Učili Brazilce kako se igra fudbal

"To je ono što smo mi nekada imali, a sada samo možemo da gledamo Barselonu i da žalimo", napisao je brazilski dnevnik "O Globo"
62 pregleda 0 komentar(a)
Barselona, Foto: REUTERS
Barselona, Foto: REUTERS
Ažurirano: 20.12.2011. 09:28h

Godine 1924. Urugvaj je bio nepoznat fudbalskom svijetu. Urusi su brodom doputovali u Francusku, učestvovali na Olimpijskim igrama u Parizu, osvojili zlatnu medalju i zauvijek promijenili fudbal.

Veliki fudbalski entuzijazam odveo je ovu južnoameričku zemlju do titule svjetskog praka na prvom Mundijalu koji je ikada odigran, šest godina kasnije.

"Kao mnogi značajni događaji u fudbalu, taj nije bio važan samo zbog toga što su Urugvajci osvojili titulu - bio je prije svega važan zbog načina na koji su je osvojili", piše BBC, poredeći latinoameričku fudbalsku revoluciju na početku 20, sa Barsinim danima slave na početku 21. vijeka.

Uticajni francuski novinar Gabrijel Ano, nekadašnji fudbaler, a kasnije urednik “L'Ekipa”, tada je pisao:

"Urugvajci su pokazali nevjerovatnu virtuoznost u pokretima, njihova kontrola i igra s loptom bila je veličanstvena. Takav fudbal mi, u Evropi, još nismo gledali - bio je elegantan, savršen, a istovremeno brz, moćan i efikasan".

Južnoamerički fudbal tada se predstavio svijetu. Prvo je došao iz Urugvaja, kasnije iz Argentine. U podnožju Anda, uskoro su se pojavili i najveći od svih - Brazilci.

"Umjesto radničkog, snagatorskog fudbalskog stila koji su diktirali Englezi, ovo je bilo nešto mnogo suptlnije, nalik baletu - igrači su bili umjetnici i svi su imali nizak centar gravitacije", pisao je Ano.

Tačno 87 godina kasnije, u Jokohami, predgrađu japanske metropole Tokija, sastali su se jedan južnoamerički i jedan evropski tim.

Riječi Gabrijela Anoa mogle su da se upotrijebe ponovo, bez ikakve izmjene, ali sa jednom bitnom razlikom - bile su vezane za tim koji nije dolazio iz Južne Amerike!

Je li latinoamerički fudbal u krizi, pitaju se svjetski mediji nakon što su fudbaleri Barselone u nedjelju ujutru demontirali Santos, učinili ono što se doskoro mislilo da je nemoguće, uprkos velikoj dominaciji - Katalonci su, naime, učili Brazilce kako se igra fudbal.

I znali su u zemlji kafe, sambe i fudbala da Barselona igra savršenu igru, ali su takve stvari do sada za njih bile nepojmljive - nisu vjerovali da neko može da ih ponizi tehnikom i posjedom lopte!

I Brazilci su revoltirani, njihova igra kao da više ne odgovara čuvenom brazilskom stilu.

Trener Santosa Maurisio Ramaljo je razapet, ne zbog poraza, već zbog jedne skorašnje izjave:

"Ovo je fudbal. Ako želite spektakl i predstavu, idite u pozorište!

Na njegovu nesreću, Barselona je pokazala da može da se pobjeđuje uz spektakl i zabavu.

"To je ono što smo mi nekada imali, a sada samo možemo da gledamo Barselonu i da žalimo", napisao je brazilski dnevnik "O Globo".

Iako ne dolaze iz Brazila, Ćavi, Injesta, Mesi i Fabregas su moderni Brazilci svjetskog fudbala.

Takvo majstorstvo još nije gledano!

Bonus video: