Ronaldo juri anonimusa

Na listi za Zlatnu kopačku Evrope u sezoni 2011/12. vodi totalni anonimus. Ime mu je Aleksandr Čekulajevs, ima 25 godina i predvodi napad Transa iz Narve, trećeplasiranog tima Estonije!
0 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2011. 23:25h

Trka za Zlatnu loptu “Frans fudbala” nikad nije bila posebno šarolika.

Nagradu će ove sezone vjerovatno dobiti Leo Mesi, konkurent mu je Kristijano Ronaldo, a nada se i Barselonin “mozak” Ćavi.

U najužem izboru bio i još jedan Barsin as Inijesta i - tu se priča završava.

A kada je u pitanju trka za Zlatnu kopačku - najboljeg strijelca u evropskim ligama, stvari stoje drugačije.

Nagradi može da se nada bilo koji napadač bilo kojeg evropskog kluba, pa čak i iz Crne Gore - pod uslovom da postigne duplo više golova od Kristijana Ronalda u Realu.

Pravila kažu da se samo u pet najjačih evropskih liga - u Engleskoj, Španiji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj - broj postignutih golova množi sa dva.

U ligama srednje evropske kategorije (na primjer Rusije, Portugala, Belgije, Holandije, Poljske) koeficijent iznosi 1,5, dok je u najslabijim ligama broj poena jednak broju postignutih golova - dakle, množi se sa jedinicom.

I ko bi rekao - na listi za Zlatnu kopačku Evrope u sezoni 2011/12. vodi totalni anonimus. Ime mu je Aleksandr Čekulajevs, ima 25 godina i predvodi napad JK Transa iz Narve, trećeplasiranog tima šampionata Estonije!

Ovaj spretni napadač nemilosrdno je ove sezone tresao protivničke mreže u svojoj ligi i zaustavio se na impresivnoj brojci od 46 golova na 36 odigranih mečeva.

I nije baš da su ga voljele sudije ili da su saigrači igrali za njega - svega pet golova, naime, postigao je iz penala.

Čekulajevs tako vodi na listi za najefikasnijeg evropskog golgetera sa 46 poena, ispred Kristijana Ronalda koji je sa 20 golova na 16 mečeva Primere ove sezone zaradio 40 bodova.

"Hendikep" estonskog napadača je u tome što je njegovo prvenstvo završeno - stoga će portugalskom superstaru u 2012. godini biti dovoljna još samo četiri gola (svaki se množi sa dva) pa da prestigne učinak anonimnog estonskog centarfora.

Treći na listi je napadač CSKA iz Moskve Sejdu Dumbija, koji je već dao 24 gola u Rusiji, ali je i on hendikepiran u odnosu na napadače iz pet najboljih evropskih liga. Svaki gol u Rusiji množi se s koeficijentom 1,5, što je i dovoljna prepreka da ovaj napadač iz Obale slovače ne izdrži trku s Ronaldom i ostalim “zvjerkama” svjetskog fudbala.

Zbog toga, kao najveći konkurenti portugalskog fudbalera ipak ostaju “poznati” fudbaleri - Leo Mesi je u Barseloni već dao 17 golova (34 poena), a Mario Gomeš u Bajernu jedan manje (32 poena).

Iako je trka nerealna i gotovo nemoguća, ipak postoji izazov i teorija - kada bi neki napadač Crnogorske lige dao 80 golova u sezoni, vjerovatno bi osvojio Zlatnu kopačku Evrope.

Trenutni poredak

1. ALEKSANDR ČEKULAJEVS (Trans, Estonija) 46x1 - 46

2. KRISTIJANO RONALDO (Real, Španija) 20x2 - 40

3. SEJDU DUMBIJA (CSKA Moskva, Rusija) 24x1,5 - 40

4. LIONEL MESI (Barselona, Španija) 17x2 - 34

5. MARIO GOMES (Bajern, Njemačka) 16x2 - 32

6. KLAS-JAN HUNTELAR (Šalke, Njemačka) 15x2 - 30

7. ROBIN VAN PERSI (Arsenal, Engleska) 15x2 - 30

8. LUKAS PODOLSKI (Keln, Njemačka) 14x2 - 28

9. ARTJOMS RUDNJEVS (Leh Poznanj) 18x1,5 - 27

10. DAVID LAFATA (Jablonec, Češka) 18x1,5 -27

Bonus video: