U vrijeme krize prodaja igrača je kao lijek

Društvena kriza uveliko se reflektuje na fudbal, pa nije ni čudo što tržišni način poslovanja polako postaje glavni ili veoma važan izvor finansiranja mnogih crnogorskih klubova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 09:58h

Zeta ima dugogodišnje, uspješno iskustvo kada je transfer-politika u pitanju - na Trešnjici je prodaja najboljih igrača postala uobičajena pojava, a primjer kluba iz Golubovaca u posljednje vrijeme počeli su da prate i finansijski moćniji prvoligaši.

Najbolji primjer su odlasci bivših napadača Budućnosti Fatosa Bećiraja i Ivana Vukovića u hrvatske gigante (Dinamo odnosno Hajduk), dok je šampion Mogren ljetos prodao dvojicu glavnih igrača - Petar Grbić je prešao u Olimpijakos, a Marko Ćetković u poljsku Jagieloniju. Kapiten Budvana Vladimir Gluščević zimus je otišao u Albasete, a ljetos se priključio budvanskom timu samo do pronalaska novog inostranog angažmana (sada je član Hapoela iz Haife). Prethodne zime je i reprezentativni bek Luka Pejović otišao u Jagieloniju...

Zimski prelazni rok je, međutim, specifičan, jer nikome nije lako da realizuje transfer na polovini sezone. I tu, međutim postoji izuzetak, pogotovo kada je Crna Gora u pitanju... Dosadašnje iskustvo pokazuje da fudbaleri iz domaće lige najčešće pronađu angažman u zemljama istočne Evrope, dok se dvojica crnogorskih igrača trenutno dokazuju u Uzbekistanu (Ivan Bošković i Bojan Kaljević). U većini tamošnjih liga takmičarska sezona traje od marta do novembra...

Bivši kapiten Zete Darko Marković prije nekoliko sezona je sa Pahtakorom igrao u azijskoj Ligi šampiona, dok trener Budućnosti Miodrag Radulović ima identično iskustvo sa pomenutim klubom. Prvi zimski transfer već je na pomolu, a interesantno da bi upravo dres Pahtakora trebalo da obuče i sadašnji kapiten “plavo-bijelih” Sanibal Orahovac. Čudno je da ni Orahovca ni Budućnost ne interesuje to što Pahtakor duguje veliki novac Darku Markoviću, koji je čak bio prinuđen da se za svoja prava obrati Fifi (vlasnik Pahtakora nedavno je kao dragi gost dočekan pod Goricom).

"Kvalitet je presudan u svemu, upravo Orahovac to potvrđuje. Naš kapiten je sa 33 godine u prilici da napravi čak dva transfera. To je dokaz da se naši igrači i njihove igre prate", istakao je Nebojša Jovović, sportski direktor Budućnosti.

U najavi je, dakle, transfer Orahovca, a postoji ozbiljno interesovanje i za najbolji golgeterski tandem jesenjeg dijela - Admira Adrovića i Dragana Boškovića, koji su po 11 puta tresli protivničke mreže.

"Ima interesovanja i za naše mlade igrače, iza nas je impozantan učinak. To nije prošlo nezapaženo", dodao je Jovović.

Ivica Jovanović ide u Koreju

U Rudaru je prodaja nekog od prvotimaca ne samo novogodišnja želja - usred jesenje polusezone Ivica Jovanović je boravio u Južnoj Koreji, ali se, ipak, vratio u Pljevlja. Sada je, međutim, drugačija situacija...

"Za Ivicu je završen posao, on je već potpisao predugovor sa sponzorskom firmom, sa kompanijom “LG”. Njihov vlasnik, međutim, ima tri kluba u Koreji, tako da ne znamo u kojem će Jovanović završiti. On po kvalitetu spada u prvu kategoriju kada je domaće takmičenje u pitanju, a već četiri godine je kod nas. Želimo da ga prodamo kako bismo napunili klupsku kasu" kazao je Radmilo Mitrović, potpredsjednik Rudara.

Nije, međutim, isključeno ni da iz Pljevalja ode Blažo Igumanović ili neko treći - možda Vladan Adžić ili mladi reprezentativac Igor Ivanović. Igumanović je prethodne zime zadovoljio na probi u Rostovu, ali je kompletan posao propao u posljednjim trenucima (klubovi su već bili postigli dogovor, a fudbaleru Rudara ostalo samo da potpiše ugovor).

Rađenović: Cilj je da prodamo jednog igrača

Slična situacija je i u Mogrenu, koji je ljetos veoma dobro pazario (prije svega zbog odlaska Petra Grbića u Olimpijakos). Budvani žele da nastave trend...

"Pokušaćemo da prodamo jednog igrača, ali i da dovedemo dva-tri fudbalera iz domaće lige. To je plan u predstojećem prelaznom roku", rekao je Ilija Rađenović, sportski direktor Mogrena.

Zeta ponovo ide u Antaliju, Rudar 99 odsto, za Budućnost je Turska „opcija jedan”

Crnogorski timovi već godinama idu na zimske pripreme u Antaliju, a izvjesno je i da će se ove godine nastaviti ta tradicija, jer će najmanje jedan klub (Zeta) ponovo u mondensko tursko ljetovalište.

"Prvi dio priprema obavićemo kod kuće ili negdje na našem primorju, dok ćemo od 1. do 15. februara boraviti u Antaliji. Za sada smo zakazali prijateljski meč sa rumunskim Pandurijem, a postoji šansa i da tamo učestvujemo na jednom pripremnom turniru", rekao je Vladimir Šišević, generalni sekretar Zete.

Velike su šanse da se Zeti kao i prethodne sezone pridruži i Rudar.

"Idemo u Antaliju 99 odsto, a otvorene su opcije da putujemo čarter-letom ili redovnom linijom. Imamo i poziv da u januaru učestvujemo na jednom prijateljskom turniru u Beogradu koji se igra u dvorani", rekao je Radmilo Mitrović.

U jesenjem prvaku Budućnosti još nije donijeta konačna odluka gdje će ekipa da obavi zimske pripreme...

"Prvenstvo je tek završeno, ima zaista dosta stvari koje su nam prioritet u ovom trenutku. Razmišljamo, naravno, i o pripremama, a odlazak u Antaliju je opcija broj jedan. Tamo će se igrati jedan pripremni turnir koji će se prenositi na osnovu TV-prava", kazao je Nebojša Jovović.

Galerija

Bonus video: