FS Holandije odlučuje o incidentu sa kup utakmice

Utakmica holandskog kupa koja je igrana u srijedu u Amsterdamu prekinuta je u 36. minutu pri vođstvu domaćeg tima od 1:0
0 komentar(a)
Alkmar, Foto: Reuters
Alkmar, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2011. 19:08h

Fudbalski savez Holandije saopštio je danas da još uvijek nije donio odluku da li će se utakmica Kupa između Ajaksa i AZ Alkmara ponoviti pošto je prekinuta kada je jedan navijač utrčao na teren i pokušao da napadne golmana gostiju.

Utakmica holandskog kupa koja je igrana u srijedu u Amsterdamu prekinuta je u 36. minutu pri vođstvu domaćeg tima od 1:0, a u Savezu je najavljeno da će "uskoro" biti donijeta odluka da li će se utakmica ponoviti ili će se dodijeliti pobjeda Ajaksu.

Meč je prekinut kada je jedan navijač utrčao na teren i napao Kostarikanca Estebana Alvareda, golmana Alkmara.

Alvaredo se umješno odbranio od nasrtaja pošto je nogom sapleo 19-godišnjeg napadača i oborio ga na zemlju.

Međutim, golman je poslije toga dobio crveni karton pošto je još dva puta u naletu bijesa šutnuo napasnika koga su ubrzo pripadnici obezbjeđenja odvukli sa terena.

Pošto je njegov igrač dobio crveni karton, trener Alkmara Gertjan Verbek zbog takve odluke arbitra povukao je ekipu sa terena i utakmica nije nastavljena.

Mišljenja su podijeljena da li je Kostarikanac zaslužio crveni karton, a sudija Bas Nijhuis tvrdi da je odluka opravdana jer kada se navijač našao na zemlji više nije predstavljao prijetnju.

Na strani fudbalera su čelnici kluba za koji nastupa ali i predstavnici Ajaksa i predstavnici Holandskog sindikata fudbalera.

Trener kluba iz Amsterdama Frank De Bur ocijenio je da golman nije mogao da zna da li će navijač posegnuti za nekim oružjem dok je bio na zemlji ili će se pridići i napasti ponovo.

"Možda bih učinio isto, možda i ne bih. Ipak, razumijem njegov postupak", rekao je De Bur.

Pretsatvnci Alkmara tvrde da je njihov igrač reagovao pravilno, a da meč nisu željeli da nastave zbog pogrešne odluke sudije, ali i zato što se poslije incidenta više nisu osjećali bezbjedno na terenu.

Iz Unije fudbalera Holandije zahtijevaju da kazna za Alvareda bude ukinuta jer je reagovao u samoodbrani na napad koji nije isprovocirao niti ga je očekivao.

Navijač se nalazi u policiji, a iz uprave Ajaksa navedeno je da je on već imao zabranu prisustvovanja mečevima na Amsterdam Areni i da mu je poslije incidenta pristup doživotno zabranjen.

Uz to, iz Ajaksa je upućeno izvinjenje u Alkmar koje je prema riječima čelnika šampiona Holandije prihvaćeno.

Bonus video: