Kavaja trener Lovćena nakon četiri godine

"Ovo je prvi potez u najavljenom procesu renoviranja sastava njegovog podizanja na noge i zadržavanja prvoligaškog statusa", kaže predsjednik Cetinjana Marko Martinović
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 08:58h

Na rezultatskim ruševinama zdanja koje se pokazalo najtrošnijim u crnogorskoj fudbalskoj eliti, niče građevina kadra da izdrži proljećne udare i izbjegne degradiranje u Drugu ligu – načelno, tako glasi plan čelnika Lovćena, posljednjeplasiranog tima u prvoligaškoj konkurenciji.

Kuća se, zna se to dobro, gradi od temelja, a sportska ekipa od stručnog štaba.

Prevedeno na jezik konkretnog, družina sa Obilića poljane od ponedjeljka ima novog trenera: Predraga Vukotića zamijenio je njegov nekadašnji saigrač iz crvenog dresa Radovan-Rajo Kavaja.

Kao da se time i u simboličkoj ravni želi zatvoriti krug - upravo je 43-godišnji Cetinjanin od decembra 2006. do juna 2007. godine vodio Lovćen kroz drugoligaške vode ka istorijskom uplovljavanju u elitnu diviziju.

"Ovo je prvi potez u najavljenom procesu renoviranja sastava njegovog podizanja na noge i zadržavanja prvoligaškog statusa", s dozom odlučnosti u glasu kaže predsjednik najstarijeg crnogorskog fudbalskog kluba Marko Martinović.

"Ukazali smo povjerenje treneru s Cetinja, koji dobro poznaje ovdašnji mentalitet i dokazao se prethodnim rezultatima. Pored toga, u pregovorima smo s nekolicinom iskusnih igrača i sasvim je izvjesno da ćemo se u prvim danima prelaznog roka osjetno pojačati.

Kavaja je igračku karijeru započeo u Lovćenu sredinom osamdesetih.

Dokazao se i na terenu (nosio kapitensku traku Mogrena, za koji je nastupao pet godina, igrao i za Budućnost, Sartid, mostarski Velež, a 1998. godine proglašen za najboljeg fudbalera u Crnoj Gori) i tik uz njega (tokom sezone 2004/2005. bio je pomoćnik Slobodanu Haliloviću na klupi Mogrena, a zatim na devet mečeva samostalno vodio „žute“).

"Cijenim to što su čelnici Lovćena prepoznali da sam sposoban da ostvarim osnovni cilj, odnosno da ostavim tim u Prvoj ligi. Od prvog dana rada trudiću se da opravdam njihovo povjerenje", kazao je Kavaja.

Crveni fudbalski brod nakon tmurne jeseni nasukan je na začelju prvoligaške flote, tamo gdje mu je po svim statističkim parametrima i mjesto: u sedamnaest mečeva Lovćen je samo jednom pobijedio, uz Sutjesku bio najneefikasniji tim elitnog društva (10), a Dečić ga je spasio da ne drži dno i kada je u pitanju broj primljenih golova (30).

"Po mojoj procjeni, mogućnosti ovog sastava su veće nego što to rezultati pokazuju", tvrdi novi trener kluba iz prijestonice, koji zna šta mu je činiti. - Ono što je sigurno je da će fudbaleri morati da promijene odnos prema obavezama. Želim da valorizujem njihovu mladost u pravcu većeg angažovanja i veće produktivnosti na samom terenu.

Stoti rođendan Lovćena se bliži. Tradicija, stvarana od 1913. godine, obavezuje i opominje da „crvenima“ nije mjesto u Drugoj ligi...

Osmi trener u eliti

Lovćen broji petu prvoligašku sezonu i osmu promjenu na klupi.

Prvi, istorijski nastup u elitnom društvu kluba iz prijestonice u ulozi trenera ispratio je Nikola Rakojević.

Naredne sezone, crvena klupa je bila žuljevita – u prvih šest kola tim je vodio Slobodan Dogandžić, zatim je do zimske pauze kormilo preuzeo Miodrag Profa Radanović, koji je palicu u drugom dijelu sezone prepustio Miloradu Malovraziću.

Od juna 2009. do decembra 2010. godine Brano Milačić je vodio brigu o cetinjskim fudbalerima. Kratkotrajni neuspješni eksperiment sa dovođenjem Italijana Anđela Lombarda propao je sredinom januara, da bi u narednih devet mjeseci trener Lovćena bio Marko Marković.

Od kraja septembra do sredine decembra taktiku ekipe s Obilića poljane smišljao je Predrag Vukotić.

Bonus video: