŠAJ Mesija i Ronalda

Kristijano Ronaldo je možda u međusobnom okršaju imao bolje brojke od Lionela Mesija, ali je Argentinac, kada se sve sabere, opet napravio razliku i donio Barseloni ono što se traži - trofeje!

U svih pet koliko je osvojila „blaugrana” je imao nemjerljiv učinak, pa ni taj gol manje od Portugalca u kalendarskoj godini (60-59) na kraju nije mogao da natjera nikog na svijetu da kaže da je as Reala ispred Barsine vedete...

Mesi je u Primeri dao 31 gol na 34 utakmice, imao je i 16 asistencija, dok je Ronaldo dao tri pogotka više na 43 meča (imao je i 12 asistencija).

Borba dva najveća fudbalera današnjice će se nastaviti i ubuduće, s tim što navijači Reala ne bi imali ništa protiv da Ronaldo igra slabije od Mesija, a da „merengesi” najzad počnu da osvajaju titule.

ENGLEZI staju na put rasizmu

Posljednje dane u godini obilježila je i velika borba u Engleskoj. Nije u pitanju borba za trofeje, niti borba zvijezda, poput Luke Modrića, Gareta Bejla...

Ostrvo sada trese žestoka borba protiv rasizma, a da niko u Fudbalskoj asocijaciji ne bira sredstva da ga „ubije” vidjelo se i po kazni koju je dobio Luis Suares.

Urugvajac je u derbiju sa Junajtedom navodno uvrijedio Patrisa Evru (rekao mu je: „negro”) i dobio je osam mečeva kazne.

Engleze, međutim, mnogo više interesuje šta će da bude sa Džonom Terijem – ako se dokaže da je uvrijedio Antona Ferdinanda, dovešće u pitanje i svoj nastup na Evropskom prvenstvu.

KIPAR u ekstazi

Kakav se fudbal igra na Kipru? Kakav je kvalitet timova iz te zemlje? Do prije tri godine vjerovatno niko nije bio upućen da odgovori na ova pitanje.

A onda se desio Anortozis, pa APOEL (dvije godine zaredom došao do Lige šampiona), koji je ove sezone napravio korak više - plasirao se u osminu finala i napravio najveći istorijski uspjeh.

Zbog Kiprana su iz elite eliminisani prebogati Zenit i Porto, aktuelni osvajač Lige Evrope...

A junak Nikozije je čovjek iz Loznice - Ivan Jovanović, trener koji je stigao u APOEL 2008. godine iz grčkog Iraklisa.

"Osjećali smo iz meča u meč da naše šanse rastu, da protivnici nisu mnogo bolji od nas. Zbog toga smo svi presrećni, jer smo dokazali da se i na Kipru igra odličan fudbal", rekao je Jovanović.

ČUDESNI Porto i Viljaš-Boaš

Barsa je nedodirljiva, ali će se na kraju ove godine prepričavati i ono što su uradili Porto i trener Andre Viljaš-Boaš.

Murinjov učenik je trofejima u Portugalu u 2011. dodao i pehar pobjednika Lige Evrope i postao najmlađi trener u istoriji (33 godine) koji je osvojio neko evropsko takmičenje.

Onda je riješio da slijedi Murinjov put – otišao je u Čelzi, ali makar za sada mu ne ide kao Specijalnom na „Stemford btridžu”.

Uspjehe Porta je potpisao i Radamel Falkao, najbolji strijelac u istoriji ovog takmičenja – dao je 17 golova na 14 utakmica.

Galerija

Bonus video: