FSCG: Kreće Đetić liga

Đetić ligom biće obuhvaćeno preko tri hiljade dječaka i djevojčica iz 58 klubova i škola fudbala iz svih crnogorskih opština
331 pregleda 0 komentar(a)
đetić, Foto: FSCG
đetić, Foto: FSCG
Ažurirano: 08.12.2011. 21:34h

GrassRoots kancelarija Fudbalskog saveza Crne Gore najavila je danas početak Đetić lige Crne Gore, najmasovnijeg i najvećeg sportskog događaja ove vrste ikada organizovanog u našoj zemlji. Liga će zvanično startovati u subotu, 10. decembra u Bijelom Polju, dok će takmičenje u ostalim gradovima početi sedam dana kasnije.

Đetić ligom biće obuhvaćeno preko tri hiljade dječaka i djevojčica iz 58 klubova i škola fudbala iz svih crnogorskih opština. Liga će biti organizovana prema uzrastu, pa će se u Podgorici igrati na tri nivoa (generacije 2000, 2001/02 i 2003/04), u Nikšiću na dva (generacije 2000 i 2001/02), kao i u Bijelom Polju (generacije 2002 i 2003) i u Baru (generacije 2000/01 i 2003/04). Pomenuti gradovi odabrani su kao regionalni centri na čijim terenima će učestvovati i ekipe iz okolnih gradova. Tako će se u Podgorici takmičiti klubovi iz Kolašina, Zete i Malesije, u Nikšiću će igrati i ekipe iz Plužina, u Bijelom Polju predstavnici Berana, Plava, Pljevalja, Rožaja i Mojkovca, dok će u Baru igrati ekipe iz Ulcinja, Sutomora, Petrovca i Budve.

Aktuelna takmičarska sezona igraće se u periodu od decembra 2011. do maja 2012. godine, a najuspješnije ekipe iz svih gradova će se plasirati na završni turnir koji će biti održan u Podgorici krajem maja i početkom juna. Od sljedeće sezone lige će se igrati u periodu od oktobra do maja.

Propozicijama je predviđeno da ekipe rođene 2000. godine igraju u sistemu "5+1", dok će mlađi uzrasti igrati sa šest igrača u polju i golmanom. U protokol će moći da uđe 15 igrača, a treneri su obavezni da daju šansu svim igračima koji su prijavljeni za utakmicu. Izmjene će biti leteće, a mečevi će trajati dva puta po 15 minuta.

"Fudbalski savez Crne Gore se za realizaciju ovog projekta priprema posljednjih šest mjeseci. Cilj nam je bio da animiramo i okupimo što veći broj klubova i škola fudbala, kako bi djeci ovog uzrasta omogućili da tokom narednih pola godine igraju utakmice u redovnim terminima subotom i nedjeljom. Siguran sam da će se na ovaj način u redovan proces fudbalskog treninga uključiti veliki broj dječaka i djevojčica najmlađeg uzrasta čime ćemo dobiti veću bazu, a samim tim i veću mogućnost stvaranja i izgrađivanja kvalitetnih igrača i timova - rekao je direktor GrassRoots kancelarije FSCG Zoran Mijović.

Svaka liga biće organizovana na visokom nivou i imaće službena lica koja će se brinuti o regularnosti takmičenja, poštovanju propozicija i pravila igre. Za ogranak lige u Bijelom Polju za komesara je imenovan profesor Stojan Ivezić, u Nikšiću će ovu funkciju obavljati Ljubomir Petrović, u Baru Dževad Rastoder, a u Podgorici sekretar Fudbalskog saveza srednje regije Momo Saveljić.

"Osnovne ideje kojima smo se vodili u izradi ovog projekta su masovnost, fer plej i pridržavanje kodeksa ponašanja svih učesnika, dok će rezultat ostati u drugom planu. Vjerujemo da će ovo takmičenje zaslužiti pažnju crnogorskih medija, koje pozivamo da pomognu promociju našeg projekta. Na ovaj način ćemo još više popularizovati fudbal, koji je već sada najpopularniji sport u Crnoj Gori, i steći još poklonika najvažnije sporedne stvari na svijetu. Želja nam je da ovom organizacijom pripremimo "teren" za sledeću sezonu kada očekujemo uključenje još većeg broja djece i škola fudbala koje postoje kod nas, koje ovom prilikom pozivamo da nam se priključe i budu dio ovog jedinstvenog sportskog događaja", istakao je Mijović.

Bonus video: