Samo je Grofova Budućnost imala više bodova

Da nije bilo bizarnog kiksa protiv Bokelja pod Goricom, pao bi i rekord crnogorskog fudbala. Ovako, ostaje nedostižan rezultat koji je Budućnost ostvarila 2006. godine
55 pregleda 0 komentar(a)
ADROVIC, Foto: Savo Prelević
ADROVIC, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2011. 10:30h

Budućnost je osvojila jesenju titulu tako što je potukla mnoge rekorde crnogorskog klupskog fudbala, ali uprkos tome nije spokojna, jer na zimsku pauzu ide sa samo dva boda prednosti u odnosu na Rudar.

Upravo su Pljevljaci, odnosno njihov sjajan niz u prvoj polusezoni, razlog što dominacija podgoričkog tima ove jeseni nije bila potpuna. Mogren je, na primjer, prošle godine na polusezoni imao bukvalno isti učinak koji sada ima Budućnost (42 boda, uz 13 pobjeda, tri remija i jedan poraz), ali je zimovao na “plus pet”, što je, pokazalo se, za crnogorske prilike prednost koja se teško ispušta.

Iako je na proljeće očekuje teška borba za titulu s Rudarom, Budućnost je ove jeseni ostvarila bodovni učinak za poštovanje. Da nije bilo bizarnog kiksa protiv Bokelja pod Goricom u 13. kolu (1:1), pao bi i rekord crnogorskog fudbala. Ovako, ostaje nedostižan rezultat koji je Budućnost ostvarila na jesen 2006. godine, u prvom dijelu prvog crnogorskog šampionata, kada je predvođena Miodragom Grofom Božovićem osvojila 43 boda, uz 13 pobjeda i četiri remija, sve bez poraza.

Brojku od 40 bodova na polusezoni, osim Božovićeve (43) i Radulovićeve Budućnosti (42), te Mojsilovićevog Mogrena prošle sezone (takođe 42), prebacili su još Budućnost Mihaila Ivanovića na jesen 2009, Rudar Nebojše Vignjevića iz iste polusezone, kao i sadašnja generacija pljevaljskog tima koju predvodi Dragan Radojičić. Sva tri tima zaustavila su se na po 41 bod. Interesantno da su svi veći bodovni učnici pravljeni u prvoj polusezoni, dok je proljeće, osim što ima jedno kolo manje, obično bilo rezervisano za doradu onog što je urađeno u prvom dijelu.

Ako već nisu probili bodovnu granicu, fudbaleri Budućnosti su golgeterskim učinkom u ovoj polusezoni potukli sve rekorde. Brojka od 42 gola na 17 utakmica (skoro 2,5 po meču) teško da će biti prevaziđena u ligi koja je prije samo dvije godine, što zbog loših terena što zbog nestašice klasnih golgetera, nazvana “ligom od nula do dva”.

Rekord po broju postignutih golova u jednoj polusezoni do sada je iznosio 36. Toliko je postigao Mogren prošle jeseni, kao i Budućnost u oba dijela sezone 2008/09, kada je trener bio Miodrag Ješić. Koliko moćno djeluje brojka od 42 gola na polusezoni, najbolje pokazuje podatak da je Budućnost osvojila do sada jedinu titulu tako što je u cijeloj sezoni ukupno dala 43 gola!

Ali, “odbrana osvaja titule, napad prodaje ulaznice”, glasi nepisano fudbalsko pravilo koje su smislili Englezi. Iako Budućnost sa 11 primljenih golova ima najbolju odbranu u ligi, takav učinak teško može uporedi sa nekim primjerima u prošlosti. Tako je podgorički tim u prvoj sezoni (nije osvojio titulu) primio ukupno12 golova, a do polusezone svega pet, dok je u šampionskoj ukupno primio 13 golova, od čega u drugom dijelu svega tri!

Ipak, “englesko pravilo” ne mora da bude primjenjivo na Crnu Goru. Budućnost ofanzivnim fudbalom nije “prodala ulaznice” (gledanost je čak i pala u odnosu na prošlu sezonu), ali će možda osvojiti titulu.

Najbolji strijelci prvi za prodaju

Ofanzivci Budućnosti ravnomjerno su raspodijelili golove - Admir Adrović (11), Dragan Bošković (11) i Srđan Radonjić (devet) ukupno su postigli 31 gol, što je više od ofanzivnog učinka bilo koje druge ekipe u ligi, čak i od učinka pljevaljskog Rudara (ukupno 30 golova).

Tako ubojit triling do sada se nije pojavio u crnogorskoj ligi, iako je bilo sjajnih kombinacija - Glušćević, Radonjić i Milić su u dresu Mogrena na jesen 2009. ukupno dali 22 gola, isto koliko triling Budućnosti Vuković-Bećiraj-Ćetković iz iste polusezone.

Adrović i Dragan Bošković završili su polusezonu na vrhu liste strijelaca sa po 11 golova, ali to nije najbolji golgeterski učinak koji je jedan fudbaler imao do zimske pauze. Čak 15 golova Ivana Boškovića u dresu Grblja na jesen 2009. i dalje su neprevaziđeni.

Najbolji strijelci Budućnosti su i prvi u redu za prodaju. Za Adrovića se već duže vrijeme interesuju klubovi iz Južne Koreje, dok je Bošković takođe skrenuo pažnju golovima. Uostalom, uskoro će napuniti 26 godina i možda je idealno vrijeme da napravi prvi inostrani angažman.

Bonus video: